vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.22. 

Nem értem

A baj az, hogy én baromira rühellem Alföldi Róbertet. Pusztán rátekintéses alapon. A műfogait, a hatalmasra nyitott, papucsszerű száját, a hangját, az affektálását, meg azt, hogy semmi, de semmi férfias nincs benne, egy köztes állapotú nagy pofájú senki. Szerintem. Szerintem, az ő nagy rendezői színháza is ilyen. Én nem látom benne azt az orbitális nagy tehetséget, amivel most hirtelen felruházták. Se hal, se hús. Tudom, szebb lenne, ha próbálnék objektív maradni, de olyan undorító számomra az egész pali, és ezt most csak azért írom le róla, mert unom a vele kapcsolatos mayerkodást.

Ez a pasas tetőtől-talpig, úgy ahogy van antipatikus. Mi több, egyenesen visszataszító. A színész, a színházi ember pedig azért van, hogy rajonghassunk érte. Hogy a csitri, meg a vénasszony is szerelmes lehessen bele, titokban, csak úgy, távolról, a színpadról sugározzon, bűvöljön el. Azután előadás után várják a színészbejárónál, ahogy mi vártuk Darvas Ivánt, Somogyvári Rudolfot. Tegyük a szívünkre a kezünket. Megfelel ennek a kritériumnak Alföldi? Ugye, hogy nem. Mutassanak nekem egyetlen nőt, aki Alföldiről álmodozni képes. Tizenhatévestől nyolcvanhatig. Persze manapság egyre kevesebb színészért lehet rajongani, mert nem sztárolják őket, a TV-kben csak a celeb kap helyet. A Színművészeti Egyetemen Ascher tanít.

A nagyon nagyok itthagytak bennünket, Páger és Pécsi Sándor, Sinkovits, és Őze, Szendrő Jóska, Básti és Bessenyei, Benkő Gyula, Bánhidy, Mensáros és Márkus, Inke László, Agárdy, Kállai. Vagy a koránhalt fiatalabbak, mint Bubik Pista és Kaszás Attila, de azért még vannak, példának okáért Koncz Gábor, Haumann, Dózsa Laci, Blaskó, Eperjes Károly, Gáspár, Rudolf Péter, Szilágyi Tibor, Balázs Péter, Újlaki Dénes, Nemcsák, Huszti vagy Tordy Géza, Kautzky, Sztankay, Harsányi, Szarvas Józsi, Cseke Péter, Trokán, Ujréti, Dörner, Csurka, Fülöp Zsigmond, Rátóti, Mikó Pista, Bodrogi, Besenczi, Szersén, és Szabó Gyula, mind szeretetre méltó emberek, egyáltalán nem a politikai nézeteik szerint osztályozok, nem arról van szó, bár jobban örülnék, ha az enyémmel valamennyié rokon lenne. De mert tehetségesek, szeretetreméltók. A színház, a színészet szerintem nem objektív műfaj. A rám gyakorolt hatással mérhetem csak, nem úgy, hogy mit mondanak róla mások. Az én ízlésemnek nem felel meg (sem mint színész, sem mint rendező) Alföldi, és kész. Nem értem, ha olyan nagy ász, akkor miért neveztek ki mást helyette. Gyanítom azért, mert nem az. Csak nem merik nyíltan elmondani, nehogy mint antiszemitákat és homofóbokat bélyegezzék meg őket, persze az is lehet hogy ennyire eltérő az ízlésünk.

 

czyla