vissza a főoldalra

 

 

 2013.01.01. 

A magyar állampolgárokkal szembeni eljárások felfüggesztését kérték

A szlovák állampolgársági törvény rendelkezéseinek és az azok alapján a felvidéki magyar állampolgárokkal szemben indított eljárásoknak a felfüggesztését kéri a szlovák kormánytól az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) és a Magyar Közösség Pártja (MKP).

Az Emberi Méltóság Tanácsa és a szlovákiai magyar párt a magyar állampolgárságukat nyíltan felvállaló felvidéki magyarokkal szemben alkalmazott újabb szlovákiai hatósági zaklatások miatt fordult Robert Fico kormányához.

„Az Emberi Méltóság Tanácsa nevében azt kérjük, hogy a szlovák kormány hagyjon fel a jogfosztottak hatósági zaklatásával, és a szlovák állampolgársági törvény alkotmánybírósági elbírálásáig függessze fel a hatósági akciókat” – összegezte a két szervezet közös indítványát Lomnici Zoltán, az EMT elnöke.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke a közös indítvány kapcsán az MTI-nek azt mondta: a magyar állampolgárok ismétlődő beidézése olyan elfogadhatatlan zaklatás a szlovák hatóságok részéről, amely azt mutatja, hogy Robert Fico részéről színjáték az a barátkozó hangnem, amelyet az elmúlt hónapok során a két ország miniszterelnökeinek találkozóin tapasztalni lehetett.

Az intézkedések felfüggesztését célzó konkrét javaslatot azt követően fogalmazta meg a két szervezet, hogy a szlovák rendőrség „szóbeli egyeztetés” okán ismét beidézett három felvidéki magyar állampolgárt, mivel azok több egymást követő alkalommal is megtagadták személyi okmányaik beszolgáltatását. A szlovák hatóságok a 2010-ben, az előző Fico-kabinet idején elfogadott szlovák állampolgársági törvényre és vonatkozó szabályozásaira hivatkozva követelik az érintettektől személyi okmányaik leadását.

 

(MTI/Kárpátalja)