vissza a főoldalra

 

 

 2013.01.16. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 3. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Egy magyarra már nem vonatkoztak a nyitott társadalom szabadságai

Soros György bejövetele (2.oldal)

Magam már 1990 májusában megkaptam ez első döfést, amely, ha gyengébb idegzetű vagyok vagy valóban bűnös, akár halálos kimenetelű is lehetett volna, legalábbis politikai helytállásomra nézve. Az Esztéta című dokumentum-regényemben már leírtam, hogy Antall József már miniszterelnöki székbe történt megválasztása, beülése után, az Országgyűlés esedékes szünetében megalázott a folyosón. Magához kéretett és nem is nagyon ügyelve, hogy mások ne hallják, közölte velem, hogy a lista az SZDSZ birtokában van, s tegyek valamit, mert ki fogják játszani ellenem. Az esetben az időzítés volt a legsötétebb. Õ már esküt tett miniszterelnök, megingathatatlan hatalommal, a saját múltját is úgy rendezi, festi át, ahogy akarja, én pedig meneküljek ki az irhámmal a politikai életből, az útjából. Mivel ezt az esetet már leírtam, ezúttal nem ismétlem meg csak abban a vonatkozásban, hogy hogyan szolgálta ez is a szemem felnyílását, hogyan láthattam bele a saját legközvetlenebb sorsom szemüvegén keresztül a boszorkánykonyhába.

 A Budapesti Közlekedési Zrt.-ben olyan változások zajlottak le, amelyre az elmúlt 20 évben nem volt példa

A kormány és a főváros az elmúlt két évben a folyó finanszírozást nagy erőfeszítések árán megoldotta (4.oldal)

Dr. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint Budapestnek vagy garantált, hosszútávon kiszámítható költségvetési forrásra, vagy olyan „lehetőségre” van szüksége, amivel nagyságrendi bevételre tud szert tenni, és abból a közösségi közlekedést finanszírozni tudja.

A BKK feladata az, hogy az összefüggések vizsgálatát követően adjon a városvezetés várospolitikai céljainak ismeretében, illetőleg azokkal egyeztetve olyan szakmai javaslatot, amely az adott problémára megoldást kínál. Miután itt a 800 milliárdra becsült forrásigény miatt nemzetgazdasági méretű problémáról van szó, a legfontosabb kérdés, hogy az amortizáció pótlását minél gyorsabban úgy tudjuk megoldani, hogy az az államháztartási hiányt ne növelje, tehát ne állami garanciával felvett hitelből történjen, mert erre a megörökölt pénzügyi-gazdasági helyzetben a nemzetgazdaságnak nincsenek forrásai.

 Jelentős beruházás Szatmárban

63 középkori református templom egy turisztikai csomagban (5.oldal)

Hagymási János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. projektmenedzsere: Vallási és műemléki programról van szó. Jelen projekt a Középkori templomok útja tematikus turisztikai útvonal fejlesztésének harmadik üteme. Az első ütemben, 2009-ben 30 szatmári tájegységi templom került be egy tematikus turisztikai útvonalba, mint látogatóhely. A második ütem, amely még folyamatban van, a beregi részt karolta fel. 2012-ben Kárpátalja 15 középkori templomát is bevonták az idegenforgalmi célokat szolgáló, a turistáknak ajánlott egyházi nevezetességek közé. A mostani pedig infrastrukturális beruházásokat is tartalmaz. A jövő év szeptember végéig tartó harmadik ütemben a szatmári térség hazai részén helyreállítják Kölcse és Gacsály települések református templomát.

 A kormány és a város megmenti a Pápai Húst

Több ezer család egzisztenciája függ a Pápai Hús eredményességétől (7.oldal)

Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere: A pápai képviselőtestület felhatalmazott arra, hogy kezdeményezzek tárgyalásokat a magyar kormánnyal a társaság helyzetének rendezéséről. Ennek eredményeképpen olyan kormánydöntés született, mely 1,5 milliárd forinthoz juttatta az önkormányzatot. Mi pedig erre a forrásra támaszkodva tudjuk végrehajtani a tőkeemelést.

 Másfél milliárd Dunaújvárosnak

A kisvállalkozásokat segítő program kiemelt jelentőségű az önkormányzat hosszú távú tervei között (7.oldal)

Szepesi Attila, Dunaújváros alpolgármestere: A rendelkezésünkre álló összeggel körültekintően kell gazdálkodnunk. Egyrészt a szállítói tartozások jelentős részét kellett kiegyenlítenünk a zökkenőmentes működés érdekében. Másrészt a város stratégiai terveiben szereplő beruházásokhoz szükséges önrészt is ebből a pénzből fogjuk biztosítani. Nem utolsósorban fontos szempontnak tartjuk, hogy jelentős megtakarítást képezzünk a város költségvetésének stabilizálása érdekében.

 A magyar háztartások bevételük 30–50%-át költik rezsire

Ellenőrizzük az első számlakibocsátásokkor a 10%-os csökkenést! (8.oldal)

A 2013. január elsejével végrehajtott lakossági rezsiköltség-csökkentés hatása először a januári fogyasztásról kiállított, februárban kibocsátott számlán érződik majd. A rezsiköltség csökkentését ellenőrzik is, a végrehajtását felügyelő munkacsoport elnöke Németh Szilárd fideszes honatya, Csepel polgármestere.

 A magyar értelmiség felelőssége

Csurka-ősbemutató a Térszínházban (9.oldal)

Csurka István: Írószövetségek harca c. drámáját mutatják be február 23-án este hét órakor az óbudai Térszínházban. A további előadásokat február 24., 26., 27., 28- án tartják meg . Bucz Hunor, a teátrum igazgatója, a darab rendezője tervbe vette, hogy vidékre is elviszi ezt a produkciót.

Bucz Hunor: Ez a darab sem palástolja el az igazságot. A hatodik koporsóban három történelmi korszakot vetít egymásra a szerző – ahogyan a Térszínház cselekvő elemzésekor ez kiderült. A darab középpontjában a feldarabolt Magyarország áll. Hogyan is maradtunk magunkra? 1956-ban hogyan is lettünk áldozatai a szovjet és a nyugati világrend kiegyezésének? Miért jelöltek ki bennünket bábunak, ellenségnek a kettős mércét használók? Hiszen a gyarmatait elvesztett Nyugat-Európa és a bolsevik gyarmatosítás alól felszabadult Kelet-Európa egyaránt problematikus a globalizáció számára. Ezeket a kérdéseket vizsgálja az első dráma, míg a második, az Írószövetségek harca a jelen körülményeket. Az utalásokból kiderül, hogy túl vagyunk a Fidesz kormányra jutásától számított első száz napon. A nemzeti, írószövetség, a Plebejus Írók Szövetsége (PISZ) szempontjából vizsgálja a szerző a jelenkor konfliktusait, feladatait, és hogy vajon alkalmas-e ez a társaság arra, hogy képviselje a magyar népet?

 A legendás elődök nyomában

A Liliomfi azért aktuális, mert az emberről és az érzelmekről szól (10.oldal)

Sövegjártó Áron színművész:  Nem vagyok ellensége a modernizálásnak, ha azt nem öncélúan, valami megfelelési kényszerből csinálják. Ha a modernizálás mögött világos gondolat, értelmezés húzódik, íve van az előadásnak, sorsokat mutat be, akkor az elfogadható. Az a tapasztalatom, hogy a közönség nagyon szereti a klasszikus megközelítést, az érthető díszletet, és az érthető színészi játékot. Van egy réteg, amelyik nagyon szereti az avantgárdot és a lila ködös előadásokat, és Pesten megvannak azok a helyek, ahol ilyen darabok láthatók. A vidéki színházak főleg népszínházat játszanak, a kortárs darabok főleg a stúdiókban mennek. Úgy gondolom, hogy a Liliomfinak és a darab befogadhatóságának jót tesz, ha eredeti környezetében mutatjuk be.

 Magyar cirkuszcsillagok

A magyar cirkuszművészet új korszakához érkezett (11.oldal)

Az ünnepi gála díszvendégei voltak: dr. Áder János köztársasági elnök úr felesége, dr. Herczegh Anita, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Jonathan Knott, az Egyesült Királyság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete, Győri Enikő államtitkár asszony, és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Kriza Zsigmond, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. igazgatója megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar cirkuszművészet új korszakához érkezett azzal, hogy nemzeti intézmény lett a Fővárosi Nagycirkusz. Ezzel a magyar kultúra csúcsintézményévé vált. Szavaiból kiderült, hogy az intézmény vezetői mindent megtesznek azért, hogy megfeleljenek az elvárásoknak. A műsor a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola, az Állami Artistaképző jogutódja, diákjainak remekbeszabott produkciójával kezdődött. Az iskola az országban egyedülálló intézményként képzi és készíti fel az artistanövendékeket az artistaművészeti pályára. A növendékek műsorával sikerült demonstrálni azt, hogy szakmai szinten biztosított a magyar cirkuszművészet jövője.

 Születésnapi beszélgetés dr. Lejkó Dezsővel

A Puskás Akadémiának nagyon jó a híre a sportolók körében, és fontos, hogy a testnevelő tanárok is tudjanak róla (12.oldal)

Engem sokkal jobban zavar az, hogy arról kevesebbet hallunk, hogy 10%-kal csökkent a gáz és az elektromos áram díja. Gondolom, ha mindez 2002 és 2010 között történt volna, akkor óriásplakátokon is hírül adták volna az árcsökkenés tényét. Jó lenne, ha a kommunikáció hatékonyabb lenne ezen az oldalon. A témához visszatérve: a Puskás Futballakadémiának nagyon jó a híre a sportolók körében és országosan is, azt tartom fontosnak, hogy a testnevelő tanárok tudatosítsák a gyerekekben a sportolás pótolhatatlan jelentőségét.

 A mi vérünket használta fel Anglia, hogy fellépjen Egyiptomban

(Jávor Zoltán: Hit és magyarság) (15.oldal)

Az egész tisztességes világ szeretne Magyarország segítségére sietni, de semelyik sem képes lépni. Megbénítja őket az ENSZ! Eközben huszonnégy napon át folyamatosan ömlött a magyar vér. Oly bőségesen ömlött, amennyire itt el sem tudjuk képzelni. Akik nem halnak meg a harcban, azokat agyon fogják lőni. A gyilkos Kádár bíróságokat hoz létre, ahol titkos perben, tanúk nélkül tudják elítélni a vádlottakat, és a kivégzéseket 24 órán belül végrehatják. Nem politikus, nem államférfi, nem közíró, nem szabadságharcos, nem forradalmár szavai, mondatai ezek, hanem egy törékeny, szépséges, magyar színésznőé, Szeleczky Zitáé. A könyv, melyből idézek, 2012-ben jelent meg, szerkesztője, írója a művésznő rokona és keresztfia, Jávor Zoltán.

 Csorja Gergely: Szerveződik az Etkar André zászlóalj Magyarország ellen (19.oldal)

Most, 75 évvel a spanyol polgárháború után, újabb nemzetközi brigád szerveződik. Ez most nem a spanyol, hanem a magyar közállapotok megváltoztatását tűzte ki célul. Pontosabban a kétharmados támogatással kormányra kerülő erő megdöntésén fáradoznak. Az új brigád főszervezője, zászlóaljparancsnoka Ron Werber, egyelőre még csak a 2014-es választásokra készíti fel a komisszárokat. 106 szocialista tudhatja meg, hogyan kell majd gyalázni, a sárba rángatni, bemocskolni és rágalmazni a kormányt. 106 szocialista kap eligazítást a puccs előkészítésére. Merthogy puccsara készülnek, az nyilvánvaló. Egyelőre még csak egyfajta adminisztratív puccs képe sejlik fel, de amennyiben az nem sikerülne, úgy életbe lép a Kis János által felvázolt és ezen hasábokon többször ismertetett program, mely már bizonyos lázadási illetve hadműveleti cselekményeket is tartalmaz. A nemzetközi csoport természetesen nem véletlenül nemzetközi. Az internacionalizmusnak álcázott rasszizmus, mint a kóbor zsidók egyik legfontosabb ideológiai kovásza, most újra összetart. Nouriel Roubini, egy Isztambulban született iráni zsidó, aki előre tudta, hogy gazdasági világválság lesz és akivel már többször foglalkoztunk, most kiadta az ukázt. Roubini mint közgazdasági vátesz bejelentette, hogy a forint árfolyama zuhanni fog, ezért tessék a forintot shortolni.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

 

Kedves támogatóink és olvasóink!

A Csurka István-emlékkönyv kapható a kiadóhivatalban, Püskiéknél és az Anima boltjaiban.

Tájékoztatásul közöljük, hogy a könyvet mindössze 500 számozott példányban adtuk ki.

Ára: 4500 Ft . Megrendelhető a 06-30/754-5017 telefonszámon is.