vissza a főoldalra

 

 

 2013.01.11. 

Mindszentyt megkövették az oroszok

Érdekes fordulatot vett a „Mindszenty-per” a hercegprímás születésének 120. évfordulóján. A „Békességszerzők és béke” Orosz Föderáció Alapítványa megkövette Mindszenty József hercegprímást a rajta ejtett brutális kegyetlen sérelmek miatt, és posztumusz I. Sándor cár díjjal tüntette ki.

 A per után több mint hatvan évvel ez az alapítvány, ez az orosz civil kezdeményezés az egész orosz nép nevében nyilatkozott. Mindszenty mindig is különbséget tett az orosz nép és a szovjet hatalom között. Az orosz népet becsülte, mert kereszténynek ismerte őket. Így tehát az orosz alapítvány döntése indokolt, ugyanakkor a békesség jegyében szívet melengető is.

Az történt, hogy december 21-én Esztergomba érkezett Lavrinenko Mikhail alapítványi elnök és Chizhik Andrey, a Moszkvai Építőipari Központ vezérigazgatója, hogy kifejezze a nagytekintélyű hercegprímásról elismerő véleményét. Dr. Székely János esztergomi segédpüspök fogadta a vendégeket. Az ünnepségen megjelent Dr. Paskay László nyugalmazott érsek. Magyar részről Hegyi László a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kabinetfőnöke Kovács Gergely viceposztulátor és Dr. Lipthay Erzsébet a Szilágyi Erzsébet Nőegylet tiszteletbeli elnöke köszöntötte a vendégeket és az ünneplőket. Már a helyszín megválasztása is szimbolikus volt. A ma Szent Adalbert Konferenciaközpont korábban az esztergomi római katolikus teológiának és sok más egyházi intézménynek adott otthont. Aztán bejöttek az oroszok, a környéket hermetikusan lezárták, az épületet elfoglalták és hadikórházat alakítottak ki belőle. Magyar ember nem fordulhatott meg arra, még a magyar madarak se repülhettek át a ház felett. Az épület állaga teljesen lezüllött, majd a szovjet csapatok kivonulását követően az egyház rendbe hozatta régi házát. Itt tartotta az ünnepséget a Szent Adalbert Konferenciaközpontban a rendezőség.

Dr. Székely János segédpüspök oroszul köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy Esztergom Szent István király városa, a magyar egyház örökletes központja. A magyar állam, a magyar egyház és a királyság létét szimbolizálta. Mindszenty József prímás székhelye volt. Ezt követően a „Békességszerzők és Béke” Orosz Föderáció Alapítványa elnöke beszélt. Egy ferences rendi szerzetes. Hidász Ferenc paptanár tolmácsolt neki. Ezt követően Kovács Gergely viceposztulátor ismertette az ünnepelt Mindszenty életútját. A Szilágyi Erzsébet Nőegylet tiszteletbeli elnöke pedig a főpap példamutatását emelte ki.

Hogyan került I. Sándor cár Mindszenty életútjába? Az alapítvány szervezői a keresztény alapon szerveződő Szent Szövetségre emlékeztek. A szovjet birodalom szétesése után eljött az ideje – gondolták az oroszok – , hogy keresztény alapokon rendezzék az európai viszonyokat. A Mindszentyt köszöntő ünnepség házigazdája a Szent Adalbert Központ, valamint a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium. A gimnázium fiúkórusa és tanulói zenével és verssel emlékeztek a főpásztorra, akinek ünneplésére megjelentek a Csehimindszentben élő rokonok és a falu polgármestere is. Nagy Gáspár költőnk Mindszentyre emlékező verse szívünkig hatolt. Egy kamasz gimnazista fiú ószláv nyelven mondta el az Üdvözlégy Máriát és ugyanazon a nyelven elénekelte az imádságot. Katartikus élmény volt. A sóhajt lehetett hallani a teremben. Hiába, a szerzetesek és növendékeik, no meg a derűs kedvű ferencesek tudják, miről és kinek beszélnek és énekelnek. Az ünnepség egy ősi magyar fohásszal ért véget. Elénekeltük mindannyian, hogy Isten, hazánkért térdelünk elődbe.

 

Győri Béla