vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.01. 

Józsefváros Budapest legeredményesebben pályázó kerülete

Több mint 3,8 milliárd forint támogatást nyert Józsefváros Önkormányzatának „Magdolna Negyed Program III. –Integrált szociális város-rehabilitáció” című pályázata az Új Széchenyi Terv keretében. Dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, országgyűlési képviselő szerint sorra tűnnek el a kerület szégyenfoltjai, és az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy az itt élő és a közös célokért tenni kívánó emberek a kerület biztonságos és megújult közterületein élhessenek.

 Ha azt mondom: Magdolna utca, Dankó utca, Homok utca, Erdélyi utca, Mátyás tér, akkor a főváros egyik legelmaradottabb területére gondol szinte mindenki, olyan helyre, amit, ha lehet, messziről elkerülne.

 –Éppen ezért is fontos a rehabilitáció, és éppen ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy azokat a gócpontokat, amelyek a kerület szégyenfoltjai, felszámoljuk, s helyére élhető környezetet teremtsünk. Ilyen a Józsefvárosi piac, a Teleki téri piac – ez éppen a Magdolna negyedben található –, a Kálvária tér, ezeket mind felújítjuk.  Emellett nem elég a fizikai felújítás, foglalkoznunk kell a hajléktalan üggyel, tovább kell erősíteni a közbiztonságot, a drogmegelőzést. Nem dughatjuk a fejünket a homokba.

 A 3,8 milliárd forintot a program harmadik ütemének megvalósítására fordítják. Legyen kedves az első kettőről szólni.

 –Összességében kiemelendő, hogy az elmúlt években többször is sikeresen pályáztunk; legutóbb a Palotanegyed fejlesztésére nyertünk 1 milliárd forintot, összesen 2 milliárdos beruházást valósítottunk meg belőle. Jelentős beruházás veszi kezdetét az Orczy negyedben is, ahol terveink szerint két éven belül megépül a Ludovika egyetemi negyed. A mostani 3,8 milliárd forinttal pedig Józsefváros Budapest legeredményesebben pályázó kerülete ebben a ciklusban. A Magdolna negyed Józsefváros, és talán Budapest egyik legnagyobb kiterjedésű területe, amelynek fő jellemzői a leromlott fizikai környezet, társadalmi-gazdasági elmaradottság, hátrányos helyzetű családok magas koncentrációja voltak. Mára természetesen javult a helyzet, de a feladatoknak koránt sincs vége. A társadalmi problémákat jelzi, hogy a kerületben itt a legmagasabb a munkanélküliség, és az iskolázottságot tekintve is itt a legnagyobb a lemaradás. A Magdolna negyed fejlesztésére 2005-től eddig 2,5 milliárdot fordítottunk. Az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően újult meg a Mátyás tér, több mint 20 lakóépületet rehabilitáltunk, és 50%-ról 10%-ra csökkent a komfortnélküli lakások aránya.

 Csupán a házak, a közterületek megújítása a program célja?

 –Teljes körű szociális városrehabilitációban gondolkodunk, így az ott élőket is segíteni akarjuk. Ebben van kiemelkedő szerepe a negyed közösségi életét segítő Kesztyűgyárnak is. A Kesztyűgyárban képzési programok zajlanak, emellett álláskeresési klub működik, állásbörzéket szerveznek, a nők munkába állását segítő foglalkozások, és a felnőttek felzárkóztató tanfolyamai zajlanak. Közösségi célú sportudvar lett kialakítva. Az általános iskolás fiataloknak bűnmegelőzési programokat szerveztünk. . A közbiztonság javítását célozta, hogy a szomszédsági rendőröket alkalmazunk, akik napi 12 órás gyalogos szolgálatot teljesítettek a negyedben. Az intenzív családmegtartó szolgáltatás kísérteti projekt során 20 csatáddal történt meg a kapcsolatfelvétel. 11 súlyos krízishelyzetben lévő kisgyermekes család gondozása zajlott, napi több órás családgondozói munkával. A biztonságos kapu, biztonságos közterület projektelem keretében lezajlott a negyed legproblémásabb utcaszakaszainak felügyelete szociális munkások segítségévet. A fő tevékenységük a hajléktalan emberek utcai szociális munka keretében való ellátása, és a hajléktalan emberek alkalmi foglalkoztatásának elősegítése volt. A szociális és közösségfejlesztő programok természetesen a harmadik ütemben is folytatódnak.

 Az eddigiekből úgy tűnik, hogy az önkormányzat civil szervezeteket is bevon a projekt megvalósításába.

 –Még tavaly nyáron született döntés arról, hogy létrehozzuk a Józsefvárosi Felzárkóztatási Egyeztető Fórumot, egy olyan intézményt, amely a helyi oktatási, szociális, és civil szférát tömöríti. Ez példázza, hogy a programok megvalósításába a kerület vezetése be akarja vonni a szakmai és a civil szervezeteket, akik tapasztalataikkal nagyban hozzájárulhatnak a sikerhez.

 A harmadik ütemben milyen fejlesztéseket terveznek?

 –1300 lakás lakóinak életét könnyítjük meg azzal, hogy 43 önkormányzati bérház és 13 vegyes tulajdonban lévő társasház újul meg részben, vagy teljes egészében. Mindemellett újabb rendezett közterületeket alakítunk ki. Megújítjuk a Kálvária teret és újjászületik a Teleki tér. Oda élvezhető, szerethető parkot alakítunk ki. Tőle nem messze szociális mosoda nyílik azok számára, akik nehezen tudják magukat ellátni.

 Egy 2009-es felmérés szerint a Magdolna negyedben élő háztartásfők több mint a fele vásárol a piacon. Ebből a 3,8 milliárdból a Teleki téri piac is megújul?

 – A hajdani Teleki téri piac helyén még az idén új, modern piac épül, de azt már önkormányzati költségvetésből finanszírozzuk.

 Támogatást nyert az úgynevezett FiDo projekt is…

 –Az úgynevezett FiDo tér a Fiumei út és a Dobozi utca közötti terület. Itt a kerületi gyermekeknek olyan intézmény épül, amelyben sport-és szabadidős foglalkozásokat tartanak számukra.

 Ezek a tervek, de mikor kezdődnek el a munkálatok?

 –Márciusban írjuk ki a közbeszerzési eljárásokat, és a nagy, látványos munka nyáron veszi kezdetét, és a projekt befejezése 2015 nyarára várható. Nincs vesztegetni való időnk, és ha tabukat is kell ledönteni, akkor is az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy az itt élő és a közös célokért tenni kívánó, a saját sorsukért felelősen gondolkodó emberek a kerület biztonságos és megújult közterületein tudják mindennapi életüket élni.

 

Medveczky Attila