vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.27. 

Kiskopár híradó

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: A romlottságot mostantól Simorban mérjük

A liberálbolsi romlottság alapegysége az egy Simor (2.oldal)

Jelenleg még jegybank elnökünk végtelen mohóságából következtetek éhes proletár előéletére, amellyel a havi nyolc és fél millióját még off-shore cégbe is eldugta, és amikor ez a disznóság kiderült, nem mondott le azonnal. Egy úri csirkefogó – mert ilyen is van, nemcsak volt – ezt tette volna. Lebuktam, megyek, ülök a dohányon. A proletár éhesség azonban látott még pénzt a posztban, és marad. De hiába, neki nincs már helye a megújuló magyar életben. Amit megengedett magának, az tételesen nem bűn, de a legelfogadhatatlanabb Gyurcsány, Bajnai, Demszky és az összes többi konkrétabb lopásai között. Az MNB elnöke adóelkerülő, mit sem törődik a részben rábízott ország sorsával, felülhelyezi magát az erkölcsön. A romlottságot mostantól Simorban mérjük. A liberál-bolsi romlottság alapegysége az egy Simor. A nemzeti bankok függetlenségének elve, már ami elsősorban a kis államokat, a gyengéket és a ráutaltakat illeti, az egyik legrégibb liberális gyarmattörvény, amely éppen hogy nem függetlenséget, hanem sorba állítottságot jelent.

 A tüntetések szervezői nem a többségi véleményt képviselik

Ha a tanuló a közösség támogatására igényt tart, akkor törlesztenie is kell (4.oldal)

Február 27-étől Dr. Klinghammer István térképész, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja immár hivatalosan is, aláírási jogkörrel rendelkezve a felsőoktatásért felelős államtitkár. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője azért kérte fel Klinghammer Istvánt felsőoktatásért felelős államtitkárnak, mert „nagy feladatok állnak előttünk, és a reform kiteljesítése teljes embert kíván”.

A határok nyitottak. Mi van akkor, ha az illető, aki ilyen szerződést aláírt, a diploma után felül a vonatra, és elmegy külföldre munkát vállalni? Senki sem fordítja vissza.

– Az illetőnek ebben az esetben morális, és anyagi adótartozása is van. Ilyenkor valószínűleg az a jogszabály lép életbe, mint mikor valaki köztartozás megfizetése elől menekül külföldre. De a jelentősebb a morális tartozás.

Nem tudom, Magyarországon mennyire morálisak az emberek…

–Meg fog lepődni. Az egyetemi hallgatóság jelentős része megérti ezt a kérdést. Ezért generált problémáról beszélhetünk. Mindenkit megnyugtatok: a hallgatók nagy része józan gondolkodású, pontosan tudja, hogy kinek mivel tartozik.

 Gasparovic budapesti színjátéka

A szlovák államfő több alkalommal is megsértette a felvidéki magyarságot (5.oldal)

Csáky Pál közíró, a Magyar Közösség Pártja elnökségi tagja, a Pro Futuro Hungarica (A Magyar Jövőért) Polgári Társulás elnöke: Nagyon rossz véleménnyel vannak az államfő műveltségi szintjéről a szlovák médiában, többen nevetségessé is teszik őt. Gasparovic úr valószínűleg okkal került ilyen helyzetbe; erre egy példa, hogy libanoni szerződésről beszélt lisszaboni helyett. Ezen sokan nevettek, ahogy akkori is, mikor a balkáni államokat összekeverte. Bosznia-Hercegovinában nem számolt azzal, hogy ez a „szerb köztársaság” Bosznia részét képezi – az ország ugyanis egy bosnyák, egy horvát és egy szerb részből áll, melyek közösen alkotják azt a föderációt, melyet Bosznia és Hercegovina néven ismerünk.

 Kiskopár híradó (6.oldal)

Azért ez az ellenzék felháborító, síkhülyének nézik az embert, dohog Laci bácsi a Menzából hazatérőben: itt van például ez a Boldvai, a pénztáros, a szocialisták országgyűlési képviselője. Most az már nem is érdekelne, hogy a több mint 1000 négyzetméteres villáját miből építette Salgótarjánban a 3 ezer négyzetméteres telken, miközben vagyonnyilatkozata szerint a bruttó 440 ezer forintos képviselői fizetésen, valamint a 266 ezer forintos költségtérítési átalányon és a 115 ezer forintos szállásköltség- térítésen kívül nem volt egyéb jövedelme. Ha legalább kussolna. De emlékszem még, kérdezni akarták ki tudja-e gazdálkodni a fényűző ház rezsijét, nem okoz-e gondot a családi költségvetésben hogy csekély tanári fizetése ellenére a felesége BMW terepjáróval jár, valamint miből telik a gyermekük svájci taníttatására, az MSZP-s képviselő azonban nem volt hajlandó válaszolni, s ezzel a dolog el volt intézve.

 Aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a megtorlások idején

Hollós Ervin (1923–2008) (6.oldal)

Mivel azonban Kádár egyáltalán nem kedvelte a volt ávéhásokat – csak kényszerből vette őket igénybe a megtorlás során – az újjászervezett belső elhárítás legelső vezetője nem egy szakember lett, hanem egy, a rákosista rendszert is hűségesen kiszolgáló politikus, Hollós (volt Holzschlag) Ervin (Budapest, 1923. Bauer Anna). Az ő történetéről lesz szó a következőkben. Hollós Ervin apja borbélysegéd, majd mester volt, anyja háztartásbeli. Az elemi iskola elvégzése után előbb segédmunkás lett majd kifutófiú. Már ekkor – 1937-ben – kapcsolatba került Budapesten, a VII. kerületben, az úgynevezett munkásmozgalommal. 1939 és 1942 között szűcsinas volt, miközben tovább mozgalmárkodott. 1938-ban belépett az SZDP-be, amelyben akkoriban az illegalitásba kényszerült kommunisták is tevékenykedtek.

 Olcsóbb, rugalmasabb és hatékonyabb államigazgatást hozunk létre

Szeretnénk elősegíteni az elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedést (7.oldal)

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már 35 településen van lehetőség az úgynevezett települési ügysegédek igénybevételére. A megyében kijelölt tizenhárom járási székhelyen kívül kilenc járási kirendeltségen intézhetik államigazgatási ügyeiket a lakosok. Dr. Vinnai Győző kormánymegbízott: Kezdetét vette a közigazgatási kultúraváltás, melynek lényege, hogy a közigazgatásban dolgozók, ne csak szakmailag feleljenek meg az elvárásoknak, hanem segítőkészek, udvariasak is legyenek. Bele kell élniük magukat az ügyet intéző állampolgár helyzetébe. Ezt a kívánalmat minden alkalommal elmondom, mert az a lényeg, hogy kevesebb bürokráciával, kevesebb adminisztrációval, gyorsabban intézzék az ügyeiket.

 Az egész színesfémlopás hátterében szervezett bűnözés áll

Magyarországon senkit nem köteleznek rá, hogy tolvaj legyen (7.oldal)

Terrorista cselekménynek minősítené a színesfémtolvajlást Jász-Nagykun- Szolnok megye fideszes országgyűlési képviselője. Boldog István szerint a közüzemekben kárt okozó tolvajok mások életét veszélyeztetik. Mivel egy trafót vagy több kilométer hosszúságú kábelt éhező hajléktalan nem bír megemelni, ezért kizárt a megélhetési bűnözés.  

Stabil, biztos termelési háttér szükséges

A koncentrátumból készülő alkoholos italok komolyan torzítják a piacot (9.oldal)

Az idén mintegy 29 millió euró – mintegy 8,5 milliárd forint – támogatás érkezik a magyar szőlő- és borágazatba. Dr. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerint a legfontosabb feladat a hazai szőlőültetvények megújítása, hiszen megfelelő termőalapok nélkül nem lehet piacképes bort előállítani.

 A kontinens termelői és fogyasztói is hátrányba kerülnek

Az Európai Bizottság nem az európai méztermelőket támogatja (9.oldal)

Bánki Erik fideszes európai parlamenti képviselő: Abbéli kérésemet képviselőtársaim megerősítették: készítsen az Európai Parlament olyan új hatástanulmányt, amelyben kikérik a szakértők állásfoglalását arra vonatkozóan, ha a virágpor génmódosított volt, akkor a mézben a GMO a fogyasztás során is kimutatható. A hatástanulmánynak fontos azt is megvizsgálnia továbbá, hogy a megnövekedett mézimport milyen hatással lesz az európai piacokra.

 A „szakmának” nem a példamutatás a lényeg

A Turay Ida Színházban tudatos színházi tehetséggondozást művelnek (10.oldal)

Beszterczey Attila színművész: Alapvető probléma, hogy azok a fiatalok, akik most végeznek, és kijönnek a Színművészetiről úgy érzik, ők tudják, mi kell a sikerhez. Az idősek meghallgatása, tisztelete számukra lényegtelen. Az is kérdés: hogy a színházcsinálók akarják-e egyáltalán, hogy legyenek nagy egyéniségek a színpadon. Nem hiszem, hogy azt akarnák, hogy példaképek, minták legyenek. Legyen egy átlagos szint, s azok képviselőivel foglalkoznak. Nincs igény Bessenyei Ferencekre.

 A kórusok operája

(Verdi: Nabucco – Miskolci Nemzeti Színház) (11.oldal)

A produkció magyar nyelven ment, de Miskolcon gondoltak egy merészet és nagyot, és új műfordítást csináltattak. A cél, hogy „mai magyar nyelven” szóljon a darab, önmagában nem rossz, csak nem árt, ha a szöveg énekelhető is. Erre egy példa: Zakariás (Vieni, oh levita) áriájának a végén „álnok istenek véres árnyát égi kardod zúzza szét!” hangzott el eddig, s most, az új műfordítás szerint „adj erőt nekünk, hogy ledöntsük ellenségeink bálványait”. S az utóbbinál az első három szó teljesen szétszabdalja a melódiát és a zenei ritmus ellen megy. Sajnos nem csak ezen az egy helyen figyelhettük meg az igencsak nehezen énekelhető ultramodern szöveget. A rendező, Kesselyák Gergely a konkrét vallásokhoz nem köthető hit operájaként aposztrofálja a Nabuccót. Holott a darab a nemzeti szabadságeszme szimbóluma. Tudjuk, hogy a szabadságkórus a Habsburgok ellen csatába vonuló olaszok „himnusza” lett. Az igaz, hogy Nabucco imádkozik Júda istenéhez, de ebből balgaság arra következtetni, hogy hithű zsidó lett belőle. Úgy érezte, elhagyta őt Bál, és a legközelebbi kéznél lévő isten Jehova volt.

 Az Apród a karaktergyilkosok ellen

(Csurka István: Írószövetségek harca – Térszínház) (12.oldal)

Az Írószövetségek harcában Csurka István a megalkuvó és árulásra hajlamos irodalmi közélet néhány tipikus alakjának találó ábrázolásával mutat rá arra, hogy milyen felelősség terheli a magyar értelmiséget abban, hogy egyre jelentéktelenebb szerepre kényszerül a közéletben. Az egésznek, amit csinálunk, nincs ethosza, nincs magja, hite. Mindenestül belül vagyunk valamin, amin nem volna szabad belül maradnunk. Azt mondjuk, jobb demokráciát csinálunk az atlanti kultúrán belül, mint amilyet az előző kormányok csináltak, szintén az atlanti kultúrán belül. Ez talán sikerül is, de tudomásul kell vennünk, hogy az atlanti kultúrán belül egyáltalán nincs demokrácia, csak kisebb és nagyobb hazugságok vannak. Szépen szavalunk a kereszténységünkről, de eltűrjük a magzatgyilkosságokat, hogy ne veszítsük el a liberalizmus által elrontott emberek szavazatát. A magyarság megmaradása, a nyilvánvaló történelemhamisítás tényei hiába foglalkoztatják a Plebejus Írók Szövetségének (PISZ) vezetőit, ha magánéleti kudarcaikból, és megvalósulatlan karriervágyukból fakadó kísértéseknek engedve önként dugják be fejüket szellemi ellenfeleik a Szenátor Írók Szövetsége (SZISZ) által készített hurokba. A „szenátor tollforgatók”, értsd liberális és kozmopolita elkötelezettségű írók által kikényszerített, Horthy Miklóst fasisztának megbélyegezni kívánó konferencia csak ürügy a mögöttük megbúvó politikai háttérerők kampánycsapatának, akiknek valódi célpontja nem az elszegényített és bugrisnak gúnyolt írószervezet, hanem a velük szimpatizáló kétharmados többséggel megválasztott kormány. Elég a Horthy-rezsimet megbélyegezni, és fasisztának hazudni, azután elég csak annyit mondani:Horthysta vagy. Csurka István hősei sorsán keresztül azt kívánja bemutatni, hogy milyen mértékben alkalmas az önmagát nemzeti érzelműnek tartó értelmiség, jelen esetben az írók, és költők a magyar nép képviseletére. Sajnos a válasz eléggé lehangoló…Az alelnök személyes csapdája az, hogy házas ember létére szerelmi viszonyba keveredik a másik szervezet írónőjével, Kunfi Zsuzsával, akinek vezetékneve nemcsak ismerős lehet, hanem rossz emlékeket is kelt a honi baloldal múltjának alapos ismerői előtt. Szitás Barbara Kunfi Zsuzsa alakjában egyszerre láttatja az élete nagy szerelmére találó bővérű, végzet asszonyát, és a magasabb érdekek hálójában megrekedt, kiszolgáltatott, társtalan nőt. Az idegen zsoldból sikeressé tett alelnökért folyó érzelmi harcban méltó partnere a feleséget, Kedvessy Irént alakító Kovács Éva Rebecca.

 Amerikában magyarként hokizni

Hetényi Zoltán a magyar jégkorong-válogatott kapusa (18.oldal)

Alapvetően igaz a tézis, miszerint itt profizmus van, és kizárólag a teljesítmény számít. Az játszik, aki jobban teljesít, és kész. Ugyanakkor kétségtelen, hogy voltak, akiknek meg kellett mutatnom a térképen, hogy Európán belül pontosan merre van Magyarország, és időnként volt olyan érzésem is, hogy egy kicsivel többet kell tennem az elismerésért, mint ha például orosz vagy svéd volnék. Nagyon sokat számított a nyelvismeret, amely a kezdetektől megkönnyítette a kommunikációt a többiekkel, így összességében hamar befogadtak.

 Csorja Gergely: Foglaljunk bankot! (19.oldal)

A XX. század egyik legnagyobb és ma már szinte elfeledett gondolkodója, Oswald Spengler már 1919-ben, a nagy világégés utáni első napon tisztán látta: az akkor még ki sem teljesedett demokráciát a pénz fogja megszüntetni. A pénz mindent átható ereje, törvényen és emberen felülisége, univerzális jellege egy olyan társadalmi rendszert alakít ki, melyben a demos, a nép uralma csak látszat. Egy négyévente ismétlődő misztérium. A valódi rendszermozgató erő ugyanis már réges-régen nem a politika, nem a választások, nem a törvényes rend ellenőrzése, hanem a pénz. A pénz birtoklása, kibocsátásának joga, a pénzrendszer ellenőrzése a hatalom forrásai. Már nem csak önmagában pénzről, hanem egy rendkívül bonyolult, és szinte irányíthatatlan hatalmas, az egész földet behálózó rendszerről van szó.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. (De már szerdán kapható 13 óráig a kiadóhivatalban, és a Püski Könyvesházban.) Vagy fizessen rá elő!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3.

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575.

Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány.

 

 Kedves támogatóink és olvasóink!

A Csurka István-emlékkönyv kapható a kiadóhivatalban, Püskiéknél és az Anima boltjaiban.

Tájékoztatásul közöljük, hogy a könyvet mindössze 500 számozott példányban adtuk ki.

Ára: 4500 Ft . Megrendelhető a 06-30/754-5017 telefonszámon.

 

A Csurka István Emlékbizottság felhívása

 

Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata.

Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk.

 Ennek keretében síremléket állítunk, 80. születésnapjára pedig köztéri szobrot szeretnénk emelni a tiszteletére. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy, és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük. Az Önök eddigi támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István emlékkönyvet. Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mintegy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára. 11712004-20341426

Kérjük a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”