vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.15. 

Indokolt, hogy nyissunk kelet felé

Lezsák Sándor a Lakitelek Népfőiskola alapítója

A Lakitelek Népfőiskola, valamint a Kelet- és Közép-európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány szakmai képzést indít „Keleti Nyitás Kollégiuma” elnevezéssel. A márciusban elinduló kollégium célja a magyar kormány „Keleti Nyitás” stratégiájának bemutatása, az ezzel összefüggő alapismeretek átadása, és a keleti régió, valamint célországok megismertetése a résztvevőkkel. Az előadásokat és különféle foglalkozásokat a Lakitelek Népfőiskolán rendezik majd meg. A nagyszabású program részleteiről Lezsák Sándor, a Lakitelek Népfőiskola alapítója nyilatkozott lapunknak.

 Az Orbán-kormány által meghirdetett stratégia a „Keleti Nyitás” nevet viseli, az önök által meghirdetett szakmai kollégium pedig úgyszintén ezen a néven indul. Gondolom, ez nem véletlen.

– Természetesen nem véletlen, hiszen a célunk részben az, hogy segítsük olyan szakemberek színre lépését, akik aktív szereplői lehetnek a kormány által meghirdetett „Keleti Nyitás” stratégia kibontakoztatásának és megvalósításának. Ennek szellemében állítottuk össze a programsorozat tematikáját is. A szakmai képzés előadásai és foglalkozásai során szó esik majd napjaink nemzetközi gazdasági viszonyai, és a magyar gazdaság közötti összefüggésekről, a több lábon állás fontosságáról, a szövetségkötések versenyéről, valamint a magyar gazdaságfejlesztési célokról és prioritásokról is. A résztvevőkkel szeretnénk behatóan megismertetni a „Keleti Nyitás” közvetlen előzményeit és indokoltságát, a stratégia célkitűzéseit és kulcselemeit, valamint az előttünk álló feladatokat és az ehhez kapcsolódó eszközrendszereket is. Emellett a célországok – Kazakisztán, Üzbegisztán vagy éppen Oroszország, hogy csak néhányat említsünk a teljesség igénye nélkül –, illetve tágabb vonatkozásban a keleti régió történelmi-, politikai- és kulturális viszonyainak, és a Magyarországgal jelenleg fennálló kapcsolatainak megismertetését is zászlónkra tűztük. A közép-ázsiai  népekben erős rokontudat él a magyarok iránt, amely egyben egy komoly bizalmi tőkét jelent. S ez a „testvéri”, rokoni kapcsolat jó alapja lehet egy még szorosabb együttműködésnek. Meg kell tanulnunk élni ezekkel a lehetőségekkel. Ezt szolgálják a sokszínű és változatos tematikájú plenáris előadások, illetve szeminárium jellegű tréningek, foglalkozások.

Előadásokról és foglalkozásokról egyaránt említést tett. Kérném, hogy beszéljen egy kicsit részletesebben is a képzés formájáról!

– A negyedévente sorra kerülő, bentlakásos képzés keretében a hallgatók előadások, szemináriumok, prezentációk, valamint interaktív, a munkakészséget fejlesztő gyakorlatok és kiscsoportos műhelymunkák keretében sajátíthatják el az ismereteket. A kollégium tagjai plenáris előadásokon is részt vesznek a Népfőiskola többi kollégiumának hallgatóival közösen. A képzés keretében lehetőség nyílik a programok közötti szabadidő aktív kihasználására (kapcsolatépítés, sport, alternatív programok) is. Az önálló feladatok teljesítéséhez egyénileg végrehajtott, internetes- és könyvtári kutatás is szükséges lesz majd. Akik a kollégium programjain mindvégig részt vesznek, témájánál és jellegénél fogva olyan elméleti és gyakorlati ismerethalmazra tehetnek szert, amely nem szerepel sem a hazai felsőoktatás, sem egyéb képzési intézmény kínálatában. A képzés alapvető célja egy olyan átfogó szaktudás átadása, amely révén a hallgatók képessé válnak a „Keleti Nyitás” stratégia megvalósulásának hathatós támogatására, illetve amely alapot teremthet az érintett térséggel kapcsolatos esetleges későbbi tudományos- és gyakorlati munkájuk folytatásához. Kiemelten fontosnak tartjuk a résztvevők párbeszédét és bevonását a „Keleti Nyitás” politikájának formálása érdekében, illetve egyfajta kapcsolati háló kialakulását a csoporton belül, valamint a kollégisták és az előadók között. A téma időszerűbb nem is lehetne, hiszen látható: indokolt, hogy nyissunk kelet felé és az eddigieknél szorosabb, élőbb kapcsolatot alakítsunk ki ezzel a régióval.

Kik vezetik majd a foglalkozásokat, illetve tartanak előadásokat?

– A képzés keretében a diplomácia, a külgazdaság, valamint az adott térségek szakértői, vezető szakemberei osztják majd meg tudásukat a hallgatókkal. Itt említeném meg dr. Keskeny Ernő miniszteri biztost, a Külügyminisztérium Kelet-európai és Közép-ázsiai Főosztály vezetőjét, volt moszkvai nagykövetet, aki szakmai tudásával nem csak fémjelzi a kollégiumot, de eddig szerzett tapasztalatai nagyban segítik majd a munkát. Ő lesz a kollégium egyik mentora. A résztvevők, így betekintést nyerhetnek a magyar közélet világába is, egy-egy vezető politikus vagy közéleti szereplő előadása során.

Kik válhatnak a „Keleti Nyitás Kollégiuma” hallgatóivá?

–Olyan 35 év alatti fiatalok jelentkezését várjuk és reméljük, akik – munkájukkal vagy tanulmányaikkal kapcsolatban – érdeklődnek a téma és a keleti régió iránt, és maguk is szívesen vennének részt a stratégia megvalósítására irányuló feladatokban.  Ez nem diplomataképzés, sokkal inkább ráhangolás. Az érdeklődést szeretnénk megerősíteni és fokozni olyan fiatalokban, akikben már megmozdult a szakmai kíváncsiság. Így a kollégiumon való részvétel hasznos lehet azok számára is, akik a későbbiekben, valamilyen formában foglalkozni  szeretnének  az adott térséggel.

Mikor indul a képzés, és milyen rendszerességgel zajlanak majd a foglalkozások Lakiteleken?

–A képzés idén március és 2015 márciusa között zajlik majd. Összesen 8 alkalommal, negyedévente egy-egy hosszú hétvégén, péntek estétől vasárnap délig találkozunk a résztvevőkkel. A helyszín minden esetben a Lakitelek Népfőiskola lesz, ahol a résztvevők számára a szállás és az ellátás biztosított. A közbeeső nyáron a hallgatók több napos nyári egyetemen is részt vehetnek. Jelentkezni február 15-ig lehet dr. Kisfaludi-Bak Juditnál a judit.kisfaludi@parlament.hu email címen, vagy a  06-1-441-4291-es telefonszámon. A népfőiskola honlapjáról (www.lakitelek.hu/nepfoiskola) a jelentkezési lap is letölthető. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Kovács Attila