vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.15. 

Minden erővel azon vagyunk, hogy az ország a gazdasági önállóságához megtermelje a szükséges forrásokat

Savanyú a szőlő, mert a szocialista kormányok inkább nehezítették, mint könnyítették az emberek megélhetését

2013. január 1-jétől a kormány és a parlament döntéseinek megfelelően tíz százalékkal csökkent a villamosenergia, a gáz és a távhő ára Magyarországon. Így január 1-jétől 10 %-kal csökken a távhőszolgáltatás díja Szolnokon is. Az örvendetes változás közel 9000 háztartás esetében eredményez éves szinten akár több tízezer forintos megtakarítást.

 Milyen tárgyalások előzték meg azt a szolgáltatóval, hogy sikerült 10%-kal csökkenteni a távhőszolgáltatás díját?- kérdezem Szalay Ferenctől, Szolnok polgármesterétől.

 –Jelenleg Magyarországon nem kevés család él távfűtéses lakásokban, és bizony számukra az energiaköltségek komoly kiadást jelentenek. Minderről számtalan információ érkezett kormányzati és önkormányzati szintekre. Látjuk, tapasztaljuk, hogy a magyar lakosság jelentős részének a rezsiköltségek kifizetése jelenti a legnagyobb gondot. Hiszen nagyon sokan laknak olyan lakótelepi panellakásokban, ahol a fizetés, a nyugdíj nagy részét „elviszi” a rezsidíj. Soha nem volt még olyan döntése a parlamentnek, hogy csökkenteni kell a közszolgáltatások díját. Csak emlékeztetőül: 2002 és 2010 háromszorosára emelkedett a villamosenergia, és kétszeresére a gáz ára. A két szocialista kormány nem nézte a lakosság teherbíró képességét, mikor árat emeltek. Szolnok városában a lakosok fele lakótelepen, panellakásban él, és tudom, milyen nehezen gazdálkodják ki a költségeket. A lakosságtól kapott információszerzés, a felmérés után döntött a parlament a 10%-os csökkentésről. A helyi tárgyalásokról: a törvényt be kell tartani a helyi távhő szolgáltatónak, ami egy városi tulajdonban lévő, de koncessziós szerződés alapján üzemeltetett cég. Ezzel a céggel 2007 óta olyan megállapodásban vagyunk, hogy a hőszolgáltatás díja ne emelkedjen, apríték erőművet építettünk a gázmotoros kiserőmű mellé. Tervezünk még faaprítékkal, biomasszával működő erőművet, hogy még olcsóbbá tudjuk tenni a hőszolgáltatást. Ami nagyon komoly segítség annak a 8790 családnak, aki távfűtést vesz igénybe, s méghozzá a 10%-os csökkentés azt jelenti, hogy ők összesen 128 millió forintot tudnak évente megtakarítani, ami családonként 15 ezer forintot jelent.

 Azt mondja az MSZP-és Bangóné Borbély Ildikó, hogy „ma Magyarországon a családok harmadának a fizetése csak a rezsire és az alapvető élelmiszerekre elegendő.” A szocialista politikus szerint ezeknek a családoknak szinte semmit nem jelent a rezsicsökkentés, főleg az elmúlt években bevezetett új adók, valamint az élelmiszerek árának több mint 7 százalékos emelkedése mellett. Mi erről a véleménye?

 –Az biztos, hogy több családnak jelent gondot a közműszámlák kiegyenlítése, viszont azt tapasztalatom, hogy a fogadónapokon nagyon sokan örülnek annak, hogy végre komolyam csökkenti a rezsidíjat a kormány. Na persze, savanyú a szőlő a baloldalon, mert a szocialista kormányok eddig csak emelték közüzemi díjakat, így inkább nehezítették, mint könnyítették az emberek megélhetését. Nekünk viszont azzal kell foglalkozni, miként tudunk továbbmenni azon az úton, ami megkönnyíti a polgárok életét, s bizonyára sok helyre eljutott a híre annak, hogy a kormány a hulladékszállítási és a víz-csatorna díj csökkentését is tervezi.

 A szolgáltató cégek miként bírják ki ezt a díjcsökkentést?

 –A hőszolgáltatásnál komoly kompenzációt kapnak a cégek az államtól. A Magyar Energiahivatal tájékoztatása szerint országosan 52 milliárd forintos támogatást kapnak a hőszolgáltatók. Emellett éves szinten 20-25 millió forintos megtakarítást kell egy adott cégnek bevállalnia.

   Szolnokon mennyire tudatosítják a lakossággal azt, hogy mindezek milyen lényeges intézkedések? Kormánypárti szimpatizánsok kérése, hogy továbbítsam önök felé azt, erősebb kommunikációt várnak. Mondják, ha a másik oldal érte volna el a rezsicsökkentést, óriáspalátok ezrei hirdetnék azt.

 –Teljesen jogos a felvetés. Ne legyünk szerények, mikor jót csinálunk. Sokkal többet kellene a jóról beszélnünk, már csak azért is, mert az emberek a pozitívumokat természetesnek veszik, és nehezen értik, meg, hogy mögötte milyen sok munka áll. Többen nem értik, miért is kell 3% alatt tartani a költségvetési hiányt. Azért, mert így egészen kedvező módon tudunk forrásokhoz jutni az EU-tól. A minimálbér emeléséről is sokkal többet kéne beszélni, ahogy arról is, hogy az egészségügyben a segédszemélyzet bére szintén emelkedett. A nyugdíjak pedig megőrizték vásárlóértéküket. Igen, erről is kell beszélnünk. Ha nem tesszük, azt kihasználja az ellenoldal, és azt mondja, amit például Bangóné Borbély Ildikó, hogy a mostani rezsidíjcsökkentés kevés. Ne szégyelljünk a pozitívumokról beszélni; hiszen ennek a kormánynak helyre kell tenni azt a sok problémát, amit örökölt a szocialistáktól.

 Ilyenkor mondják, hogy önök csak hátrafelé képesek mutogatni.

 –Igenis, minden lehetséges fórumon el kell mondani, milyen helyzetben vettük át a kormányzást. Ha nem ennek fényében mondjuk el a mai napok történését, akkor az emberek nem értik meg sem a sikereket, sem a problémákat. Négy év pozitív kormányzat nem tudja orvosolni a nyolc év alatt okozott sebeket. Minden erővel azon vagyunk, hogy az ország a gazdasági önállóságához megtermelje a szükséges forrásokat. Egyes szirénhangok az IMF-hitelfelvételt szeretnék. Azzal pedig kiszolgáltatottjai lennénk az IMF-nek. Hitelből nem lehet élni. Sem a magyar családoknak, sem magának az országnak!

 

Medveczky Attila