vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.06. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 6. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

(Egy esztendeje halt meg Csurka István)

Gonosz, eltökélt, kíméletlen és céltudatos ellenséggel állunk szemben (2.oldal)

Ez a cikk talán megint rövidebb az előzőeknél, holott megismétel belőlük gondolatokat. Akik ott voltak Szegeden és láttak-hallottak, elmondtam nekik, hogy betegséggel küzdök. Korom is magas. Nem tudok mindenütt ott lenni, ahol szeretnék, ahol találnék híveket is, szidalmazókat is. De erre ma már nincs is szükség, mert ezt a kultúrát nem a valamiképpen befutottaknak és elismerteknek, hanem magának a népnek, a polgárnak, a plebejusnak és ha még akad, az arisztokratának kell életre hívnia. Gyógyulásunk is csak közös lehet: ha azt látom, hogy magvetésem jó talajba hullott – és megjön az eső is… –, az örömtől fogok gyógyulni. Mindannyian Isten kezében vagyunk. De mint tudjuk, az Isten is azon segít, aki maga is megteszi a rábízott feladatokat és törekszik. Törekedjünk, magyar testvéreim! Ezt az országot semmilyen hatalom, túlerő nem veheti el tőlünk, mert mi töltjük meg magyar keresztény kultúrával. Kíváncsi vagyok, hol jelentik be az első megmaradási rendezvényt, felvonulást vagy valami olyasmit, ami nekem eszembe sem jutott. Én talán elég találékony író és egyéb figura voltam, de tudván tudom, hogy a nép százezerszer találékonyabb nálam.

(Megjelent: 2012. február 2.)

 Minden eszközt készek vagyunk mozgósítani a családok terheinek további mérséklése érdekében

A leghangosabb propagandánál is meggyőzőbben szól majd az első, csökkentett árak alapján kiállított számla (4.oldal)

Dr. Fónagy János a nemzeti fejlesztési tárca parlamenti államtitkára, a rezsidíjcsökkentés érvényesítését vizsgáló kormánybizottság vezetője szerint még a leghangosabban ágáló ellenérdekeltek sem vitatták, hogy a magyar családoknak vásárlóerejükhöz mérten Európában a legmagasabbak közé tartozó közműdíjakat kellett megfizetniük. A kormánynak ezért muszáj volt közbeavatkoznia.

 Összefogás a szélsőséges állatvédők ellen

Egyes radikális állatvédő szervezetek a botrány és bulvármédia segítségével szereznek hírnevet (5.oldal)

dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke: Tavaly ősszel az Európai Hízott Máj Szövetség (Eurofoiegras) elnöke közölte, hogy meg kell vizsgálni az Európai szövetség nemzeti és nemzetközi jogi lehetőségeit a szélsőséges állatvédelemmel szemben. Fontos hangsúlyozni, hogy a hízott máj előállítás legális és tradicionális tevékenység az EU országai közül Franciaország, Magyarország, Bulgária, Spanyolország, Belgium területén. Ennek értelmében tehát az tekinthető radikális vagy szélsőséges szervezetnek, amely egy legális tevékenységet támad és tilt, ezzel pedig jelentős szociális, gazdasági és kulturális károkat okoz. Európában 8-10 ilyen jelentősebb szélsőséges szervezet ismert, a „megélhetési állatvédelem” ilyen típusú szervezetei azonbanijesztően megszaporodtak a válság időszakában – megjegyzem kártételeik miatt tovább mélyítve azt.

 Hiteltelen az, amit Mesterházi mondott (7.oldal)

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke: Egyértelmű, hogy a szocialisták számára Kolozsvár szimbolikus helyszín volt. Be kell vallani, nem volt rossz ötlet, hogy itt szervezzenek kihelyezett ülést. Bocsánatot jöttek kérni, s közben Szanyi Tibor minősíthetetlen szavakkal illette azokat a tüntető fiatalokat, akik ott megpróbálták a véleményüket kifejezni. Azt se felejtsük el, hogy Gyurcsány Ferenc azt nyilatkozta, hogy a trianoni békeszerződés végül is igazságos szerződés volt. Az is ehhez a témához tartozik, hogy a miskolci polgármestert nemrég azzal támadták szocialista politikustársai, hogy erdélyieket helyez előtérbe bizonyos önkormányzati intézmények élére történő kinevezéseknél. Ha én ezt az egészet együtt figyelem, akkor számomra teljesen hiteltelen az, ami itt történt Kolozsváron, és amit Mesterházi Attila mondott.

 Ötéves egészségvédelmi program Tatabányán

Schmidt Csaba, polgármester: Azt szeretnénk, ha rendezvényeink védnökségét tatabányai hírességek, híres sportolók vállalnák el (7.oldal)

Az Egészséges Tatabányáért Program olyan középtávú népegészségügyi kezdeményezés, mely három fő pilléren nyugszik: az egészséges életmód kialakításához való hozzájáruláson, az egészségügyi szűrések megismertetésén és a szűréseken való rendszeres részvételre ösztönzésen, az egészségügyben és a szociális területen dolgozók munkájának segítésén.

 Minden erővel azon vagyunk, hogy az ország gazdasági önállóságához megtermelje a szükséges forrásokat

Savanyú a szőlő, mert a szocialista kormányok inkább nehezítették, mint könnyítették az emberek megélhetését (9.oldal)

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere: Ne legyünk szerények, mikor jót csinálunk. Sokkal többet kellene a jóról beszélnünk, már csak azért is, mert az emberek a pozitívumokat természetesnek veszik, és nehezen értik meg, hogy mögötte milyen sok munka áll. Többen nem értik, miért is kell 3% alatt tartani a költségvetési hiányt. Azért, mert így egészen kedvező módon tudunk forrásokhoz jutni az EUtól. A minimálbér emeléséről is sokkal többet kéne beszélni, ahogy arról is, hogy az egészségügyben a segédszemélyzet bére szintén emelkedett. A nyugdíjak pedig megőrizték vásárlóértéküket. Igen, erről is kell beszélnünk. Ha nem tesszük, azt kihasználja az ellenoldal, és azt mondja, amit például Bangóné Borbély Ildikó, hogy a mostani rezsidíjcsökkentés kevés. Ne szégyelljünk a pozitívumokról beszélni; hiszen ennek a kormánynak helyre kell tenni azt a sok problémát, amit örökölt a szocialistáktól.

 A gyűlölködés nem szolgálja Nógrád megye érdekét

Ahelyett, hogy a szocialisták felsorakoznának a megyét támogató törekvések mögé, lejárató kampányt indítanak (9.oldal)

Lejárató kampányt indítottak a szocialisták Nógrád megyében is. A megyének nyugalomra, együttműködésre, további kormányzati támogatásra van szüksége. Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke úgy látja, hogy rosszul teszi az MSZP, ha nem az építkezésbe kapcsolódik be, hanem a romboláshoz keres partnereket.

 Az allegória kolozsvári mestere

A gyökér nálam mindig az újjáéledést szimbolizálja, azt, hogy nincs semmi veszve (10.oldal)

Horváth Szőke Gyöngyvér Kolozsvár külvárosában él, férjével, Horváth László fotóművésszel. A műteremlakás telis-tele képekkel, fotó remekművekkel. A művésznő maga a megtestesült jókedv, optimizmus, derű. Sokan felkeresik lakásán, hogy gyönyörködjenek a képeiben, esetleg vásároljanak is belőlük, hiszen, ahogy állítja, itt mindenki megtalálja a kedvének valót. A rokon múzsák gyermekei, színészek, zenészek, énekesek is felkeresik, mikor igazán szép, és méltó ajándékkal akarnak kedveskedni kollégáiknak. A nagyszobában, az ablak mellett egy kötegben 20-30 alkotás, ezek adták a kolozsvári Minerva Házban tavaly késő ősszel megnyílt kiállítás anyagát.

 Szamos-parti bohémek

(Puccini: Bohémélet – Kolozsvári Magyar Opera) (11.oldal)

Ebben az évadban január 24-én játszották először Puccini Bohéméletét, melyben két fiatal énekes, Barabás Zsuzsa és Balla Sándor mutatkozott be. Barabás Zsuzsa eddig főleg nagyoperettek primadonna szerepeit énekelte sikerrel, és szeptemberben ő volt – amint az októberi Havi Magyar Fórumban beszámoltunk róla – a „kolozsvári Báthory Erzsébet”. Több mint egy éve készül Mimi szerepére, s úgy érezte, most megérett erre a hangja. A fiatal énekesnő elbűvölő Mimi volt, bár azt vettem észre, hogy már az első felvonásban meg akarta mutatni hangjának erejét, ami nem éppen jó, mert az első áriát és a szerelmi kettőst finomabban kell énekelni. Úgy vettem észre, hogy a drámai részek voltak a művésznőnél igazán hatásosak. A harmadik felvonásban a tragikus hangvételű panasz Marcelhez igazán szívszorító volt, nemkülönben az utolsó nagyjelenet. Ha Barabás Zsuzsa a jövőben megfelelőbb metódussal bánik szép, és igen erős hangjával, akkor könnyen lehet, hogy Európa legkeresettebb énekesei között tartják majd számon. A Marcelt éneklő Balla Sándort kulturált, pontos éneklés, felszabadult, hiteles játék jellemezte, produkciója jó színvonalúnak bizonyult. Mind a lírai jelenetekben, mind a Musette-tel való veszekedős részben feladatát tökéletesen megoldotta.

 Közösségépítés a hagyományok útján (12.oldal)

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház a romániai evangélikusok közül elsősorban a magyarokat tömörítő egyház, bár van egy szlovák nyelvű esperessége is. 2001-ig a hivatalos neve Romániai Zsinatpresbiteri Evangélikus- Lutheránus Egyház volt. Központja Kolozsvárott található, ahol január 25-én szívesen fogadott Főtiszteletű Adorjáni Dezső Zoltán a Romániai Evangélikus- Lutheránus Egyház püspöke.

 Csorja Gergely: A relativizált párbeszéd értelmetlensége (19.oldal)

Orbán rendszere akkor is a diktatúra felé halad, ha az alkotmánybíróság megsemmisíti az összes jogszabályt. Apropó, emlékszünk még az alkotmánybírák kinevezésére, amikor annyira tombolt a diktatúra, hogy csak a kormány bábjai lehettek alkotmánybírák. Nos, ezek a bábok most megsemmisítettek egy jelentős választójogi szabályt. Kár, hogy újra relativizálok. A diktatúra legfontosabb jele, hogy kultúrharc folyik és a művészeti intézmények éléről mindenkit eltávolítottak, aki nem futballozott együtt Orbán Viktorral. De akkor hogyan lehetséges, hogy huszonvalahány budapesti színházból mindössze kettő élén történt változás és abból is hónapokig tartó paláver kerekedett. Már megint relativizálsz – ordít a tudós. És itt egy pillanatra elgondolkodom. Te, neked kevesebb a pénzed, mint három évvel ezelőtt? – kérdem. Igen – őrjöng az írástudó – igen, megszüntették a pályázatokat, nem kapom meg a pénzt a kutatásra. De nem is kutatsz. Az mindegy, így egészítették ki a fizetésem, és mindent elvettek. Aha, értem. Az állam akkor demokratikus, ha az írástudó, írástudók egyenként legalább másfél millió forintot keresnek havonta. Ha nem, akkor antidemokratikus. Az írástudók, az értelmiség, az állam környékén lévő intézményrendszerek, a szakma felkent képviselői csak egy bizonyos körből származhatnak.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

Lapalapító: CSURKA ISTVÁN. Szerkeszti a szerkesztőbizottság.

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány.

 

A Csurka István Emlékbizottság felhívása

Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott. Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk.

Ennek keretében síremléket állítunk, 80. születésnapjára pedig köztéri szobrot szeretnénk emelni a tiszteletére. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. Április 6-án a Polgárok Házában Csurka István-emlékestet tarunk. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erűt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy, és jelentűs pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük. Az Önök eddigi támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István emlékkönyvet.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mintegy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 

Barátsággal:

Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára.

11712004-20341426

Kérjük a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 

Kedves támogatóink és olvasóink!

A Csurka István-emlékkönyv kapható a kiadóhivatalban, Püskiéknél és az Anima boltjaiban.

Tájékoztatásul közöljük, hogy a könyvet mindössze 500 számozott példányban adtuk ki.

Ára: 4500 Ft .

Megrendelhető a 06-30/754-5017 telefonszámon is.

 

Tisztelt Támogatóink!

A Magyar Fórum csak Önökkel, Önökben létezik, az Önök figyelme, segítsége tarthatja életben. Ha tehetik, támogassák az újságot!

Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak, mert ezzel támogatják sajtókiadványaink megjelenését. Teendők a felajánlással kapcsolatban: éves adóbevallásuk elkészítésekor töltsék ki vagy kérjék cégüket, hogy készítse el az ún. 1%-os adóval kapcsolatos rendelkező nyilatkozatot. Ezen nyilatkozaton két adatot kell feltüntetni, melyek a következűk:

A kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány.

A kedvezményezett adószáma: 18670275–1–13.

Támogatásukat köszönjük!