vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.01. 

Az ír püspökök népszavazás kiírását kérik az abortusz vitában

Mind az anya, mind gyermekének élete szent – hangsúlyozzák a főpásztorok az abortusztörvény megváltoztatásáról folyó vitában. Az ír alkotmány tiltja a terhesség szándékos megszakítását. A Legfelsőbb Bíróság 1992-es határozata után az abortusz lehetővé vált az anya életét fenyegető súlyos veszély esetén.

 Az utóbbi hónapokban újra éledt a témával kapcsolatos vita Savita Halappanavar asszony esetét követően. A nő októberben vérmérgezésben elhunyt egy ír kórházban, amit a média azzal magyarázott, hogy az orvosok megtagadták a terhesség megszakítását. Jogi kivizsgálás kezdődött a történtek után és a kormányt arra ösztönözték, hogy nyisson vitát egy új előírás előmozdítása érdekében az Európai Emberi Jogi Bíróság felhívása fényében is. Az európai bíróság szerint ugyanis jogilag biztosítani kell az abortuszt az anya életét fenyegető veszélyek esetén.

 Az ír parlament egészségügyi bizottsága a kérdésben folytatott meghallgatás alkalmával a püspöki konferencia házasság és család tanácsának felelőse, Christopher Jones püspök emlékeztetett: az abortusz, mint egy meg nem született gyermek közvetlen és szándékos elpusztítása erkölcsileg sohasem lehet elfogadható. Ezt a gyakorlatot meg kell különböztetni azoktól az orvosi beavatkozásoktól, amelyek az anya életének megóvására irányulnak abban az esetben, ha nincs más lehetőség. Ezek nem akarnak közvetlenül és szándékosan véget vetni a meg nem született gyermek életének. Minden erőfeszítésnek védelmeznie kell az anya és a gyermek életét egyaránt.

 Jones püspök szerint minden vita középpontjában az együttérzésnek, a megértésnek és a nő iránti tiszteletnek kell állnia. A főpásztor rámutatott: akik szerint a várandós nők Írországban nagyobb veszélynek vannak kitéve az abortusz betiltása miatt, ez az igazság teljes eltorzítása, mert a statisztikák éppen az ellenkezőjét mutatják. Jones püspök népszavazás kiírását kérte az ügyben.

 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint az Ír Köztársaság a világ legszigorúbb életvédő törvényeivel rendelkezve is a világ legjobb anyai egészségvédő adatait mutatja – tájékoztatott Paul Tully, a Meg nem született gyermek védelméért küzdő társaság főtitkára.

 Bár az ír törvények tiltják az abortuszt, nem büntetik a külföldön abortuszt végre hajtott nőket. Az APIC hírügynökség szerint közel négyezer ír nő utazik az Egyesült Királyságba vagy más európai országba évente mesterséges terhesség-megszakítás végrehajtása miatt.

 

(Forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír)