vissza a főoldalra

 

 

 2013.01.18. 

Személyiségfüggő cseh választások

Kemény két hét vár a cseh köztársaságielnök-választás második fordulójába bejutott két jelöltre, Milos Zemanra és Karel Schwarzenbergre. A sajtó az első forduló történéseit elemzi, az értelmiség pedig felsorakozik az egyes jelöltek mögött.

A cseh sajtó kiemelt terjedelemben foglalkozik a meglepően alakult elnökválasztással, amelynek pénteken és szombaton zajlott első fordulójában Karel Schwarzenberg kiütötte a nyeregből az esélyesnek tartott Jan Fischert, így a jövő hét végén esedékes második fordulóban ő szállhat harcba a Hradzsinért Milos Zemannal.

A cseh üzleti körökhöz közeli Hospodárske noviny kommentárja szerint az elnökválasztás nem kimondottan a logikáról szól, az emberek elsősorban a személyiségre és nem a hozzá társuló politikumra szavaznak, így törhetett előre Schwarzenberg.

A konzervatív Lidové noviny egyik kommentárja önvizsgálatra szólítja fel a pártokat, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) utolsó előtti helyen végzett jelöltjét, Premysl Sobotkát a közvetlen választás áldozatának nevezve. A kommentár szerzője, Martin Weiss rámutat, a Cseh Szociáldemokrata Párt jelöltje, Jirí Dienstbier csak feleakkora támogatottságot kapott, mint amekkora a pártjáé.

A Mladá fronta Dnes szerint Fischer üres programja okolható meglepő bukásáért.

„Fischer szélesre tárta karjait, melyek közé minden belefért. Amíg távol volt a választóktól, addig ez működött, amikor viszont közeledett hozzájuk, jött a csalódás. Szinte mindent felkínált, ez a minden azonban a semmit jelentette. Ez tanulság a jövőben induló személyiségeknek: a politikusnak valakinek lennie kell, és valamit hirdetnie kell. Egy politikus nem lehet senki, aki semmit kínál” – írja a legnagyobb példányszámú cseh lap.

A Právo című baloldali napilap szerint a második fordulóban várható küzdelem nem kimondottan a jobboldal és a baloldal között zajlik majd, ugyanis ahogy Schwarzenberg nem tipikusan jobboldali politikus, úgy Milos Zeman sem tipikusan baloldali. A lap megjegyzi, bármelyikük is kerüljön az elnöki székbe, az ország külföldi partnerei nyugodtabbak lehetnek majd. „A választók gondoskodtak róla, hogy az új politikusgeneráció, amely új stílusú és új nyelvet beszél, még ne léphessen színre” – írja a lap.

Az első közvetlen elnökválasztás a cseh kulturális és közélet szereplőit sem hagyta érintetlenül. Lucie Bíla énekesnő, Filip Renc rendező, Jirina Bohdalová színésznő, Vladimír Remek kommunista EP-képviselő, az első csehszlovák űrhajós; Martin Dejdar és Marek Vasut színészek Milos Zemant támogatják.

Az Oscar-díjas Milos Forman és Jirí Menzel, Marie Rottrová színésznő, Ivan Klíma író, Dan Bárta énekes és David Cerny képzőművész pedig Karel Schwarzenberg támogatására szólított fel.

 

(Forrás: MHO)