vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.15. 

Putyin: ”A fiatalkorúakra vonatkozó igazságszolgáltatási törvény átgondolatlan bevezetése korrupciót eredményezhet”

Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólalva az Oroszország szülőinek első kongresszusán megígérte, hogy figyelembe veszik a társadalom álláspontját a fiatalkorúakra vonatkozó igazságszolgáltatási törvény elfogadása során és úgy véli, hogy az ilyen törvények átgondolatlan bevezetése korrupciót eredményezhet.

”Az ilyen mechanizmusok átgondolatlan bevezetése, lényegében véve, a család szuveneritásának a megsértése, amely bizalmatlanságot okozhat, valamint viszályt a szülők és a gyermekek között, sőt, egyenesen korrupciót, a családi problémákon élősködve”, - jelentette ki Putyin.

Az elnök úgy véli, hogy nem egyértelmű a társadalmi pártfogásról és az árvák jogainak biztosításáról szóló törvénytervezetek számos rendelkezésének az értelmezése, ”nyilvánvaló társadalmi kockázatokat tartalmaznak”.

 Továbbá Putyin szerint a törvényekben nem vették teljesen figyelembe az orosz családi hagyományokat. ”Az orosz nép és gyakorlatilag Oroszország összes népe rendelkezett a több évszázados nagycsalád hagyományával, amely a rokonok több generációját egyesítette. Az idősekről és gyerekekről való gondozás pedig az első helyen szerepelt. E hagyományokat kell újjáélesztenünk, nem pedig mások tapasztalatait vakon követnünk”, - jegyezte meg az elnök.

 Hozzátette, hogy ”számos példája van annak, amikor normális, szerető és dolgozó szülőket fosztanak meg szülői jogaiktól”. ”A családi életbe való beavatkozás néhány esete egyszerűen abszurd és groteszk természetű”, - mondta Putyin.

 Elmondása szerint a kedvezőtlen körülmények között élő családoktól számos olyan jelet kell tapasztalniuk, ”amelyek alapján a hatóságok kötelesek és jogosultak közbeavatkozni és célzottan segítséget nyújtani”.

 Putyin hangsúlyozta, hogy minden egyes esetnek megvannak a maga sajátosságai, amelyeket figyelembe kell venni, és cselekedni ”nem csak véglegesen, hanem a lehető legóvatosabban, elkerülni a rideg formalitást és maximális erőfeszítéseket tenni ahhoz, hogy megőrizzék és támogassák a teljesértékű családot”.

 Elmondása szerint a családtól való elszakítás a legszélsőségesebb intézkedés, aminél sokkal fontosabb a ”szociális bajok okainak” orvoslása.

 Vlagyimir Putyin beszéde a szülői kongresszuson megmutatta, hogy a hatalom kész párbeszédet folytatni a civil társadalommal, ”amikor valós és nem kitalált problémákkal állnak elő”. Erről fogalmazta meg véleményét Nyikolaj Mironov, a Kiemelt Regionális Projektek Intézetének főigazgatója:

 ”Jelen esetben a fiatalkorúakra vonatkozó igazságszolgáltatás és az oktatás problémái nem kitaláltak. Bizonyíték erre több mint 140 ezer polgár aláírása az ellen, hogy az országban bevezessék a fiatalkorúakra vonatkozó igazságszolgáltatás normáit. Továbbá az elnök is részt vesz a párbeszédben, annak ellenére, hogy a vita időnként éles jelleget ölt, kritizálják a kormány kezdeményezését. Ilyen módon működésbe lépett a petíció mechanizmusa”, - mondta a szakértő.

 

(Forrás: Oroszország hangja)