vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.15. 

Hiteltelen az, amit Mesterházi mondott

Az nem újdonság, hogy a Markó Béla vezette RMDSZ jó kapcsolatokat ápolt az MSZP és az SZDSZ politikusaival

Sándor Krisztinával, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnökével nemrég a szervezet kolozsvári központjában beszélgettem. A fiatal politikus szerint arra számítanak szocialista berkeken belül, hogy az RMDSZ a maga eszközével, infrastruktúrájával, főként bejáratottságával, segíthet abban, hogy az MSZP-ét megkedveljék Erdélyben. Sándor Krisztina ennek nem sok esélyét látja, s reméli, hogy a józan ész győzedelmeskedik.

 Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) miként fogadta azt, hogy kolozsvári kihelyezett ülésén hagyta jóvá a nemzetpolitikai programját annak az MSZP-nek az elnöksége, aki annak idején a kettős állampolgárság ellen volt, ráadásul román munkavállalókkal riogatta a magyarországiakat?

 –Egyértelmű, hogy a szocialisták számára Kolozsvár szimbolikus helyszín volt. Be kell vallani, nem volt rossz ötlet, hogy itt szervezzenek kihelyezett ülést. Bocsánatot jöttek kérni, s közben Szanyi Tibor minősíthetetlen szavakkal illette azokat a tüntető fiatalokat, akik ott megpróbálták a véleményüket kifejezni. Azt se felejtsük el, hogy Gyurcsány Ferenc azt nyilatkozta, hogy végülis a trianoni békeszerződés az igazságos szerződés volt. Az is ehhez a témához tartozik, hogy a miskolci polgármestert nemrég azzal támadták szocialista politikustársai, hogy erdélyieket helyez előtérbe bizonyos önkormányzat intézmények élére történő kinevezésnél. Ha én ezt az egészet együtt figyelem, akkor számomra teljesen hiteltelen az, ami itt történt Kolozsváron, és amit Mesterházi Attila mondott. Egyrészt vannak olyan politikai lépések, amelyeket ,szerintem nem lehet megbocsátani – bármennyi idő eltelhet. A bocsánatkérés elég jól volt időzítve. Jövőre választanak Magyarországon, és azt is tudni kell, immár 150 ezer magyar állampolgár él Erdélyben, s ez a szám 2014-re meg is duplázódhat. Tehát az egésznek rossz kampányíze van.

 Kolozsváron az MSZP az RMDSZ-szel konzultált. Elképzelhető, hogy a jövőben rendszeresen konzultálni akarnak, hiszen közeleg a kampányidőszak…

 –Elképzelhető. Az nem újdonság, hogy a Markó Béla vezette RMDSZ korábban is jó kapcsolatokat ápolt az MSZP és az SZDSZ politikusaival. Vissza lehet nézni, hogy a korábbi években is meghívták egymást a rendezvényeikre. Tény, hogy azért a választási években itthon többnyire tartózkodtak ezektől a kapcsolatoktól, és nem hívták őket segítségül egyetlen egy kampányukhoz sem. Tehát azért ez nem egy annyira nyíltan felvállalt barátság. De léteztek ilyen kapcsolataik. A Magyar Ifjúsági Értekezlet az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömöríti. Ők a Fiatal Baloldallal ápoltak elég jó kapcsolatot az elmúlt években. Nyilvánvaló, hogy az MSZP-sek úgymond azt a pártot keresték meg, amelyik – mondhatni – elvitte a szavazók többségét. De sajnos sem az RMDSZ sem az Erdélyi Magyar Néppárt együtt nem tudta a magyarok többségét az urnákhoz szóltan. Gyakorlatilag még mindig 800-900 ezer szavazóképes erdélyi magyar él itt, és összesen a két párt kevesebb mint 400 ezer szavazatot kapott. Ha innen nézzük, akkor gyakorlatilag az RMDSZ sem mondhatja azt, hogy az erdélyi magyarok többségének a támogatását élvezi. Biztos, hogy számítanak arra szocialista berkeken belül, hogy az RMDSZ a maga eszközével, infrastruktúrájával, főként bejáratottságával, segíthet abban, hogy az MSZP-ét megkedveljék Erdélyben. Bár én ennek nem látom túl nagy esélyét. Elég nagy port kavart ez a látogatás is, és remélem, hogy azért a józan eszüket előveszik azok, akik a jövőben majd úgy döntenek, hogy bekapcsolódnak a magyarországi választásokba.

 Az EMNT mit tud tenni annak érdekében, hogy a józan ész győzedelmeskedjen?

 –Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács az irodáin keresztül a honosítási dossziék összeállításában nyújt segítséget országszerte. Nagyjából töretlen a lendület, bár nyáron mindig van egy kis visszaesés, de már ősztől folyamatosan felkeresik azokat az erdélyi magyarokat, akik állampolgárságért folyamodnak. Ez az egyik olyan munka, amit mindenképpen össze szeretnénk kötni azzal is, hogy tájékoztassuk őket arról, hogy részt vehetnek a választásokon. Erre egyébként kidolgoztunk egy cselekvési tervet, ami arra vonatkozik, hogy a regisztrációs folyamatról és a választásokról tájékoztassuk őket. Hiszen nincs nálunk hagyománya a levélbeli szavazásnak. Nagyon tudatos médiakampányra, tájékoztató kampányra van szükség, hogy minél több erdélyi magyar vegyen részt a választásokon. Egyébként én arra számítok, hogy ha már a honosításban is az EMNT-t bízta meg a magyar kormány ennek a hálózatnak a kialakításával, ami nagyban segíti a konzulátusok munkáját, akkor valamilyen szinten az emberekben az is valahol rögzül, hogy az EMNT-n keresztül kaptak segítséget, és a Fidesz programja szerint kaphatták meg a magyar állampolgárságot.

 Szinte mindent megtesz a balliberális oldal, hogy a Fideszt összemossa a Jobbikkal. Nem kell-e attól tartani, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot, vagy Néppártot össze akarják mosni hangoskodó, kívülről irányított elemekkel?

 – Attól nem tartok, hogy az erdélyi magyar közösség bármilyen szélsőség felé nyitott volna. Itt is elég jól tájékozott emberek élnek, olyanok, akik egyik vagy másik szélsőséget elutasítják. Azt viszont nem tartom kizártnak, hogy provokátorokat küldenek rendezvényeinkre.

 Február elején került sor az autonómia évének a meghirdetésére. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ebben milyen munkát vállalt?

 –Az Erdélyi Nemzeti Tanács elnöke, Tőkés László hirdette meg 2013-at az autonómia évének. Egyrészt ezzel utalva arra is, hogy 10 évvel ezelőtt a Láncos-templomban került sor arra az egyházkerületi rendkívüli közgyűlésre – ő akkor még a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke volt –, amelyen elhatározták, hogy létrehozzák az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot, azzal a céllal, hogy elsősorban az autonómia kereteit teremtse meg Erdélyben különböző szinteken, személyi elvű kulturális autonómia tekintetében. Kidolgozzon és benyújtson Románia kormányához különböző autonómia-tervezeteket. Az elmúlt 10 évre visszatekintve gyakorlatilag s az EMNT majd a Székely Nemzeti Tanács létrejöttének köszönhető, hogy az autonómia kérdésköre felszínen maradt. Mert addig legtöbbször választási kampányokban került elő az RMDSZ használatában. Bár nyilván a célt még messze nem értük el, de gondolom, hogy egy jó utat járt be eleddig a két szervezet, és most a Néppárt megszületésével egy újabb eszközünk lett az autonómia küzdelemnek a folytatására. Be kell vallani, hogy sokszor sikerrel osztották meg az EMNT-ét, és nyilván ezzel szembe kell most is nézni. De úgy gondolom, hogy ha a 10 éves mérleget nézzük, akkor nem volt hiábavaló ez a munka, és ezt folytatni kell.

 

Medveczky Attila