vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.22. 

Csalással gyanúsítják a szerb alkotmánybíróság bíráját

Az ügyészség vizsgálatot kezdeményezett Tomislav B. Stojković, a Szerbiai Alkotmánybíróság bírája ellen, akit csalással gyanúsítanak.

Az ügyészség indítványozására Stojkovićot a belgrádi elsőfokú bíróság vizsgálóbírója március 27-én hallgatja ki, nyilatkozta ma Ivana Ramić, a bíróság szóvivője a Tanjugnak.

Az alkotmányvédelem és a jogvédelmi rendszer legfontosabb tényezőjének számító Alkotmánybíróság bíráját azzal gyanúsítják, hogy 55.000 eurót kért kölcsön barátjától, Dragomir A.-tól, zálogként viszont egy hamisított Modigliani képet adott. Dragomir A. időközben elhunyt, a pénzt pedig özvegye soha nem látta viszont. A kihallgatás után a vizsgálóbíró dönt arról, hogy eljárást indít-e Stojković ellen, akit a Legfelsőbb Bírói Tanács javaslatára választottak 2010-ben alkotmánybíróvá.

Az eljárás megindításáról szóló kereset szerint Stojković azt mondta Dragomirnak, hogy gyógykezelésre kell neki az összeg, amelyet legkésőbb két hónap múlva visszaad. Hogy nagyobb nyomatékot adjon szavának, egy festményt is odaadott barátjának, amelyről azt állította, hogy Modigliani alkotása, amely értéke 400.000 euró. Az ügyészség azt gyanítja, a bíró tudta, hogy a festmény egy értéktelen hamisítvány.

 

(Forrás : vajma.info)