vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.13. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 7. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Maszek Internacionálé (2.oldal)

Hírül adatott, hogy az MSZP elnökválasztó és miniszterelnököt jelölő kongresszusa végén az Internacionálé közös eléneklése „magánkezdeményezésre történt.” A tévéhíradó ugyanakkor átszellemült arcú, szinte könnyező, meghatott csoportokat mutatatott. Elvtársak, akikben újra feltámadt a nemzetköziség, a proletárság hívása, talán nem is egyszerűen énekelték, hanem szinte bömbölték a régi indulót és egy percre újra elhitték, hogy van proletár küldetésük a világon. De hát másnapra az Internacionálét meg kellett tagadni, mert Bajnai Gordonnak, a Magyar Szocialista Párt új, állítólag pártonkívüli miniszterelnök-jelöltjének kellemetlenné vált a dolog. Ezért lett „magánkezdeményezés” az állva éneklésből. Akit elnöknek választottak meg elsöprő többséggel, Lendvai Ildikó az egykori MSZMP-központ (ma Fehér Ház, azaz az Országgyűlés irodaháza) agitációs és propagandaosztályának felkent munkatársa, Aczél György cenzora, aki a párt kultúrpolitikája által veszélyesnek tartott művek és előadók megjelenéseit korlátozta.

 A Tolna megyei koncepció célja a kutatás, a turizmus és a feldolgozóipar fejlesztése (4.oldal)

Dr. Puskás Imre, a Tolna megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő: Egyértelmű, hogy az éhségmenet egy MSZP-s kampányesemény. Nyilván azt a fajta érzést próbálja a társadalomban elültetni, hogy a rossz gazdasági helyzet miatt a lakosság nagy része éhezik. Ez nyilvánvalóan a szocialisták hisztériakeltésének a része, és politikai előnyöket kívánnak ebből kamatoztatni.

 Hivatalosan is világörökségi gondnok lett a hollókői önkormányzat

Eddig egy forintot sem kaptunk, sem az UNESCO-tól, sem a magyar államtól a település megőrzéséért (4.oldal)

Szabó Csaba, Hollókő polgármestere, országgyűlési képviselő: Hollókő sikere nagyban függ a megye és a térség sikerétől is. Jó lenne, ha minél több attrakció lenne a településünkön kívül is, illetve a vendégek több napot tartózkodnának a megyében. A közelmúltban tartottunk tanácskozást a megyei turisztika jövőjéről, amit nagyon jónak látok, mert komoly fejlesztések indultak el. Mindezek után jelentősen javítani kell a marketinget ahhoz, hogy megismerjék az emberek az új attrakciókat.

 A hidegháborús kor mementója

A fiatalok szabadidejüket áldozták föl arra, hogy ez a múzeum létrejöhessen (5.oldal)

A polgári védelem egykori eszköztárát vonultatja fel az a múzeum, amelyet február 6-án 10 órakor nyitottak meg Kőbányán a Bebek utca 1 szám alatt. A Dr. Sztanek Endre Interaktív Polgári Védelmi Múzeum célja, hogy az érdeklődőkkel a megtapasztalás útján ismertesse meg a polgári védelem történetét, és régi eszközeit, nem pedig egy üvegfal mögött csodáltassa azokat. Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere megnyitó beszédében elmondta: fantasztikus dolognak lehetünk tanúi, mert olyan érték teremtődött, amelyik hatékonyan használta fel egy légoltalmi bázis területét. Ez a bázis mindeddig csak azok számára volt látható, akik közel álltak a polgári védelmi szakmához. Most egy olyan múzeum alakult ki, amelyik mindenki számára bemutat egy olyan világot, amelyet mi, akik abban az időben nevelkedtünk, amikor még volt honvédelmi gyakorlat, jól ismerünk.

 Magyarországnak kötelessége védelmünkben nemzetközi fórumokon is fellépni

Nincsen olyan román politikai erő, amely Romániát beárulná a nemzetközi fórumokon (7.oldal)

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke: A belügyekbe való beavatkozás Ceausescu-féle doktrínáját a XXI. században „felmelegíteni” pedig eléggé abszurd. Mi egy nemzet vagyunk, még akkor is, ha a történelem úgy hozta, hogy Magyarország határain kívül élünk, s minden, ami nemzeti ügy, az az egész nemzet ügye. Tehát természetes, jogos, és a Székely Nemzeti Tanács el is várja azt, hogy Magyarország támogassa az itteni autonómiatörekvéseket. Ha a racionalitás vezetné a román kormányt, akkor belátná, hogy Magyarországnak láthatónak kell lennie ebben a kérdésben, mert ha nem foglal állást, akkor kiszámíthatatlan tényező. Ezért is illik bele az európai gyakorlatba, hogy ilyen esetben megszólaljon az adott közösség anyaországa.

 A tanúsító védjegy használatába Brüsszel nem szólhat bele

Szeptember 30. után a hatóság intenzíven ellenőrzi, hogy nincsenek-e megtévesztő jelölések az élelmiszereken (7.oldal)

Kecskeméti Attila, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója: A fogyasztók ma inkább azt mondják, hogy a magyar termékek drágábbak, mint a külföldiek, holott ehhez nincs objektív összehasonlítási alapunk. De még ha ez igaz lenne is, és az üzletláncok polcain egy azonos minőségű termék külföldi gyártásban 5%-kal olcsóbb lenne, mint a hazai, a fogyasztó és a társadalom összességében akkor is jobban járna, ha a hazai terméket vásárolná meg. Ellenkező esetben a kifizetett összeg 70%-a eltávozik az országból.

 Díjazott nyíregyházi turisztikai fejlesztések

Az egy évvel korábbihoz képest több mint egymilliárd forinttal nőtt a befizetett adók nagysága (9.oldal)

Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, országgyűlési képviselő elmondta: a város igen előkelő, 110 négyzetméteres standon, központi helyen mutatkozik majd be. Mindezt az idegenforgalmi adóbevételekből tudják finanszírozni.

 A színház nem önmegvalósító műhely

A nagyon vad avantgárd – a minden réginek radikális, túlzó elutasítása – nem más, mint „fürdőszobaszínház” (10.oldal)

Bicskey Lukács színész, rendező: Végül arra jöttem rá: lehet nagyon alternatívnak lenni, de az gyakorlatilag kicsit mind a közönség, mind a színész hülyítése. Hiszen én kifejezhetem magam, megvalósíthatom magam, de ha nem találom meg azt a csatornát, ami közvetíti a közös nyelvet a néző felé, akkor a színész feleslegesen dolgozik. Így a nagyon vad avantgard – a minden réginek radikális, túlzó elutasítása – nem más, mint „fürdőszobaszínház”. A közönséget viszont le kell kötni, és az is fontos, hogy a néző érezze magát jól azon idő alatt, míg a színházban tartózkodik.

 A dzsessztől az operáig

A színészmesterséget a Kolozsvári Magyar Opera színpadán sajátítottam el (11.oldal)

Covacinschi Yolanda, a Kolozsvári Magyar Opera énekesnője: A színház vezetői nagyon jól láttak el feladatokkal, mert az egyik szerep által elsajátított technika hozzásegített egy következő megtanulásához. Lírai szopránként kezdtem, és öt év alatt elértem azt, hogy a felső regiszterekben is jól szól a hangom, és képes vagyok színesebb, gazdagabb koloratúrák megszólaltatására. Kollégáim pedig mind segítettek abban, hogy minél jobban alakítsak egy szerepet. Hiszen itt nincs nagy egyéni diadal, hanem közös sikerről beszélhetünk.

 Nemzetközi elismerés a magyar biobornak

Némelyik konvencionális borban akár 25 féle növényvédőszer maradvány is található (12.oldal)

Galuska Gábor, a Gajdos Pincészet főborásza: Magyarországon a biobort a közvélemény még kevéssé fogadta el. Akik bioélelmiszert vesznek, nem föltétlenül vásárolnak bort is, hiszen részükről nem vált a napi fogyasztás részévé. Azok az igényes borfogyasztók, akik viszont a kiváló minőségű borokat kedvelik, nem tarják olyan fontosnak, hogy biobort fogyasztanak vagy sem.

 Csorja Gergely: A megdöbbentő valóság? (19.oldal)

A belga képviselőház tagja meglepő és egyben leleplező beszédet tartott. Laurent Louis-ról nem tudjuk, hogy ki. Nem tudjuk, hogy mit csinált, és lényegében azt sem tudjuk, hogy milyen érdekeket képvisel. Azt azonban tudjuk vagy inkább tudom, hogy ez a parlamenti megnyilvánulás az összes sallangjával együtt tartalmaz bizonyos igazságmagvakat.

Kivonatoltan, de meg kell jelentessem.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

Telefon: +36-30-7545-017