vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.15. 

Ötéves egészségvédelmi program Tatabányán

Azt szeretnénk, ha rendezvényeink védnökségét tatabányai hírességek, híres sportolók vállalnák el

Az Egészséges Tatabányáért Program olyan középtávú népegészségügyi kezdeményezés, mely három fő pilléren nyugszik: az egészséges életmód kialakításához való hozzájáruláson, az egészségügyi szűrések megismertetésén és a szűréseken való rendszeres részvételre ösztönzésén, az egészségügyben és a szociális területen dolgozók munkájának segítésén.

 Milyen felmérések, elemzések előzték meg az Egészséges Tatabányáért Program kidolgozását? – kérdezem Schmidt Csabától, Tatabánya Megyei Jogú Város polgármesterétől.

 –A program létrehozásának ötlete akkor született meg, amikor kollegáimmal elemeztük a nagyvárosok egészségügyi adatait, és azt láttuk, az országos átlagnál rosszabb a tatabányaiak egészségi állapota. Ezért gondoltuk azt, minden rendelkezésünkre álló eszközzel tennünk kell azért, hogy sokkal egészségesebben éljünk itt a városban.

 Kik vettek részt a program megalkotásában?

 –Elsősorban polgármesteri hivatal témához értő dolgozói, a Szent Borbála Kórház orvosai, a tatabányai háziorvosok azok, akiknek szaktudásukra építettük a programot.

 Ez a program csak 2013-ra szól, vagy hosszabb távban gondolkodnak?

 –Olyan ötéves programról van szó, melynek az idei, első éve a „Mozgás éve” lesz. Idén a szív-és érrendszeri, keringési betegségek megelőzésére fektetjük a hangsúlyt.  Ebben az esetben akkor hatásos a prevenció, ha mindenki az életkorának megfelelő mozgást végzi, ehhez szeretnénk programokat is biztosítani, és ezzel együtt a szív-és érrendszeri betegségek szűrését is el szeretnék elvégezni. Korábbról is vannak törekvéseink a megelőző programokra, ilyen például, hogy HPV vírus elleni védőoltást az önkormányzat 12 millió forintért finanszírozza , és így ezt ingyenesen vehetik igénybe a tizenhárom éves lányok.

 A mozgásnál felvetődik az, hogy hol, s merre mozogjunk, mikor nem kevés pénzbe kerül egy edzésre, vagy edzőterembe eljárni.

 –Öt nagy tömegsport-jellegű rendezvényt tervezünk; az első a Gerecse-50 teljesítménytúra, amelynek van egy 30 kilométeres, könnyebbített távja is. Emellett a Kihívás Napján a város összes sportlétesítményét a tatabányaiak rendelkezésre bocsátjuk. Azért, hogy minél többen sportoljunk ezen a napon, ne csak az általános-és középiskolások, hanem a felnőttek is vegyenek részt ebben a programban. A nyáron és ősszel futóversenyt, illetve kerékpáros túrát szeretnénk rendezni, s olyan távokat jelölünk ki, melyek mindenki számára teljesíthetők. Az év zárásaként teremsport rendezvényt tartunk, ekkor a Földi Imre Sportcsarnokot, és a mellette lévő sportlétesítményeket megnyitjuk a tatabányaiak számára. Lényeges eleme a programnak, hogy ne csak ezeken a rendezvényeken, hanem a mindennapokban is minél többször vehessék igénybe a sportlétesítményeket a megyeszékhely lakói.

 A fiatalok, gyerekek példakövető magatartást tanúsítanak. Ha látják, hogy egy híresebb ember is sportol, ők is kedvet kapnak. Törekszenek ilyen példák felmutatására?

 –Természetesen azt szeretnénk, ha rendezvényeink védnökségét tatabányai hírességek, híres sportolók vállalnák el. Így az sem a véletlen műve, hogy az egészségprogramról tartott sajtótájékoztatón megjelent Harsányi Gergely, a magyar kézilabda válogatott csapatkapitánya, aki közölte, hogy szívesen részt vállal a programban.

 Elképzelhetőnek tartja, hogy más nagyvárások követik Tatabánya példáját?

 –Tatabánya is tagja az Egészséges Városok Szövetségének, és nagyon sok jó példa van arra országos szinten, hogy milyen programokat indítanak az önkormányzatok a település lakói egészségének megőrzése érdekében. Bízom benne, hogy példánk másoknak is erőt ad, és ötletet, hogy ezen az úton induljanak el.

 Mennyibe kerül ez a program Tatabányának?

 –2013-ban öt millió forintot különítettünk el erre, de benyújtottunk egy EU-s pályázatot is , amely kistérségi egészség-program végrehajtását célozza meg, s ennek keretén belül egészségfejlesztési irodát is felállítanánk. Ha megnyerjük a pályázatot, akkor körülbelül 150 millió forintot fordíthatunk a program megvalósítására.

 Olvastam, hogy a programról tartott sajtótájékoztatón képviseltette magát DR. CARD egészségkártyát kiadó cég operatív igazgatója, Sebők István is. Milyen együttműködést terveznek a céggel?

 –Mintegy négymillió forint értékben vásároltunk a diákok és a tanárok számára egészségkártyát a DR. CARD-tól, s ez lehetővé teszi, hogy egy esetleges vészhelyzetben a mentőorvosok, kezelőorvosok azonnal hozzájussanak a páciens sürgősségi kezeléséhez szükséges információkhoz. Emellett önkéntes alapon a kártya személyes e-Kartonrendszer használatát is lehetővé teszi a tulajdonosnak. Mindemellett KedvezményPont partnereknél, főleg egészségügyi termékek és szolgáltatások igénybevételénél, a helyszínen az egészségkártyát felmutatók, kedvezményben részesülnek.

 Mit gondol, mikorra érik be mindennek a gyümölcse?

 –Minden szemléletformáló programnak minimálisan 5-10 év az átfutási ideje. Majd azután kell látnunk a KSH által kimutatott statisztikákban azt, hogy jelentős tendenciabeli változás történt.

 

Medveczky Attila