vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.01. 

900 család sorsáról döntöttünk

Hosszú távú stabilitást akarunk biztosítani a kaposvári élelmiszergazdaságnak

A Kaposvár önkormányzata kész kétmilliárd forint értékben tulajdonrészt vásárolni a Kométa '99 Zrt.-ben annak érdekében, hogy ezzel biztosítsa a húsipari cég hosszú távú, biztonságos működését, az ötszáz dolgozó munkahelyét és mintegy négyszáz beszállító megélhetését. A kaposvári húsipari cég megmentéséről Szita Károlyt, Kaposvár polgármesterét kérdezem.

 Tisztelt polgármester úr! Az egyik lapban azt olvastam, hogy önök 3,5 milliárd forintot kaptak az államtól a Kométa megmentésére, máshol pedig 2 milliárdot említenek. Melyik a valós szám?

 – Az állam egy fillért sem adott a Kométa megmentésére, ahogy a pápai húsüzem megmentésére sem. Az állam nagyon sok önkormányzatnak adott általános feladatai ellátására támogatást. Így kaptunk mi 3,5 milliárd forintot, amit köszönünk, hisz végre van egy olyan kormány, ami nem visz, hanem ad az önkormányzatoknak. E nélkül nem tudtunk volna ilyen széles spektrumban gondolkodni mint most.  Hogy mire kívánjuk fordítani pénzt, azt jelezni kellett a Belügyminisztérium felé, majd szerződésben megerősíteni, amivel a zárszámadáskor el is kell számolnunk. Kaposvár ebből a 3,5 milliárd forintból 2 milliárdot a munkahelyek védelmére fordít, 500 millió forintot pedig az önkormányzat tulajdonában lévő közszolgáltató cégek támogatására, ugyanis a belépődíjakból nem tudnak rentábilisan működni. A tömegközlekedés 100 százalékban önkormányzati tulajdon van. Itt több mint 200 millió forint lesz a támogatás, mert csupán a jegybevételből nem lehet fenntartani a céget, ahogy a városi fürdőt sem. Körülbelül 600 millió forintot az adósságszolgálat teljesítésére fordítunk, mintegy 400 millió forintot pedig a hozzánk került a közművelődési feladatok finanszírozására. Ez év elejétől mi működtetjük múzeumokat, a könyvtárakat, és nem utolsó sorban országosan is elismert színházunkat.

 Azt olvastam az egyik ellenzéki hangvételű gazdasági lapban, hogy „uniós szankció lehet a vége a húsüzemek megmentésének, ugyanis aligha állná ki az állami támogatásoknál alkalmazott EU-s próbát. Amennyiben a kombinátok megmentése üzletileg nem támasztható alá, a döntéshozó önkormányzati képviselők a hanyag kezeléssel játszanak.” Mi erről a véleménye?

 –A kormány politikai ellenzéke sajnos mindenben a saját hasznát keresi. Egyetlenegy érdeke van: a zavarkeltés, hogy a jóból is problémát csináljon. Ennek tudható be közvetetten az, amit most Ön is idézett. Amikor lehetőségünk van arra, hogy megmentsünk 900 munkahelyet, hogy így az emberek ne segélyből éljenek, hanem bérből, akkor ez számomra mindennél fontosabb. Különösen akkor, mikor az élelmiszergazdaság a város stratégiai ágazata. Meggyőződésem szerint a XXI. század első felének a legnagyobb hiánycikke a világon az élelmiszer és víz lesz. Somogyban nagyon sokan élnek a mezőgazdaságból és a Kaposvári Egyetem is milliárdokat fektetett be, hogy a régió agrár- és élelmiszer-tudományi központja legyen. A Kométa esetében 900 család sorsáról van szó. Ezért döntöttünk úgy, hogy tőkeemeléssel tulajdont vásárolunk a cégben. Ezzel a befektetéssel hosszú távon stabilitást biztosítunk a kaposvári élelmiszergazdaságnak is. De ezt is feltételekkel tesszük. Az egyik feltétel, hogy a Kométa jelenlegi tulajdonosainak is friss pénzt kell behozniuk a cégbe, vagyis nekik is tőkét kell emelniük, minimum egymilliárd forint értékben. A másik feltétel, hogy tulajdoni arányunktól függetlenül olyan szindikátusi szerződést illetve alapító okiratot készítünk, amely garantálja, hogy nélkülünk meghatározó döntések nem születhetnek a cég napi működése tekintetében. Harmadrészt: a befektetett pénzünkre hozamgaranciát kérünk, s ha mondjuk egy részét tagi kölcsönként adjuk majd, akkor az után kamatot várunk. Vagyis szigorú feltételeket szabunk. Amit adunk, az nem ajándék, hanem befektetés.

 A többi tulajdonossal sikerült megegyezni az ügyben, hogy ők is emeljék az összeget?

 –Igen, mert nagyon jól tudják, hogy addig mi nem fogunk lépni, amíg ezt ők meg nem teszik.

Az egyeztetések egyébként már folynak a szindikátusi szerződésről és az alapító okirat módosításáról.

 A város polgárai egyetértenek-e a tulajdonrész megvásárlásával?

 – Az elmúlt két évtized legfajsúlyosabb önkormányzati döntéséről van szó. Nem szokványos, ha egy önkormányzat tulajdont vásárol egy magánkézben lévő gazdasági társaságban. Épp ezért tartottam fontosnak, hogy kikérjem a kaposváriak véleményét. A telefonos közvélemény-kutatás során azt kérdeztük, hogyegyetértenek-e a város polgárai azzal, hogy ezeket a munkahelyeket megőrizzük és 900 család megélhetését továbbra is biztosítsuk, mégpedig úgy, hogy az önkormányzat tulajdonrészt vásárol a Kométában. A kaposváriak 97,2 százaléka támogatta a Kométa megmentését.

Lehet, hogy egyesek érdekeit sérti az, hogy némely önkormányzat megmenti a város húsipari cégét?

 –Egyrészt a politikai ellenzék érdekeit sérti, mert így nem tudnak sikertelenségről beszélni. Másrészt sértheti azoknak az érdekeit, akik azt szeretnék, hogy ha minél kevesebb húsüzem legyen az országban, hogy minél több külföldi disznót vásároljunk és minél több külföldi termék kerüljön az élelmiszerláncok polcaira. Magyarország érdeke az, hogy a sertésállomány száma a mostani 2,8 millióról rövid időn belül 6 millióra növekedjen és ne külföldről, hanem a magyar gazdáktól vásároljunk finom, friss húsárut. Én minden kaposvári és minden magyar polgárt arra kérek, hogy amikor vásárolni megy, akkor a boltokban a Kométa termékeit, a pápai húst, a gyulai kolbászt, a Pick szalámit, vagyis a magyar termékeket keresse és amikor ezeket választja, legyen tudatában annak, hogy ezzel több ezer - az élelmiszeriparban dolgozó - magyar ember munkahelyét menti meg.

 

Medveczky Attila