vissza a főoldalra

 

 

 2013.01.11. 

Boldogok a békességszerzők

Mikor és miként került kapcsolatba a „Békességszerzők és béke” elnevezésű orosz társadalmi szervezettel az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium igazgatója? – kérdezem P. Tokár János ferences szerzetestől.

 – 2012 nyarán keresett meg iskolánk egykori növendéke, az említett társaság tagja, hogy egy magyarországi főpapot szeretnének kitüntetni. Tudok-e ebben nekik segíteni? Megegyeztünk, hogy tartjuk a kapcsolatot, és a magyar egyházi vezetőkkel egyeztetve egy rövid idő múlva előállok egy ötlettel. A „Békességszerzők és béke” nemzetközi regionális társadalmi szervezet, melyet 2010. november 25-én jegyeztek be hivatalosan. Rendkívül széles spektrumú szervezet, amely a béke-misszióhoz kapcsolódó katonai, politikai, kulturális, oktatási stb. feladatokat világméretekben vállal fel. Az egésznek az alapgondolata a béke-miszszió. (Az alapítvány elnevezése a nyolc boldogság egyik sorának szó szerinti orosz változata: Boldogok a békességszerzők) Többen bizalmatlanul tekintettek az oroszok közeledése felé, és az volt a vélemény, a találkozásnak, a kapcsolat felvételének vannak veszélyes elemei is. Igyekeztem komolyan venni ezeket a jelzéseket, de azt az alapvető keresztény elvet is, hogy „Hospes venit, Christus venit”! Először nem gondoltunk egy másfél órás rendezvényre. Annyi volt a terv, hogy egy rövid találkozást szeretnének egy katolikus főpappal – és felajánlják számára segítségüket. A rendezvény akkor került szóba, amikor Mindszenty bíboros úr neve felvetődött. Ezt a posztumusz kitüntetést pedig csak ünnepség keretében volt méltó megszervezni.

 Ez az orosz alapítvány menynyire ismeri Mindszenty József életét, áldozatvállalását?

 – Ahogy Lavrinenko tábornok úr, majd Chizhik úr – ő Putyin elnök gazdasági szakembere és a hannoveri székhelyű német akadémia tagja – előadásában hallhattuk a díjátadással kapcsolatban tökéletesen tisztában voltak és vannak a hercegprímás úr életével és szenvedéseivel. Mivel az I. Sándor cár kitüntetést egy külön bizottság ítéli oda, a személyekről, a lehetséges következményekről, minden részletről pontosan tájékozódtak.

 Miből állt János atya és a ferences gimnázium szervező munkája?

 – A delegáció három napot töltött Magyarországon. Ennek a megszervezését kérték tőlem. A leglényegesebb esemény az esztergomi Szent Adalbert Központban történt, amikor nyilvánosan megkövették Mindszenty bíboros urat az őt ért zaklatások és szenvedések miatt, és ennek a nemzetközi szervezetnek a nevében kitüntették.

 Hogyan látja, a gimnázium diákjai mennyire tartják példaértékűnek a hercegprímás cselekedeteit?

 –Az ünnepségen részt vett az iskola 11. évfolyamának két osztálya és a teljes énekkar. Az előadások, a film-bejátszás, a megjelent vendégek, az elhangzott versek, és főként az orosz vendégeknek az előbb említett gesztusa elmélyítette a fiúkban a történelemből, a családból és a korábban szerzett más ismeretekből származó szemléletet. Minél szemléletesebben és számunkra minél provokatívabban tárjuk a részleteket eléjük, annál intenzívebb az élmény. Szükségük van ilyen tapasztalatokra!

 

M. A.