vissza a főoldalra

 

 

 2013.01.01. 

Ukrán nacionalisták a nyelvtörvény ellen

Gyáva, magyarellenes döntés a megyei tanácsban

A Kárpátaljai Megyei Tanács múlt pénteki ülésén elfogadta a megye költségvetését, a legnagyobb visszhangot mégsem ez a napirendi pont váltotta ki. A képviselők ugyanis határozatot fogadtak el a nyáron életbelépett új nyelvtörvény normáinak alkalmazásáról Kárpátalján.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, megyei tanácsi képviselő lapunknak elmondta, a megyei tanács apparátusa a legutóbbi képviselőtestületi ülés után, amelyen nem sikerült dönteni a nyelvtörvény alkalmazásának kérdésében, újabb határozattervezeten dolgozott, erről azonban a KMKSZ-szel nem egyeztettek. A pénteki tanácsülést megelőző bizottsági ülésen, majd ezt követően a megyei tanács elnökségének ülésén szembesülhettek a képviselők először az apparátus által kidolgozott határozattervezetekkel, melyekből mindjárt három is született. Ezek közül kettőnek a szövege az előző tanácsülésen is tárgyalt, s eleve enyhébb UMDSZ-es határozattervezetre épült, a harmadikat pedig szét sem osztották az elnökségi ülés résztvevői között – jelezte Kovács Miklós.

 A pénteki tanácsülésen azután ezt a harmadik tervezetet olvasta fel Ivan Baloga, a megyei tanács elnöke. Jellemző módon a tanácstagok még ekkor sem kaphatták meg nyomtatásban e variáns szövegét – mutatott rá a KMKSZ elnöke.

A határozattervezet szóban forgó változata nem mondja ki, hogy a magyar regionális nyelv lenne Kárpátalján. Ehelyett úgy fogalmaz, hogy „tudomásul veszi”, jelen állapot szerint a nyelvtörvény értelmében a megye bizonyos adminisztratív-territoriális egységeiben az ukrán mint államnyelv mellett regionálisként elterjedt a magyar, a román és a ruszin nyelv. A dokumentum ezek után azt javasolja a kárpátaljai önkormányzatoknak, hogy jogalap megléte esetén foganatosítsanak intézkedéseket a nyelvtörvény rendelkezéseinek alkalmazására az adminisztratív territoriális egységek területén.

A határozat elfogadását heves vita előzte meg, melynek során a régiós képviselők egy, a magyar nyelv regionális státuszának kimondását elkenő határozattervezet elfogadása mellett kardoskodtak, míg a nacionalista Szvoboda párt részéről Kárpátalja megye „kurírozásával” megbízott Valerij Csernyakov parlamenti képviselő bármilyen hasonló tartalmú dokumentum elfogadása ellen foglalt állást. A képviselő felszólalását egyébként hangos nemtetszéssel fogadta a képviselők többsége, pártállástól függetlenül. A tanácsi többség által előterjesztett semmitmondó határozattervezet ellen szólaltak fel a KMKSZ mellett az UMDSZ képviselői is.

„Végül arra kértem a képviselőket, hogy legalább szavazzanak a KMKSZ által még az előző ülésen előterjesztett határozattervezetről, mely egyértelműen kimondta volna, hogy a magyar nyelv Kárpátalján regionális státusszal bír – mondta el Kovács Miklós. – Ivan Baloga tanácselnök azonban, csúnyán megsértve a házszabályt, nem bocsátotta szavazásra a javaslatomat, s végeredményben az általa felolvasott határozattervezetet szavazták meg a képviselők. Az a véleményem, hogy a megyei tanács vezetése az alapszabályt megsértve és igen gyáván járt el. Elmondható, hogy magyarellenes döntés született a nyelvtörvény kapcsán. Látható, hogy e kiüresített határozat is elfogadhatatlan a nacionalisták számára, viszont sokat elmond a dokumentumról, hogy azt még az egyébként szervilis UMDSZ is elfogadhatatlanul semmitmondónak tartotta.”

Az ülés idején mintegy 120-130 szvobodás tüntetett zászlókkal és transzparensekkel a megyei közigazgatás épülete előtt a magyar nyelv re­gionális státuszának megadása ellen.

 

(Forrás: karpataljalap.net)