vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.20. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 8. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Gyurcsányék sajátságos válságkezelése (2009) (2.oldal)

Amikor 2008-ban az SZDSZ kilépett a kormányból és Gyurcsány nagy bátran kisebbségi kormányzásra adta fejét, világosan lehetett látni, hogy műsor az egész és az SZDSZ majd megszavazza a költségvetést és megtesz mindent, ami a kormány fennmaradásához szükséges. Más alkalommal azt is kifejtettem, hogy egy új politikai technika alkalmazására került sor. Az őszödi beszéd, az obszcén önleleplezés szándékos kiszivárogtatása, majd a forrongások, tüntetések rombolásba és visszatetsző gyújtogatásba hajtása és a rendőrség A és B csapatai közötti összetűzés, közben persze sok vétlen, ártatlan, jó szándékú ember megverése és megfélemlítése után már csak ezzel az új, kisebbségi kormánytrükkel lehetett elkerülni a kormány bukását…Kétségkívül egy roppant aljas célú világszabadalom van a kezében. A világválság mint egérlyuk. Igaz, ehhez már a főnökséget is mozgósítania kellett. A főnökség, a liberálbolsi világhatalom, s annak is pénzbehajtó részlege, a mindenható IMF.

 A hároméves IMF-hitel gazdasági öngyilkosság lenne

Miért is lenne ördögtől való az a cél, hogy a lakossági megtakarításból ne csak a bankrendszer, hanem az állam is részesüljön? (4.oldal)

Magyarország összesen 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt: ötéves lejárattal 1,25, tízévessel pedig 2 milliárd dollárnyit. A tízéves, 5,4 százalékos kamatszinttel kínált kötvény iránt volt nagyobb érdeklődés. Szerkesztőségünk vendége Dr. Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese.

Pontosan azért gondolkodtunk tőkepiaci kibocsátásban, hogy javítsunk a futamidő szerkezeten. Az IMF hitel értékelésénél azt a sajátosságot is figyelembe kell venni, hogy az IMF a hiteleket egy speciális pénznemben, az úgynevezett XDR-ben (Special Drawing Rights) nyújtja. Teljesen mindegy, milyen devizában hívjuk le a hitelt, a hitel nyilvántartása XDR-ben történik. Az XDR azért sajátos pénznem, mert valójában nem létezik, azaz ilyen pénzben fizetni vagy pénzátutalást teljesíteni nem lehet.

 Mostohán kezelt déli országrész

Lehetséges háttérszándék: a déli régiókból a magyar fiatalok vándoroljanak el (5.oldal)

Farkas Iván, az MKP alelnöke: A 27 európai uniós tagország közül végig az utolsó három ország között kullogott – tehát Románia, Bulgária, Szlovákia volt a sereghajtó. Ez így van a mai napig. Szlovákia, a számára megítélt 11,4 milliárdos költségvetésnek csupán 38%-át tudta felhasználni.

 Madarat, akarom mondani, ludat tolláról, Bajnait barátjáról ismerni meg

Fél évszázadon belül már kataklizmaszerű összeomlást eredményez a demográfiai válság (7.oldal)

Az Együtt 2014 alkotmánytervezetében nem szerepel a magzat életének védelme. Mindez mekkora visszalépést jelentene? Csupán arról van szó, hogy azoknak kedvezzenek, akik azt hirdetik: „mi magunk rendelkezünk a testünkkel”, vagy azt gondolják, ha a nők inkább dolgoznak, mint gyereket nevelnek, abból nagyobb lesz a pillanatnyi haszna az államnak? Ezekre a kérdésekre keressük a választ dr. Téglásy Imrével, az Alfa Szövetség elnökével. Elnök úr úgy gondolja, a termelést és fogyasztást fétisként vagy bálványként imádó üzenet megfogalmazói tudják, hogy majd azok népesítik be a Földet, akik ennek a hadüzenet nélkül folytatott, titkos háborúnak a nyertesei lesznek.

 5200 új munkahely jön létre

A kormányváltás óta 966 kis- és középvállalkozás részesült összesen 12,3 milliárd Ft munkahelyteremtő beruházási támogatásban (9.oldal)

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is meghirdette a munkahelyteremtő beruházásokhoz kapcsolódó pályázatát a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely azt várja, hogy a támogatásoknak köszönhetően 5200 új munkahely jön létre a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknál. Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint kiemelkedő eredmény, hogy 2012- ben a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben 163 kis- és középvállalkozás munkahelyteremtő beruházását támogatták a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból.

 Célunk a földhasználati viszonyok teljes átláthatósága

A házi kertnek, konyhakertnek és kiskertnek nevezett területeket nem kell bejelenteni (9.oldal)

Kibővült a földhasználati nyilvántartásba bejelentendő földterületek köre. Az idei évtől már területi mértéktől függetlenül minden termőföldet, mező- és erdőgazdasági föld használatát be kell jelenteni az illetékes járási földhivatal felé. Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa lapunknak elmondta: az új földforgalmi törvény szerint egy hektárig, alanyi jogon bármely magyar állampolgár vásárolhat termőföldet.

 Kiskopár híradó (18.oldal)

Kilóg a lóláb, mondják a Kiskopárban némely ügyek hallatán és még nyomatékul hozzáteszik: sőt még a ló egyéb szerve is kilóg a takaró alól. A Kiskopár nem arról híres, hogy benne egy egy mondás eredetét tiszteletben tartanák, sokkal inkább arról, hogy a gyanús eseteket sajátos módon értelmezi az intézmény közélettel foglalkozó közönsége. Például a legutóbb lefogott romantikus nevű R. Kamillóról nem is hallottam, de a Kiskopár teljesen felháborodott közélettel foglalkozó közönsége képben volt. És ezt így már mégis hogy: a Gyurcsánynál kisebb gazemberek bebörtönözve, Fletó meg konferenciázgat, évet értékel. Sőt azt írja a Blikk, hogy ő egy partiarc. Hát akkor micsoda a Ribary Kamilló, ne izéljünk már. Ribary Kamilló az egy valódi partiarc, Kamilló egy fazon volt a pesti éjszakában, vicces figura, óriási vakerral. Idézik barátait az internetről. Nagy „mesemondó” hírében állt és profin csinálta az üzleteit. Nem nagyon lehetett rá haragudni, mert Ő még klasszikus csibész volt. Kevésbé agresszív, még saját maga építgette klubjait. Konferenciát szervezgetett, hasonlót, mint amit Bajnai szervezget mostanában, pont olyan volt a társasága, mint az EGYÜTT 2014 mozgalom, csak kicsit jobb arcúaknak tűntek. Vizoviczkivel és az éjszakai élet klubtulajdonosaival találkozgatott a Budapesti Flamingó Hotelben. Közéjük tartozott még Lakatos András, Kisbandi, aki a partiarcok pénzét forgatta, bankár vagy pénzügyminiszterféle volt, mondják, mint Felcsúti vagy Oszkó. És különben is jött az ultima ratio: mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest? De ezek már legalább sitten vannak. Vizoviczki off-sohre számláit kutatják, még a családja vagyonát is zárolták. Simor András meg a Nemzeti Bank elnöke – csap az asztalra Dodi, és előveszi a Bajnai által szétküldött toborzólapot. Együtt 2014 néven választási mozgalmat alapított az egyesületté alakult Milla, a Szolidaritás, valamint a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület.

 Örömszínész és művészeti titkár

A színház a fontos, és öröm, ha játszhatom (10.oldal)

Fazekas Zsuzsa színművésznő: 1996-ban Tatabányán bemutattuk Pozsgai Zsolt darabját, a Szeretlek, Faustot, Kiss József rendezésében, így ismét kőszínházban játszottam. S amikor helyben a darab már kifutott, s azt mondták, nincs már rá közönség, mi, színészek megvettük a jelmezeket és a díszletet. A darab híre szájról szájra terjedt, s mi elkezdtük ezt a Mindszenty-darabot a vidéki településeken játszani. Sőt nem csak Magyarországon, Amerikában, Washingtonban és New Yorkban is előadtuk a magyar kolóniában, Aradon is játszottuk, egyszer október 6-án mi voltunk a díszelőadás az Aradi vértanúk napján. Nem szoktam dicsekedni, de ezt a produkciót, mint szerevező, én tartottam életben.

 Színész, jogász, rendező (11.oldal)

Szitás Barbara színésznő, rendező: Csurka István remek író, nagyon kifejezően, képletesen ír. Egy szókapcsolat, jelzős szerkezet is több jelentést hordoz saját szövegkörnyezetében. Ez pedig külön izgalom és feladat is egyben a karaktereket és sorsokat megformáló színészek számára. Csakis olyan szerep eljátszására vágyom, amiben ez kiteljesedhet, ami én lehetek… Ha nem így történik, akkor az sem nekem, sem a közönségnek nem jó. Ezért szükséges a színészethez a megfelelő önismeret.

 Bizonyára gazdasági problémákat akarnak eltussolni a székelyzászló-üggyel

Nem csak az a baj, ha valaki Székelyföldön kitűzi a székely zászlót, hanem az is, ha ezt Magyarországon teszi (12.oldal)

Dr. Ráduly István, a Kovászna megyei Uzon község polgármestere: Szerencsémre a táblabíróság Brassóban az első időpontot 2013. június 5-ére tűzte ki. Így addig ehhez a zászlóhoz senkinek sincs joga hozzányúlni. A táblabíróság ítélete után hozzuk meg mi is a döntésünket. Addig is természetes, és magától értetődő, hogy ilyen esetben a magyarok egységesen, nemzetként gondolkodva kiállnak egymás mellett. Nem tudom megérteni, egyeseket miért zavar a székely zászló. Ugyanis nemcsak az a baj, ha valaki Székelyföldön kitűzi a székely zászlót, hanem az is, ha ezt Magyarországon teszi. Bízunk benne, hogy a Kovászna megyei román ajkú bajtársaim megértik azt, hogy tiszteljük őket, és jelképeiket is.

 Csorja Gergely: A relatív közgazdaságtan (19.oldal)

Edward Hugh, az angol közgazdász, aki jó másfél évtizede Spanyolországban él, mostanában sokat foglalkozik Japánnal. Japán gazdasága elsősorban azért foglalkoztatja az Európára szakosodott közgazdászt, mert a szigetország gazdasága minden adottsággal rendelkezik, hogy jól teljesítsen, mégsem képes a tartós növekedés pályájára állni. Miért? Mert a japán munkaerő elöregszik és fogyatkozik. És Hugh szerint létezik egy másik állam, mely ugyanúgy pozitív fizetési mérleggel és ugyanolyan problémákkal rendelkezik, azért nem képes tartós növekedésre. Ez az állam nem más mint Magyarország. Hugh megállapításai nem jelentenek mást, mint hogy az állandó és már-már tényként kezelt vád, miszerint a Matolcsy-fémjelezt gazdaságpolitika rossz, egész egyszerűen nem igaz. Ugyanis annak ellenére, hogy írása elején az angol közgazdász kritizálja Matolcsyt, a cikkből kiderül, hogy Magyarországon nem a gazdaságpolitikával van baj. Az írás címe: Matolcsy a verbális beavatkozás ősi technikáját alkalmazva csatlakozott a Japán Abe Sinzóhoz.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. (De már szerdán kapható 13 óráig a kiadóhivatalban, és a Püski Könyvesházban.) Vagy fizessen rá elő!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3.

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575.

Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány.

 

Kedves támogatóink és olvasóink!

A Csurka István-emlékkönyv kapható a kiadóhivatalban, Püskiéknél és az Anima boltjaiban.

Tájékoztatásul közöljük, hogy a könyvet mindössze 500 számozott példányban adtuk ki.

Ára: 4500 Ft .

Megrendelhető a 06-30/754-5017 telefonszámon.

 

A Csurka István Emlékbizottság felhívása

Kedves Honfitársam!

Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata.

Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság,

amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk.

Ennek keretében síremléket állítunk, 80. születésnapjára pedig köztéri szobrot szeretnénk emelni a tiszteletére. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy, és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük. Az Önök eddigi támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István emlékkönyvet. Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mintegy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára. 11712004-20341426

Kérjük a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”