vissza a főoldalra

 

 

 2013.01.01. 

EU-s elismerés a magyar fiatal gazdák programjának

Városi fiataloknak mutattuk be a gazdálkodó életformát

Uniós elismerésben részesült a magyarországi Vidék Kaland Program, mely nagy népszerűségnek örvendett a vidéki élet iránt vonzódó fiatalok körében. A három legjobb, uniós társfinanszírozással megvalósult európai kommunikációs program közé választotta a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (Agrya) Vidék Kaland Programját az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága (DG AGRI).

 Hogyan sikerült ezt az uniós elismerést kivívni? – kérdezem dr.Mikula Lajost a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének ügyvezető elnökét.

 –2011-ben indította el az Agrya a kimondottan kommunikációs célú Vidék Kaland Programot. Elsősorban a városban élő fiatalokat céloztuk meg ezzel a programmal, nekik szerettünk volna élményszerű, az ő közvetlen tapasztalataikon alapuló információkat átadni a mezőgazdaság mindennapjairól. Nem megrendezve, mint egy valóság shaw-ban, hanem úgy, ahogy a való életben zajlik. Pályázatot hirdettünk, és a nagyszámú jelentkező közül választottuk ki azt a harmincat, aki részt vett az egyhetes programban. Ők a fiatal gazdák által irányított gazdaságokban dolgoztak egy-egy hetet. Megtudták a résztvevők, hogy milyen a mai mezőgazdaság, mit is jelent a gazdálkodó életforma, és miként élnek a fiatal gazdák. Ezt a programot egy évvel ezelőtt még EU-s társfinanszírozással indítottuk el, de idén már támogatás nélkül folytattuk. 2012 őszén az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága a közös agrárpolitika 50. évfordulója alkalmából versenyt hirdetett a kommunikációs agrárprogramok között. Mi pedig beneveztük erre a saját projektünket, azért is, mert úgy hisszük, jó, ha ezt az értékteremtő programot mások is megismerik. A független zsűri döntése alapján az EU-társfinanszírozott programok között a miénk lett a legjobb.

 Nem nehéz a városi fiatalokat megszólítani, hogy vegyenek részt egy ilyen programban? Akik részt vesznek a vidéki kalandban, a jövőben mezőgazdasággal szeretnének foglalkozni?

 –Az esetek többségében azok jelentkeztek erre a programra, akik érdeklődnek a vidéki élet mindennapjai iránt, és kissé távolabb látnak azoknál, akik csupán az interneten tájékozódnak. Jellemzően egészségtudatosabban élnek, jobban odafigyelnek arra, amit fogyasztanak és sportolnak azok, akik részt vettek a kaland programban. Az ő elérésük, megszólításuk nem volt túlságosan bonyolult, hiszen a bevett kommunikációs csatornákat használtuk. Azt is meg kellett fogalmazni, hogy a résztvevők ingyen dolgoztak, és meg kellett küzdeniük azért, hogy fizetség nélkül dolgozhassanak egy héten keresztül, hiszen pályáztatásról volt szó, és így a legmotiváltabbakat választottuk ki.

 Olyan világot élünk, mikor az ingyenmunkának nincs értéke. A fiatal gazdák számon kérhették –e bárkitől, ha ingyen nem dolgoznak megfelelően?

 –Természetesen. Gazdatársainkkal közöltük, hogy a jelentkező fiatalok dolgozni szeretnének. Nem nyaralásról van szó, hanem munkáról. A jelentkezők fizikai kihívásnak tekintették a programban való részvételt. Többségük irodai munkát végez, és ki akarta próbálni azt, képes-e fizikai munkára. Mivel a programban részt vevők gyakorlatlanok voltak,  nem a legmagasabb színvonalon teljesítettek, de mégis értékes munkát végeztek.

 Előfordult, hogy az első program résztvevőinek bíztatására jelentkezett valaki az ideire?

 –Az idei programban ketten jelezték, hogy barátjuktól, ismerősüktől hallottak erről a programról.

 Hogyan lesz nemzetközivé ez a program? Nemrég V. Németh Zsolt államtitkár úr beszélt lapunknak arról, hogy önök kapcsolatot tartanak a határon túli magyar gazdákkal.

 –Közép-Európai Fiatal Gazda Központ c. kezdeményezésünkhöz lengyel, cseh, romániai, szlovákiai, bolgár, szlovén partnerek csatlakoztak. Romániát és Szlovákiát illetően elsősorban a magyarok által lakott térségekkel vannak erős kapcsolataink. Innen származott– hiszen nyelvi akadályok nincsenek sem a Felvidéken, sem a Székelyföldön –, a program exportálásának ötlete. Székelyföldre Magyarországról szeretnénk alkalmas jelentkezőket küldeni, s ők székely fiatal gazdák által irányított gazdaságokban dolgoznának 10 napot. A szlovákiai program pedig hasonló lesz a magyarországihoz; ottani városi fiatalok mennek le vidéki gazdákhoz.

 Milyen perspektívája van ma Magyarországon egy fiatal gazdának?

 –Annak, aki most szeretne gazdaságot indítani, nagyon nehéz bejutnia a szektorba, hiszen nagyon beruházásigényes ágazatról van szó. Akik már benne vannak a szektorban, akár úgy, hogy családi gazdaság tagjaként dolgoznak, jobb perspektívával rendelkeznek, mert egyre inkább felértékelődik a mezőgazdasági termelés, mint üzlet.

 Hol könnyebb fiatal gazdának lenni: nálunk, Szlovákiában, vagy Romániában?

 –Mindenhol vannak előnyök és hátrányok. Romániában sokkal jobbak a földárak, és kedvezőbb a birtokstruktúra, viszont a géppark jóval elmaradottabb, és nagyobb a bürokrácia még a magyarországinál is. Szlovákiában pedig az okoz nehézséget, hogy jogi személyeken keresztül a külföldiek földet vásárolhatnak – ezzel főleg a dánok élnek – és a kommunista termelő üzemek, más keretek között ugyan, de egyben maradtak. Ezt jól jellemzi, hogy körülbelül 20 ezer föld alapú támogatást igényelő jelentkezett északi szomszédunknál, míg nálunk tízszer annyi.

 Az egységes Kárpát-medencei Gazdasági Térség tervének megvalósítása segíthet a fiatal gazdákon?

 –Természetesen segíthet ez az együttműködési terv, de erről nem beszélni kéne, hanem a gyakorlatban megvalósítani. El kell fogadni azt, hogy a szomszédos népek érzékenységét, ezért nagyon kevés kommunikáció mellett nagyon komoly tetteket kéne végrehajtani.

 

Medveczky Attila