vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.08. 

Kontraszt kiál(lí)tás a családokért Rimaszombatban

A Kontrasztkiállítás következő kiállítására Rimaszombatban kerül sor 2013. február 11-e és július 31-e között a Református Tudományos Gyűjtemények Házában.

 A FEMIT polgári társulás egy ütős rendezvénnyel lepte meg a felvidéki magyar ifjúságot, amikor 2012. januárjában Dunaszerdahelyen megnyitotta a multimediális kiállítást, mely a döbbenet erejével hat. A Kontrasztkiállítást a Magyarországi Református Egyház és Rendőrség hozta létre, s Felvidéken a FEMIT polgári társulás vette gondozása alá, s készíttette el a szlovák feliratozását is. A sikeres dunaszerdahelyi kiállítás után a tárlat az ország középső részére vándorol.

Győri Margit, a FEMIT elnöke a Felvidék.ma-nak elmondta, hogy Rimaszombatban sikerült a kiállítás jellegének a legmegfelelőbb helyet megtalálni, s a református egyházzal való együttműködésnek köszönhetően a Daxner utca 36. szám alatti Református Tudományos Gyűjtemények Házában február 11-én, hétfőn 13.00 órai kezdettel ünnepélyesen is megnyitják a Kiál(lí)tás a családokért alcímet viselő tárlatot. Jelenleg a belső terek kialakítása, a televíziók beszerzése valamint a tárlat fél évig való üzemeltetésének az előkészítése zajlik.

A tárlat a fiatalok és a családok életét érintő legfontosabb kérdéseket hozza kíméletlenül őszintén felszínre. Hét témakört dolgoz fel - ahogy a neve is mutatja - éles ellentétbe állítva ugyanazon témák fény- és árnyoldalait. Ez a kiállítás egy hatalmas sikoly, nem simogat, hanem felráz, építeni akar azokon a pontokon, ahol a fiatalok életében legnagyobb a rombolás. Olyan témákat vonultat fel, amelyek az ifjúság legfontosabb kérdései közé tartoznak, amelyekről nem szívesen beszélnek, hanem legtöbbször csak válaszok nélkül sodródnak. A témák között szerepelnek a családon belüli erőszak, a példaképek, a házasságkötések és válások, a gyermekvállalás és az abortusz, a szenvedélybetegségek és a szabadság, a hazaszeretet és a kozmopolitizmus, az öngyilkosság és az élet értelme, valamint a megváltás csodáját érintő kérdések.

Kontrasztkiállítás egy labirintusban vezeti végig a látogatót, amelyet végigjárva 8 szobába juthatunk el. A szobák közötti úton a következő témakört előkészítő fotókkal, fény és hanghatásokkal (feeling-ekkel) találkozik a látogató, valamint néhány útvonalon feladatot is kap. Minden szoba egy – egy témakört dolgoz fel. A legutolsó, a nyolcadik pedig egy ún. „csend szoba", ahol lehetőség van a látottak feldolgozására, amit igény szerint lelkipásztorok, pszichológusok, családgondozók is segítenek.

A FEMIT, azaz a Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás egy önkéntes és politikamentes szervezet, mely nyitott a felvidéki magyar fiatalok számára származási, faji vagy vallási megkülönböztetés nélkül. Céljuk a magyar nép kultúrájának és történelmi hagyományinak ápolása, a magyar öntudat fejlesztése, a határon túli és anyaországi magyarok kapcsolatainak és nemzeti identitásának erősítése a természet védelme és ápolása az ifjúság testi, lelki és szellemi segítése, hogy a fiatalok a társadalom hasznos, cselekvőképes részévé tudjanak válni. A társulás feladatának tekinti a fiatalok és szüleik egészséges életmódra való nevelését a különböző programokon, rendezvényeken, úgy ahogyan ezúttal a Kontrasztkiállításon keresztül.

A rimaszombati tárlat minden héten hétfőtől szombatig 9.00 és 17.00 óra között tekinthető meg. Kiemelten ajánlott az általános iskolák felső tagozatosainak és a középiskolásoknak a Losonc, Rimaszombat, Nagyrőce, Rozsnyó, Nagykürtös körzetéből.

Telefonos tájékoztatás a szervezet elnökénél, Győri Margitnál +421 915 727 613 telefonszámon kérhető.

 

(Forrás: HE, Felvidék.ma)