vissza a főoldalra

 

 

 2013.01.01. 

Brahimi-Lavrov: lehetséges a szíriai konfliktus politikai megoldása

A szíriai helyzet rosszabbodik, de a konfliktus politikai megoldása még mindig lehetséges - állapította meg egybehangzóan szombaton, moszkvai tárgyalásukat követően Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottja.

Lavrov az ENSZ-megfigyelők visszatérését követelte Szíriába. Véleménye szerint létszámukat is növelni kell, hogy a fegyvernyugvás betartását hatékonyabban ellenőrizhessék. Ennek előfeltétele azonban a békemegállapodás és az, hogy minden érintett fél beleegyezzen a misszióba.

Az orosz külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy ha az eseményeket nem vonják ellenőrzés alá, az egész közel-keleti térség destabilizálódhat. Lavrov bírálta a szíriai ellenzéket, és "zsákutcába vezető útnak" minősítette azt az álláspontját, hogy nem hajlandó párbeszédet kezdeni a kormánnyal.

Kijelentette, hogy Oroszország kész a párbeszédre az összes szíriai ellenzéki erővel, de csak előzetes feltételek nélkül. Meglepőnek nevezte azt a szíriai ellenzéki követelést, hogy Moszkva kérjen bocsánatot a szíriai kormánynak nyújtott támogatásért.

Ezt a követelést Ahmad Maaz al-Hatib, a szíriai ellenzéki koalíció vezetője fogalmazta meg pénteken az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak nyilatkozva, egyben visszautasította az orosz kormány meghívását.

Lavrov határozottan cáfolta, hogy Oroszország közvetlenül beavatkozna a konfliktusba. Leszögezte, hogy Moszkva nem szállít a szíriai rezsimnek olyan támadó fegyvereket, amelyek egy polgárháborúban bevethetők lennének, a védelmi fegyverekről kötött szerződésekből pedig - hangsúlyozta - Moszkva soha nem csinált titkot.

Leszögezte: nem lehet megváltoztatni Bassár el-Aszad szíriai elnöknek azt az álláspontját, hogy nem hajlandó távozni tisztségéből. Felszólította a szíriai ellenzéket, hagyjon fel Aszad távozásának követelésével, és üljön tárgyalóasztalhoz a kormányzattal.

Brahimi arról beszélt, hogy Szíria "második Szomáliává" válhat, ha a konfliktusra nem találnak politikai megoldást. Csak két lehetőség van, a "pokol" vagy a politikai megoldás - fogalmazott. A nemzetközi békefenntartói misszióról szólva kijelentette, hogy ahhoz az ENSZ Biztonsági Tanácsának megfelelő határozata szükséges.

Lahdar Brahimi lehetségesnek vélte szükség esetén a genfi megállapodások módosítását is, és ebben - hangsúlyozta - számít Oroszország és a szíriai akciócsoport többi államának támogatására. Lavrov szerint szükséges lenne bevonni az akciócsoportba Szaúd-Arábiát és Iránt is.

A szíriai különmegbízott arra figyelmeztetett, hogy a szíriai létfeltételek további romlása elviselhetetlen menekültáradatot zúdítana a szomszédos országokra. "Ha pánik tör ki Damaszkuszban, és egymillió ember elmenekül onnan, csak két országba mehetnek: Libanonba és Jordániába. Egyikük sem képes ellátni félmillió menekültet" - mondta.

 

(Forrás: MHO)