vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.01. 

Új tagok az Erzsébet-utalvány családban

Több mint 100 ezren jutottak kedvezményes szociális üdülési lehetőséghez tavaly

További tízezer elfogadóhelyet szeretne bevonni a jelenlegi több mint 30 ezer mellé február közepéig az Erzsébet-utalvány elfogadóhelyi hálózatába a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. Már le lehet adni az Erzsébet-utalvány család új tagjaira (Ajándék Erzsébet-utalvány, Iskolai Erzsébet-utalvány és Szabadidő Erzsébet-utalvány) vonatkozó megrendeléseket. Az utalványok a rendelés ellenértékének a forgalmazó bankszámláján történő jóváírását követő 10 munkanapon belül, minden külön értesítés nélkül átvehetők vagy kiszállításra kerülnek.

Milyen lényeges változás történt az utalványpiacon 2012-ben? – kérdezem Majthényi Lászlót, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány főtitkárát.

 – Magyar tulajdonú utalvány kibocsátó lépett piacra. Egy olyan kibocsátó, aki milliárdos hasznát szociális programra, az Erzsébet-programra, a közjó megvalósítására fordítja.

 Miért döntöttek úgy, hogy a már jól ismert Étkezési Erzsébet-utalvány és Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány mellett új utalványok forgalmazását kezdik meg?

 – A cafeteria-rendszerre vonatkozó jogszabályi háttér adta lehetőséget kihasználva három új utalványt vezetünk be. Az Iskolai Erzsébet-utalványt, amely a minimálbér 30%-áig – idén ez 29.400 forint – kedvezményes adózással adható a munkáltatónak. A Szabadidő Erzsébet-utalvány bevezetésével egy olyan új utalvány típus kerül be az Erzsébet-utalvány családba, amely a szabadidő hasznos eltöltésére használható fel, mint például színházi, mozi, zenei vagy cirkuszi események látogatására, valamint könyvtári szolgáltatások igénybevételére. Az Ajándék Erzsébet-utalványt pedig azért vezetjük be, hogy minél szélesebb körű szolgáltatást nyújtsunk. Ezzel az utalvánnyal szinte bármit lehet vásárolni. Voltak, akik kifogásolták, hogy miért csak élelmiszerre és miért csak hideg-meleg ételre váltható be az Erzsébet-utalvány. Hát most van egy olyan Erzsébet-utalvány, amellyel tartós fogyasztási cikket, tisztítószereket, vegyszereket is lehet venni, papír-írószert, sportfelszerelést, játékot, vagy utazás termékkörbe tartozó cikkeket.

 Olvastam, hogy megemelkedett az étkezési utalvány adótartalma.

  2013-tól az Étkezési Erzsébet-utalvány után fizetendő egészségügyi hozzájárulás mértéke (EHO) 10 százalékról 14 százalékra nőtt, azonban még így is jóval kedvezőbb adóztatás mellett nyújtható a munkavállalók számára, mint bármely más, ugyanekkora összegben történő bérjellegű kifizetés. Az Étkezési Erzsébet-utalvány havonta adható mértéke 5 ezerről 8 ezer forintra emelkedett.

 Egy vállalkozónak, bolttulajdonosnak miért éri meg az, hogy elfogadóhellyé váljon?

 – Ezt a kérdést az országos hálózatunkhoz csatlakozott elfogadóhelyeknek kellene feltenni. De úgy vélem, a számok és a tények magukért beszélnek, hiszen az Erzsébet-utalvány több mint 30 ezer elfogadóhelyen használható fel, és további tízezer elfogadóhelyet szeretnénk bevonni február közepéig.

 Tavaly a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány mit ért el a szociális üdültetés területén?

 Több mint 100 ezren jutottak kedvezményes szociális üdülési lehetőséghez. Közülük 30 ezer gyermek, mintegy 14 ezer iskolás nyaralt Erzsébet-táborokban, és több mint 16 ezren jutottak támogatáshoz az Őszi kirándulás elnevezésű kiírásunkkal. Idén az új pályázatok indulási keretösszege 2,5 milliárd forint, amelyből 1,1 milliárd forint értékben szociális üdülést, 1,4 milliárd forint értékben pedig gyermekek táboroztatását, kirándulását támogatjuk. A www.erzsebetprogram.hu honlapon már elérhetőek, és jelentkezni is lehet az idei felhívásokra. Több mint negyvenféle táborozási lehetőséget kínálunk a gyermekeknek. Általában 2000 forint önrész befizetésével jutnak a gyermekek 5 éjszakás, 6 napos, különböző programokkal színesített táborozási lehetőséghez, amely keretében teljes ellátást és napi ötszöri étkezést biztosítunk. Nagy sikerrel zajlottak tavaly a sporttáboraink, volt birkózó, boksz-, cselgáncs, kajak-kenu, kézilabda és labdarúgótábor. Idén bővül a kör kosárlabdával, öttusával, tenisszel, úszással és vízilabdával. Különlegesség, hogy idén lovas-, valamint közbiztonsági táborunk is lesz. Az egészséges életmód tábort gluténérzékeny gyermekeknek szervezzük. Az általános táborokra – úgymint a „Hurrá együtt nyaralunk!”, a „Mesés nyár vár ránk!” és az „Igazolt hiányzás” – továbbra is csoportosan jelentkezhetnek iskolai közösségek, osztályok, intézmények. Az Őszi kirándulás mellett, újdonságként meghirdettük a Tavaszi kirándulás pályázatunkat is. A táborozási lehetőségekre – kiírástól függően – március 11-ig, illetve április 8-ig lehet jelentkezni. Az Erzsébet-program keretében számos szociális üdülési pályázatot is hirdettünk, amelyek benyújtási határideje március 20.

 

Medveczky Attila