vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.08. 

Igaztalan MSZP-és vádak

Olyan problémák megoldását kérik rajtunk számon, amiknek ők az okozói

A Fidesz miskolci szervezete szerint a szocialisták akkor beszélnek a város „fekete évéről", amikor a szigorú és szakszerű helyi gazdaságpolitikának és a kormányzati segítségnek köszönhetően reális esély van Miskolc költségvetési egyensúlyának helyreállítására.

 Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, BAZ-megyei elnöke, országgyűlési képviselő január 16-án Miskolcon tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány és Miskolc „néma leventéi" olyan intézkedéseket, döntéseket hoztak, amelyek ellehetetlenítették a várost és az ott élőket. Milyen gazdasági helyzetet örököltek 2010-ben? – kérdezem Seresné Horváth Zsuzsannát a miskolci közgyűlés fideszes önkormányzati képviselőjét.

 –Számunkra a legnagyobb nehézséget az elmúlt években az óriási hitelállomány öröklése okozta. Ezek törlesztése igen nagy nehézségbe ütközik. Szocialista képviselőtársaink nagyon nem szeretik, ha mi ezt felemlegetjük, és a miskolciakat is emlékeztetjük rá. Holott a szocialistáknak nyolc év alatt sikerült szinte megtízszerezni a város adósságállományát, hiszen 2002-ben 3,6 milliárd, míg 2010-ben 35 milliárd volt ez az összeg. Ettől nem tudunk ma sem elvonatkoztatni. Az ő idejükben a legnagyobb hiteltörlesztés éves szinten 280 millió forint volt, 2012-ben pedig 1,8 milliárdot kellett visszatörlesztenünk a bankoknak. Ha ezt kimondjuk, akkor az MSZP-sek csak annyit tudnak mondani, mi mindig visszamutogatunk. Arcpirító, hogy olyan problémák megoldását kérik rajtunk számon, amiknek leginkább ők voltak az okozói, vagy az ő döntéseik következtében alakultak ki. Elsősorban a Fészekrakó –programmal kapcsolatos problémákra gondolok; a szocialista városvezetés alatt történt, hogy főleg az Avasra, de Miskolc más részeibe is közel 200 olyan család költözhetett be, akiknek tagjai az együttélési szabályokat a legminimálisabb szinten sem tudják betartani. Ők úgy jutottak lakáshoz, hogy jövedelmi viszonyaik egyáltalán nem voltak megfelelőek. Ezt tudták Káli Sándorék is, de mégsem állították le a Fészekrakó-programot, hanem tétlenül nézték, ahogy újabb és újabb családok teszik tönkre mások életét. Amikor minket beválasztottak a testületbe, és a Fidesz-KDNP többséget szerzett, már a következő héten felelősségre vontak minket a Fészekrakó-program ügyében, mert tűrhetetlen állapotok vannak az Avason. Szintén visszatérő probléma a miskolci strandok helyzete. Miskolcon évtizedeken keresztül működött a híres tapolcai strandfürdő és nagy hibának tartjuk, hogy a nyolc év alatt felvett kölcsönből nem újították fel. Nem hogy nem újították fel, hanem be is zárták. Igaz, hogy erősen felújításra szorult, de szép környezetben működött ez a strand. Mostanra ellopták a vízforgató berendezést, és mégis rajtunk kérik számon azt, hogy nincs a megyeszékhelynek strandja, mert a selyemréti is felújítás alatt áll. Ez a beruházás idén befejeződik, és jelentős részben uniós forrásból megújult, korszerű, termálvizes strandfürdő várja nyáron a miskolciakat. A jelenlegi városvezetés elszánt abban is, hogy az anyagi nehézségek ellenére újjáépíti a tapolcai strandot is, és erre már elkészültek a tervek.

 Nem csak a baloldali ellenzék támadja önöket, hanem a jobbikosok is. Szerintük az utóbbi másfél évben 4000 ember költözött el Miskolcról, mert nincs munkalehetőség.

 –Arra igen nehéz válaszolni, hogy mi miatt költöztek el az emberek Miskolcról. Az tény, hogy munkahelyeket kérnek tőlünk számon, holott valós adat, hogy ezerrel nőtt Miskolcon a munkahelyek száma az utóbbi két évben, és további munkahelybővítések várhatók, mert a 2012-ben megnyílt drótgyár és a Bosch is bővíti gyártási kapacitását. Sőt az idén kezdi meg a 112-es dicspécserközpont a működését 500 munkahellyel. Azt is tudjuk, hogy az előző városvezetés idején is költöztek el Miskolcról Nyugatra a könnyebb megélhetés reményében.

 A helyi szocialisták szerint ilyen nagy mértékű hiány, mint a mostani, sosem volt a megyeszékhelyen. Azt mondják, hogy az idei költségvetésben Miskolc tervezett bevétele összesen 29 milliárd forint, a kiadás pedig 33,5 milliárd forinttal számol.

 –Nem tudom, hogy képviselőtársaim honnan veszik ezt az adatot, mert még nem készült el a 2012-es év mérlege, több befizetés még nem érkezett be.

 A miskolciakat mennyire érdekli az, hogy mit mondanak a helyi pártvezetők? Nem lettek közömbösek?

 –A rémhírkeltés sokszor elég hatékony, mi viszont a helyi sajtóban közölni tudjuk a tényeket. Sokan azt hitték, hogy attól, hogy nyert a jobboldal, rögtön eljő a Kánaán. Sajnos a szocialisták a rémhírterjesztésből akarnak politikai tőkét kovácsolni, ennek érdekében még arra is képesek, hogy a saját városuk rossz hírét keltsék.

 

Medveczky Attila