vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.08. 

Bubik István-emlékév az esztergomi ferenceseknél

Ötvenöt éve született és halálának tizedik évfordulója lesz idén novemberben Bubik Istvánnak, ennek tiszteletére emlékévet tartanak az esztergomi ferences gimnáziumban – közölte Pindroch Csaba csütörtökön a Class Kultúra című rádióműsorban.

Pindroch Csaba, aki 1986-ban került a „frankásokhoz”, a műsorban felidézte, hogy a fiúgimnáziumban minden évben volt egy előadás, és az első ilyen betlehemes játékon „csapta meg a színészet szele”. Hozzátette: amikor háromszázan nevettek rajta mint pásztoron, akkor döntötte el, hogy valami ilyesmit akar csinálni.

Mint mondta: ezeken a deszkákon kezdte a pályáját Bubik István is, aki az iskolának és neki is nagy példaképe. Hozzátette: terveik szerint azt a színpadot, amit a tornateremben minden évben novemberben összeácsolnak, Bubik István-színpadnak keresztelik majd el, és Bubik István-emlékévet is ülnek az esztergomi gimnáziumban. A művész szerint Bubik István nemcsak színészi nagyságával tett le sokat az asztalra, hanem emberségével is, nagyon tisztességes ember volt.

Az mno.hu érdeklődésére a tervet kezdeményező Pindroch Csaba közölte: egykori diáktársukra, Bubik Istvánra mindig úgy tekintettek, mint egy idolra. Sokkal több volt ő az ott tanulóknak, mint színész. Testvérüknek, barátjuknak érezték a tragikusan elhunyt színművészt.

Pindroch úgy véli: az esztergomi ferences gimnázium tiszta ablak volt a világra, és az ma is, Bubik pedig szélesre tárta azt az egész ország és minden magyar előtt. A ferences diákok halálukig magukkal viszik, amit ott tanultak, és így tette ezt a fájdalmasan korán elhunyt Bubik is – fejtette ki az előadóművész.

Az iskola igazgatója, Tokár János az MNO-nak elmondta, hogy  Bubik István azért szeretett ide visszajárni, mert az országban itt éneklik legszebben a Szózatot. Emellett örömmel szállt be az öregfiúk kosárcsapatába, vagy épp leste meg a színjátszó kör munkáját.

Az igazgató szerint Bubik nyíltszívű, őszinte, igazi „frankás” srác volt, ezért nagyon örül Pindroch Csaba öregdiák társuk felvetésének. Az ünnepi névadást a kezdeményező színművész részvételével a tervek szerint a Franka Színkör következő előadása alkalmával tartják majd.

 

(Forrás: MNO)