vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.22. 

Lobogó-indulatok

Jókora perpatvar kerekedett amiatt, hogy Székelyföldön néhány település vezetője – a kötelezően kitűzendő román és EU-s zászlók mellé – kihelyezte a székelyek hagyományos, ősi lobogóját is. Az indulatok fokozódását jelzi az is, hogy Bukarestben hivatalosan bekérették Füzes Oszkárt, hazánk romániai nagykövetét, a román miniszterelnök Victor Ponta pedig nem átallott személyesen véleményt formálni az ügyben. Természetesen olyan véleményt, amely elmarasztalta mind a székely zászlókat kitűző településvezetőket, mind pedig a nagykövetet. Sőt, külügyminisztere utóbbinak még a Romániából történő esetleges kiutasítását is meglebegtette.

 Román oldalról teljesen megszokott ez a hozzáállás. Így volt ez eddig is, és így lesz ez ezután is mindig, minden esetben. A különbség csak az, hogy most a korábbiaknál sokkal hangosabban, és láthatóan kapkodva, ijedten reagálták le ezt a székelyzászló-kérdést. A feltörő, szokatlanul heves indulatok okait pedig Magyarországon kell keresnünk.

A románok – de ide ugyanúgy behelyettesíthetőek a szlovákok vagy a szerbek is – ahhoz szokhattak hozzá, hogy Magyarország nem védi meg a náluk élő magyar kisebbséget, nem foglalkozik az őket ért vélt vagy valós sérelmekkel, hátrányos megkülönböztetéssel. Sőt a balliberális kormányok idején volt olyan miniszterelnökünk (Gyurcsány), aki a határon túli testvéreink megtagadására buzdított, és volt olyan pártelnök-miniszterünk (Kovács László – MSZP), aki 23 millió román beözönlésével rémisztgette a megtéveszthetőket. Ezek miatt soha nem is volt szükség arra, hogy a románok (vagy a szlovákok, szerbek) hangos, indulatos megnyilvánulással vegyék elejét a magyar kisebbség bármilyen, önazonosságot erősítő akciójának. Megtették ezt a magyar politikai vezetők helyettük is – sajnos.

A helyzet azonban 2010 nyara óta 180 fokos fordulatot vett. Magyarország, a magyar kormány végre valahára úgy viselkedik saját véreivel, ahogy az egy anyaországtól elvárható. Védelmezi is őket, ha az szükséges, és ami fontosabb, alkotmánnyal, jogszabályokkal, állampolgársággal, szavazati joggal adja kézzelfogható jelét annak, hogy – éljenek bár jelenlegi határainkon innen, vagy túl – a világ valamennyi magyarját egységként kezeli, nemzettársának tekinti!

Ez az új helyzet az, amit képtelenek normálisan értékelni és értelmezni a kedves szomszédok. És nem csak ők. Egy hete figyelem árgus szemmel a sajtót, hogy elolvassam végre az MSZP állásfoglalását ez ügyben. Az egyébként minden apró-cseprő kérdés kapcsán azonnali közleményt, nyilatkozatot, állásfoglalást kiadó MSZP-sajtóosztály azonban a székely zászlók ügyében hallgat, mint a sír…

Meglepődni persze ezen sincs miért. Még túl közel van Mesterházy szánalmas kolozsvári „mea culpája”, emiatt a románok oldalára mégsem állhatnak, ugyanakkor a borgőzös képpel románozó Szanyi, valamint az erdélyi származás alapján listázni óhajtó miskolci MSZP-képviselők „partizánakciói” után a székelyek melletti látványos kiállás – finoman fogalmazva – ugyanúgy ingatag lábakon állna a részükről.

A lényeg az egész ügyben az, hogy a székelyek öntudata, kemény, megingathatatlan nemzeti érzése láthatóan még mindig a régi, miközben az anyaországtól immár végre megkapják a lelki- és érzelmi támogatást ahhoz, hogy ez így is maradjon!

Így aztán a székely zászlók mind több helyen lobognak a hideg, februári szélben – immáron nemcsak Székelyföldön, hanem itthon, valamint a többi elcsatolt országrészünkben is. Hiába a hideg, egyre szívet melengetőbb magyarnak lenni!

 

Kovács Attila