vissza a főoldalra

 

 

 2013.01.02. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 1. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: A végső cél: pusztítsd el a hazafiságot, öld meg az ország iránt érzett szeretetet, demoralizáld az embereket! (2.oldal)

Soros György bejövetele

1990 januárjában Németh Miklós – nyilván nyomásra és ráutaltságában összehív egy értekezletet, amelyen kormánya illetékes tagjain kívül, valamint a Nemzeti Bank vezetőin kívül a jövendő kormány képviseletében Antall József is részt vesz. Tulajdonképpen ő ott akkor a főszereplő. Megegyeznek és aláírják, hogy akármilyen kormány alakul is a már kitűzött választások után mindenképpen betartja és aláveti magát az IMF szabályzatainak. A törlesztési kötelezettségnek eleget tesz. Az IMF-et csak ez érdekli. Vagyis minden marad a régiben, az ország nem folytathat önálló politikát, és nem kérhet fizetési halasztást, esetleg elengedést. Antall erről néhány szóban beszámolt az elnökségnek és az értekezletről rövid közlemény jelent meg a sajtóban. De aztán senki nem beszélt róla. Messzeható jelentőségét nem közölték a társadalommal, annál inkább, hogy én a Kun Bélák visszatértétől tartok. Érdemben és sajnos két éves késéssel csak én tárgyaltam meg ezt a kérdést a „náci alapvetésben”. Voltaképpen ez az IMF általi gúzsbakötés, ennek a puszta felemlítése volt a „náci alapvetés”? Lehet. Nagyon is lehet.

 Célunk, hogy a szlovák kormány vizsgálja felül a Benes-dekrétumokat

A cseh és a szlovák kormány politikai haszonszerzés céljából képviseli ezt az elutasító álláspontot (4.oldal)

Dr. Bagó Zoltán fideszes európai parlamenti képviselő üdvözli, hogy a magyar Országgyűlés elsöprő támogatással a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává nyilvánította január 19-ét. 1946-ban ugyanis ezen a napon indult el az első vagon Budaörsről, s ezzel kezdetét vette a második világháborúban győztes hatalmak döntésének megfelelően a magyarországi németek kitelepítése.

 A kormány a fogyasztók oldalán áll

Úgy csinált az MSZP, mintha semmi köze nem lenne a mára kialakult helyzethez (4.oldal)

November 29-én fogyasztóvédelemmel, a közműszolgáltatásokkal kapcsolatban tartottak vitanapot a parlamentben. A 2010-es kormányváltást követően szemléletváltás volt a fogyasztóvédelem területén, a kormány célkitűzése az volt, hogy a fogyasztóvédelmi előírások lefedjék a közműszolgáltatásokat is.

Zsigó Róbert ogy. képviselő: Annak, hogy miért, és hogyan is jutottunk el idáig, két oka van. Az egyik, hogy a ’90-es évek elején történtek a „hatnapos privatizáció” néven az események, mikor is négy nap alatt tárgyalták és két nap alatt alá is írták azokat a szerződéseket, amelynek során a magyar közmű vagyon külföldi cégek, leginkább külföldi állami tulajdonú cégek, birtokába kerülhetett. Így megszűnt vagy gyakorlatilag nagyon leszűkült a mindenkori kormánynak azon lehetősége, hogy rábírja a közműszolgáltatókat arra, ne éljenek viszsza erőfölényükkel.

 Egymilliót az autonómiáért

Minden erdélyi megyében nőtt a ránk leadott szavazatok száma (5.oldal)

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke: Valóban egymillió aláírást szeretnénk benyújtani az Európai Bizottsághoz a székelyföldi autonómia előmozdítására. Az aláírásokat pedig hét EU-s tagállamban kell gyűjteni. Az év elején újra kezdeményeznénk az egyeztetéseket a Székely Nemzeti Tanáccsal és az RMDSZ-szel, emellett pedig az online aláírásgyűjtéshez szükséges logisztikai teendőket is előkészítik. Az EMNT és az SZNT nyár végén szövetséget kötött az európai polgári kezdeményezésről, és megállapodtak abban, hogy a gyakorlati kivitelezésben együttműködnek, és ezt elsődleges feladatnak tekintik.

 A történelemhamisítás ellen

Az emléknapok elősegítik a múlt feltárását és a kettős mérce megszűnését (7.oldal)

Menczer Erzsébet országgyűlési képviselő: jelentős határozati javaslatot is elfogadott a parlament. Először februárban elfogadtuk a kommunista diktatúra által kitelepítettek és az őket befogadók emlékének megörökítéséről szóló határozati javaslatot. Majd a Felvidékre kitelepítettek emléknapját szavaztuk meg, április 12-ét jelöltük meg emléknapnak. Ezt követte az én javaslatom, a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja. A parlamenti ülésszak végén december elején elfogadtuk, hogy január 19-én emlékezik meg ezentúl az ország minden évben a magyarországi németek elhurcolásáról. Azt gondolom, hogy mindezen emléknapok elősegítik a múlt feltárását és a kettős mérce megszűnését.

 A mi mércénk a közönség véleménye

Már elmúlt az a világ, amikor a kritikusok voltak a szakma teljhatalmú urai (9.oldal)

Kelemen Csaba színművész, az Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója: Emlékezzünk csak vissza, mekkora jajveszékelés történt, mikor Balázs Pétert nevezték ki igazgatónak Szolnokon. Legutóbb pedig Csurka István és Dörner György ellen gyűjtöttek aláírásokat. És mi van most? Mindkét színház jól működik, és a közönség kedveli az előadásokat. Úgy hiszem, ez várható Szegeden is. Én nagyon nem szeretem az „oszd meg és uralkodj” elméletet. Szörnyűséges dolog, hogy a politika megosztotta ezt a nemzetet. Azonosak a gondjaink, azonosak a problémáink, csak közösen tudnánk eredményesen fellépni ellenük.

 A színész, aki megmászta a Kilimandzsárót, és végigjárta az El Caminót

Magamban fedeztem föl Ábelt, nem akartam senkit sem utánozni a szereppel (10.oldal)

Varga Ádám, az Újszínház színésze: Többször jártam Erdélyben, nagy hatással volt rám a táj, a környezet, de arra nem vetemedtem, hogy a színpadon úgy beszéljek, mint a székelyek, mert az nem lenne hiteles. Tehát én magam akartam lenni Ábel úgy, hogy a hős esszenciáját megtaláljam és felmutassam. Természetesen a könyv is nagyon sokat segített ebben a „kutatómunkában”. Megnéztem a filmet is, de azt sem akartam, hogy onnan vegyek ötleteket. A tisztaságot, a világra való rácsodálkozást akartam megmutatni. Érdekes, mert sok szempontból én is olyan típusú fiú vagyok, mint Ábel, mert minden érdekel, mindenre képes vagyok rácsodálkozni, és nagyon érdekelnek a különböző kultúrák, népek, és emberek… A felgyorsult technikai világ, amelyben élünk, mindenkire, akár akarja, akár nem, hatással van. Ábel arra tanít minket, hogy vegyük észre, Földünk tele van gyönyörűségekkel, értékes kultúrákkal, csak meg kell látni azokat. Ahhoz viszont kissé el kell szakadni a technikai vívmányok bálványozásától, az amerikai civilizáció utánzásától, a média által kialakított hamis világtól.

 Mindszentyt megkövették az oroszok (12.oldal)

Érdekes fordulatot vett a „Mindszenty-per” a hercegprímás születésének 120. évfordulóján. A „Békességszerzők és béke” Orosz Föderáció Alapítványa Esztergomban megkövette Mindszenty József hercegprímást a rajta ejtett brutális kegyetlen sérelmek miatt, és posztumusz I. Sándor cár díjjal tüntette ki.

Kovács Gergely a főpap boldoggá avatásának viceposztulátora, a Mindszenty Alapítvány ügyvivője: Amennyiben végiggondolunk a XX. század borzalmain, kimondhatjuk, nagyon sokat szenvedett a magyar nemzet, de az orosz nemzet is. Az orosz nép ugyanolyan megszenvedője volt a bolsevik gyilkos ideológiának, mint a magyar. Mindszenty József, ahogyan a kortárs nagy magyar gondolkodók, különbséget tett az orosz nép és a gyilkos ideológia között. Ezt az ideológiát ugyanis egy kisebbség erőszakolta rá az orosz nemzetre és tartotta diktatúraként nagyon hosszú ideig életben. Nagyon nagy öröm látni, ahogy Oroszországban feldolgozzák ezt a történelmi folyamatot. Magyarországon is most kutatjuk ezt a témát. Az oroszok szerint a közelmúlt elemzésének egyik tanulsága az, hogy Mindszenty József bíboros nemcsak a magyarok, hanem egész Európa számára példakép. Az összefogásnak, a kiengesztelődésnek a példáját mutatja a főpásztor cselekedete. Ezért is adták oda az elsők között számára az I. Sándor cár díjat post mortem.

 A jó Thököly Imre egy félakó bort ivott meg egy ülő helyében

(Mikor igyak, mikor ne? – Magyar írók novellái a borról) (15.oldal)

Krúdy Gyula, aki igazi ínyenc volt, regényeiben is nagy figyelmet szentel ételnek-italnak, s utánozhatatlan hangulatot varázsolva, tűnődve elmélkedik a különböző fogások élvezetéről. Az író a rácponty, marha- és körömpörkölt mellett a tányérhúsok (főtt marhahús) nagy kedvelője volt. És ha már itt tartunk, akkor jöjjön Krúdytól egy írásrészlet, a Borász c. novellából.

„Egy kalendáriumi feljegyzés szerint Kerkápoly úrnak, Eötvös Károly szerint: a legokosabb magyar embernek termett a legjobb bora hazánkban. Termett ez a bor a Sashegyen, öreg urak még ittak belőle, és olyan elragadtatással emlékeznek reá, mint első kedvesükre. A régi boldog szerelmek közül való Andrássy Manó hegyaljai bora, amely után ugyancsak száraz kortyok maradtak, mint aranylakodalmon a nászéjszaka emléke. Bizonyos borok (a szőlők kipusztulásával) végleg eltűntek a magyar ember poharából, a filokszéra pusztítását, amely gyermekkoromban olyan szomorúvá tette Magyarországot, mint a tatárjárás, nem tudták pótolni az amerikai vesszők. Jégszürke fejű, veremhangú, száraz lóbőr módjára nyikorgó lépésű emberek már manapság azok a magyarok, akik még emlékeznek Magyarország boldog éveire, amikor a bort gödrökbe eresztették elegendő edény hiányában, ivott belőle a vándorlegény; megmerítették rongyos kalapjukat a kóborlók, akik valamikor nagy számmal lődörögtek a hazai országutakon, amint látszólagosan minden különösebb cél és tennivaló nélkül mentek egyik országrészből a másikba, elviselték a háznál található ócska ruhákat, pepita nadrágokat (midőn a gazda már megvénült), madárijesztő köpenyegeket, divatját múlt kürtőkalapot, s főként a sok régi csizmát és cipőt. A bor lefolyt a szőlőhegyről, ihatott belőle boldog, boldogtalan, még mindig maradt annyi belőle, hogy szekeren észak felé szállítsák kaftános kereskedők, akiknek herbergje Tokajban (a tűzvész előtt) egyik legnagyobb borbörzéje volt Európának.”

 Csorja Gergely: Fegyvervita és az amerikai abszurd (19.oldal)

Az Amerikai Egyesült Államok – az összes hibájával együtt – jól szervezett állam. A tényt akkor is el kell ismerjük, ha az Egyesült Államok hatalmi politikáját elutasítjuk. Ha nem szeretjük erőszakos, mindent jobban tudó külpolitikáját, ha nem szimpatizálunk sikerorientáltnak nevezett, de valójában csak gátlástalan pénzügyi és gazdasági technikáival. Ha károsnak tartjuk gazdasági alapon szervezett álkultúra dömpingjét és egyáltalán nem gondoljuk elfogadhatónak, hogy az USA, miután az indiánok elleni etnikai tisztogatások és tömeggyilkosságok tucatjain alapult, majd afrikai szerencsétlenek millióinak rabszolgamunkáján erősödött meg, most alig másfél évszázaddal a bűntettek elkövetése után a világ legerkölcsösebb hatalmának állítsa be magát. Ezen az alapon vindikálja a jogot, hogy más államokat megbüntessen. Egyes államokat csak politikailag, egyeseket politikailag és gazdaságilag és akadnak melyeket politikai, gazdasági és katonai eszközökkel egyaránt

 

Keresse a Magyar Fórum hetilapot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info @ magyarforum .hu

A Magyar Fórum Kiadóhivatalban még kapható 4500 Ft-ért a Csurka István –emlékkönyv!