vissza a főoldalra

 

 

 2013.01.23. 

Csorja Gergely: Miért nem haladnak az ügyek?

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: A személyiséget leromboló politika Amerikában lett kipróbálva

Soros György bejövetele (2.oldal)

Képviselői irodámban egymásnak adták a kilincset a világlapok tudósítói és valamennyien ugyanazt kérdezték: miért és mennyiben vagyok antiszemita, és hogy képzelem ezt. A harmadik látogató azonos kérdése után rájöttem, hogy el vannak igazítva. Feltételeztem, hogy valahol, talán éppen az amerikai követségen Haraszti Miklós adja a szájukba a kérdéseket – vagy Eörsi István? – és magyarázza el nekik, hogy milyen ember vagyok. A magyar részleg túlnyomó többsége számára Debreczeni vádja ingyen mannaosztás lett: egy az országgyűlésben elhangzott „náci alapvetés” után minden megengedhető volt velem szemben. Mindenki fel lett hatalmazva, hogy belém rúgjon. Debreczeniből pedig egy megvesztegethetetlen magyar demokrata, egy elszánt és kérlelhetetlen liberális tényező lett. A díszgójok díszgója. (S ez a liberális hős hogyan, hogyan nem, néhány év múlva megírja két Orbán-könyvét és hozzá egy Gyurcsány mentegetést és kiköt Dávid Ibolya és Bokros Lajos IMF jachtkikötőjében.) Ügynök ő? Volt valamikor az? Valószínűleg nem az, de Bilderberg-ember. Már mindegy. Minden mozdulata a Bilderberg- ügyet evezi előre.

 Jelentősen nőtt a magyar élelmiszer kivitel

Minél magasabb feldolgozottságú termékeket szeretnénk exportálni (4.oldal)

Az elmúlt évtizedekben visszaesett az élelmiszerexport, a sertés- és baromfihúsra, a halakra azonban megvannak a szükséges állategészségügyi bizonyítványok, így mára sikerült visszaszerezni piaci pozíciónkat. Szerkesztőségünk vendége Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért Felelős államtitkára.

Hosszú évek után újra kelet felé nyitunk, például Oroszország, Szaúd-Arábia és Kína irányába. Ilyenkor sokakban felvetődik az, hogy ott megbízhatóbbak-e a partnerek, mint Nyugaton. A megbízhatóság kérdésében nincs jelentős különbség. Az európai piacok teljesen telítettek, míg az orosz, szaúdi, kínai piacok hatalmas méretűek, és képesek megfizetni az összes általunk előállított élelmiszeripari, illetve mezőgazdasági terméket. Az is tény, hogy az utóbbi időben a pénzéért mindenki jobb árut vár, megköveteli a minőséget. Fel kell készülnünk a minél magasabb feldolgozottságú, jól eladható, kiváló minőségű termékek előállítására. A keleti piacoknak egy része szinte igényesebb az európainál. Ezen nincs mit csodálkozni; ha meg tudják fizetni a minőséget, miért ne lennének igényesek? Gyakorlatilag minden állati eredetű élelmiszert tudunk exportálni, természetesen oda, ahol azt fogyasztják. Ezenkívül komplett felépítésű állattartó telepek portékáit kínáljuk, gépeket és vetőmagokat is. Arra nehezen tudok válaszolni, hogy ettől mekkora összeget várunk. Az elmúlt két és fél esztendőben sokat, körülbelül 20%-ot emelkedett az exportunk, így a Vidékfejlesztési Minisztérium sokat képes adni az ország GDP-jéhez.

 Hosszú távú stabilitást akarunk biztosítani a kaposvári élelmiszergazdaságnak (4.oldal)

Kaposvár önkormányzata kész kétmilliárd forint értékben tulajdonrészt

vásárolni a Kométa 99 Zrt.-ben annak érdekében, hogy ezzel biztosítsa a húsipari

cég hosszú távú, biztonságos működését, az ötszáz dolgozó munkahelyét

és mintegy négyszáz beszállító megélhetését. A kaposvári húsipari cég megmentéséről

Szita Károlyt, Kaposvár polgármesterét kérdezem.

Az állam egy fillért sem adott a Kométa megmentésére, ahogy a pápai húsüzem megmentésére sem. Az állam nagyon sok önkormányzatnak adott általános feladatai ellátására támogatást. Így kaptunk mi 3,5 milliárd forintot, amit köszönünk, hisz végre van egy olyan kormány, amely nem elvesz, hanem ad az önkormányzatoknak. E nélkül nem tudtunk volna ilyen széles spektrumban gondolkodni mint most. Hogy mire kívánjuk fordítani a pénzt, azt jelezni kellett a Belügyminisztérium felé, majd szerződésben megerősíteni, amivel a zárszámadáskor el is kell számolnunk. Kaposvár ebből a 3,5 milliárd forintból 2 milliárdot a munkahelyek védelmére fordít, 500 millió forintot pedig az önkormányzat tulajdonában lévő közszolgáltató cégek támogatására, ugyanis a belépődíjakból nem tudnak rentábilisan működni. A tömegközlekedés 100 százalékban önkormányzati tulajdonban van. Itt több mint 200 millió forint lesz a támogatás, mert csupán a jegybevételből nem lehet fenntartani a céget, ahogy a városi fürdőt sem. Körülbelül 600 millió forintot az adósságszolgálat teljesítésére fordítunk, mintegy 400 millió forintot pedig a hozzánk került közművelődési feladatok finanszírozására. Ez év elejétől mi működtetjük a múzeumokat, a könyvtárakat és nem utolsó sorban országosan is elismert színházunkat.

 A piacok keresik a gyulai termékeket

Úgy határoztunk, húsipari vállalkozást hozunk létre (5.oldal)

Gyula városa a Gyulahús Kft. megalapításával megmenti a gyulai húsipart, és átveszi az üzemeltetést a vállalattól, így tovább folyhat a termelés. Görgényi Ernőt, Gyula város polgármesterét arra kértük, számoljon be a gyulai húsipar helyzetéről.

A rendelkezésemre álló adatok szerint a felszámolás első napján, tehát tavaly október 26-án 366 fő volt a létszáma a Gyulai Húskombinátnak. A beszállítókkal kapcsolatban viszont az a helyzet, hogy ennek a cégnek környékbeli, békés megyei beszállítói már nem voltak. Tehát a tulajdonosi kört egy nádudvari cégcsoport határozta meg. Nádudvarról történtek beszállítások, de Békés megyéből nem voltak beszállítók, úgyhogy a cég csődje ilyen értelemben nem okozott gondot a Békés megyei gazdaságban. Ezért is fontos küldetés – és ez évekbe fog telni – a beszállítói rendszer kiépítése.

 A mélypont után felfuthat a biogazdálkodás

A jelenlegi kormány hozzáállása a biogazdálkodáshoz az eddigiek közül a legpozitívabb (7.oldal)

Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke: jelenlegi támogatási rendszert, amit most alkalmaznak, megörökölte a mostani kormány. Sajnos öt évre itt a pénzek le lettek kötve, sok mindent nem tud csinálni. 2014 őszétől várható az Európai Unión belül a Közös Agrárpolitika (KAP) megváltozása, amelyben a jelenlegi tervek szerint az ökológiai gazdálkodás abszolút előnyt fog élvezni. Financiálisan a támogatási rendszerben is abszolút előnyt élvez majd a többi támogatási rendszerrel szemben. Bízunk benne, hogy 2014 után ez Magyarországra is begyűrűzik, mert ha ez nem így történik, akkor nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unión belül is szűkülni fog a bioterület.

 Idegenként a szülőföldön

A szlovák jog szerint turistaként élünk (7.oldal)

A lévai rendőrség ismételten pénzbírsággal sújtotta a szlovák állampolgárságuktól megfosztott lévai magyarokat, miután továbbra sem voltak hajlandók leadni szlovák személyazonosító okmányaikat.

Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke: A választási bizottságban közölték velünk, hogy kihúztak bennünket a választói névjegyzékből, ahogy kihúztak minket a lakossági nyilvántartásokból is. Ahol mi évek óta lakunk, a szlovák jog szerint turistaként élünk. A számarányok sorrendjében a legtöbben a cseh állampolgárság miatt, majd jöttek az osztrák, a német, a svájci kettős-állampolgárok. A magyarok őket követik sorrendben. Nyolc felvidéki magyar vállalta nyíltan magyar állampolgárságát. Sokan megkérdezték, miért tesszük mindezt? Mert ki akarjuk nyilvánítani azt, hogy velünk nem lehet mindent megtenni. Úgy vesszük észre, a többi hajdani kettős állampolgárt nem érdekelte az eset, hanem zokszó nélkül lemondtak a szlovák állampolgárságról. Mi viszont szülőföldünkön élünk, és az itteni jogi érvényesüléshez szükségünk van a szlovák állampolgárságra. Emellett jár nekünk a magyar állampolgárság is, mert ez minket megillet, hiszen felmenőink magyar állampolgárok voltak.

 Józsefváros Budapest legeredményesebben pályázó kerülete

Foglalkoznunk kell a hajléktalan üggyel, tovább kell erősíteni a közbiztonságot, a drogmegelőzést (9.oldal)

Több mint 3,8 milliárd forint támogatást nyert Józsefváros Önkormányzatának „Magdolna negyed program III. Integrált szociális városrehabilitáció” című pályázata az Új Széchenyi Terv keretében. Dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, országgyűlési képviselő szerint sorra tűnnek el a kerület szégyenfoltjai, és az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy az itt élő és a közös célokért tenni kívánó emberek a kerület biztonságos és megújult közterületein élhessenek.

 Új tagok az Erzsébet-utalvány családban

Több mint 100 ezren jutottak kedvezményes szociális üdülési lehetőséghez tavaly (9.oldal)

Majthényi László,a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány főtitkára: A Szabadidő Erzsébet-utalvány bevezetésével egy olyan új utalványtípus kerül be az Erzsébet- utalvány családba, amely a szabadidő hasznos eltöltésére használható fel, mint például színházi, zenei, cirkuszi események vagy mozi látogatására, valamint könyvtári szolgáltatások igénybevételére.

 Nem kiszolgáljuk, hanem szolgáljuk a nézőt

Celebeket gyártanak, akikről rövid ideig hallani, majd jönnek az újak (10.oldal)

Mihályi Győző színművész: A Jézusfaragó embert az a Szőke István rendezte, akit kaposvári színész koromból, 1976 óta ismerek. Az első ottani előadásomat ő rendezte. S most Nyirő darabjában én alakítom a plébánost. De Pozsgai Zsolthoz is több mint tíz éves barátság fűz. Azt tudni kell, hogy a színész szerepeket vállal el, és nem politikai áramlatok mellé áll. Dörner György sem politizálni hívott meg, hanem játszani. Elolvastam a darabot, s nem láttam benne semmi kivetnivalót. A cím is mutatja, hogy katolikus világnézetű darabról van szó, és ebben játszom a plébánost.

 Csurka László 77 éves

A Márai-versek legavatottabb tolmácsolója (12.oldal)

5 vagy 6 évvel ezelőtt Csurkáék sanzonestet csináltak, szép, ifjú színésznők és Mártonffy Miklós, no meg természetesen Csurka László. Örök sanzonokat adtak elő. Kétszer egy óra volt az előadás. Öt éven keresztül ment a színpadon. Elmondhatatlan, milyen nagy volt a sikere ennek az egyszerű szerkezetű előadásnak. Csurka Istvánnal együtt hallgattuk, néztük az előadást. Egyszer csak megszólalt a mester: az én öcsém minden hangszeren tud játszani… Bizony, bizony, Csurka László a legszebb kritikát a bátyjától kapta.

 Csorja Gergely: Gyanús (19.oldal)

Lapzártakor érkezett a hír. Újabb lövöldözés történt az Amerikai Egyesült Államokban. Az első jelentések szerint legalább három ember megsebesült a Lone Star College területén történt főiskolai lövöldözésben, kedden. A Houston Chronicle című újság honlapja szerint a lövések a könyvtár közelében dördültek el. A hír hallatán eszembe jutott egy néhány héttel ezelőtti beszélgetés. Egy amerikai úrral beszélgettem, aki a művelt, egyetemet végzett keleti- parti amerikaiak jellegzetes kiejtésével és nagy elánnal ecsetelte, hogy a newtowni iskolában történt szörnyű lövöldözés ún. „false flag” volt. A false flag szó szerint, hamis zászlót jelent és egy haditengerészeti trükkre utal. A tengeri hadviselésben elfogadottnak számított, ha a támadó hajó kezdetben nem vonta fel a hadilobogót, hanem az ellenfelet megtévesztve békés szándékot színlelt. Innen származik a kifejezés és ma már minden megtévesztő katonai, sőt átvitt értelemben nem katonai akcióra is használják. Szóval az amerikai úr szerint a newtowni, ezen hasábokon is megírt lövöldözés ilyen megtévesztő katonai akció, false flag volt. Akkor erős hitetlenségemnek adtam hangot. El sem tudtam képzelni, hogy létezhet olyan elvetemült hatalom, mely képes feláldozni 20 gyereket, miért is tenné. Amerikai ismerősöm éppen csak nem hülyézett le. Majd barátságosan a szilvás unikum– sör kombó hatásának tudta be naivságomat. Elmélete szerint ugyanis a gonosztett kieszelői előtt egyetlen cél lebegett: megutáltatni az amerikai közvéleménnyel a szabad fegyvertartást. Megutáltatni az amerikai alkotmány második kiegészítését, mely a fegyverviselési jogot garantálja.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. Vagy fizessen rá elő!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány.

 

Kedves támogatóink és olvasóink!

A Csurka István-emlékkönyv kapható a kiadóhivatalban, Püskiéknél és az Anima boltjaiban.

Tájékoztatásul közöljük, hogy a könyvet mindössze 500 számozott példányban adtuk ki.

Ára: 4500 Ft . Megrendelhető a 06-30/754-5017 telefonszámon is.