vissza a főoldalra

 

 

 2013.01.11. 

Mindszenty különbséget tett az orosz nép és a gyilkos ideológia között

Az 1945 utáni események miatt sokan az egész orosz népet barbárnak, kegyetlennek mondják Magyarországon. A mostani esemény, amikor az oroszok bocsánatot kértek, mennyiben segíti elő az orosz–magyar megbékélést? – kérdezem Kovács Gergelyt a főpap boldoggá avatásának viceposztulátorát, a Mindszenty Alapítvány ügyvivőjét.

 – Amennyiben végiggondolunk a XX. század borzalmain,  kimondhatjuk, nagyon sokat szenvedett a magyar nemzet, de az orosz nemzet is. Az orosz nép ugyanolyan megszenvedője volt a bolsevik gyilkos ideológiának, mint a magyar. Mindszenty József, ahogyan a kortárs nagy magyar gondolkodók, különbséget tett az orosz nép és a gyilkos ideológia között. Ezt az ideológiát ugyanis egy kisebbség erőszakolta rá az orosz nemzetre és tartotta diktatúraként nagyon hosszú ideig életben. Nagyon nagy öröm látni, ahogy Oroszországban feldolgozzák ezt a történelmi folyamatot. Magyarországon is most kutatjuk ezt a témát. Nagy öröm, hogy az oroszok szerint a közelmúlt elemzésének egyik tanulsága az, hogy Mindszenty József bíboros nemcsak a magyarok, hanem egész Európa számára példakép. Az összefogásnak, a kiengesztelődésnek a példáját mutatja a főpásztor cselekedete. Ezért is adták oda az elsők között számára az I. Sándor cár díjat post mortem.

 Ezt a díjat nem Székely János püspök úr vette át, hanem ön. Mi ennek az oka?

 – A Mindszenty Alapítvány őrzi a bíboros tárgyi hagyatékát. Mivel Mindszenty József a kitüntetett, így az volt a szándék, hogy ennek a hagyatéknak a részét képezze a kitüntetés. Tehát nem én vagyok a főszereplője az eseménynek.

Viceposztulátorként mi a feladata?

 – Mindszenty bíboros boldoggá avatási ügyét már Rómában vizsgálják, ami azt jelenti, hogy ott van a teljes egyházmegyei iratanyag. Ebből készült, és készül az az összegző dokumentum, a pozíció, amely a boldoggá avatáshoz szükséges összes dokumentumot tartalmazza. Már idén, a Mindszenty-évben elkészült ebből két kötet, és további kötetek készülnek el 2013-ban. Ez azért lényeges, mert a pozíció anyagát vizsgálják meg a kongregáció különböző testületei. Kérdésére válaszolva: a boldoggá avatási ügy alapszintjén, az egyházmegyei szakaszban a posztulátor a kezdeményező, majd a szertartási eljárás biztosítója. Mindszenty József boldoggá avatási ügye a római szakaszban van, és ezért római posztulátor képviseli az ügyet. A bíboros úr ügye annyira gazdag, és olyan sok kérdésben szükséges a római posztulátor számára a segítségnyújtás, hogy viceposztulátort is kijelöltek. Haláláig ezt a tisztséget Szőke János atya viselte, majd az alapítvány úgy döntött, én folytassam a munkát, és segítsem Magyarországról az ügyet.

 Tudunk imameghallgatásokról?

 – Hála Istennek elég sok beszámolónk van imameghallgatásokról. Bíztatjuk a híveket arra, hogy tovább imádkozzanak a boldoggá avatásért, mert a szertartási eljárás nagyon időigényes, és a legnagyobb segítség ebben a csodás imameghallgatás lenne. A csodás imameghallgatás akkor történik, mikor a természet rendjét az ima hatása befolyásolja. Ezt kivizsgálják egyházmegyei szinten, majd az adatokat Rómában értékelik.

 Lehet jóslatokba bocsátkozni a boldoggá avatással kapcsolatban?

 –Nem lehet, és nem is szabad, hiszen több mint háromezer ügy van a Szenttéavatási Ügyek Kongregációja asztalán. Jól áll a Mindszenty-ügy, hatalmas eredmény a pozíció elkészülése, s az, hogy a már megjelent két kötetben benne vannak a bíboros írásai, a tanúvallomások, a róla írt tanulmányok. A többi kötet megjelenését követően bízhatunk abban, hogy felgyorsulnak az eljárások.

 

M. A.