vissza a főoldalra

 

 

 2013.01.25. 

Vučić szerint a preševói feszültség nem szakítja meg a Koszovó-tárgyalásokat

Aleksandar Vučić, a szerb kormány első alelnöke hétfőn kifejezte meggyőződését, hogy nem szakad meg a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd a preševói emlékmű eltávolítása miatt, és Szerbia déli részén lecsillapodik a helyzet. „Szerbia semmivel sem járult hozzá összetűzések kialakulásához abban a térségben” – mondta Vučić, és hozzáfűzte: „Szeretném, ha olyan jövőt építenénk, amelyben a szerbek és az albánok békésen, szomszédokként élnek majd, viszont a törvényeket mindenképpen tiszteletben kell tartani. Ha valaki úgy véli, hogy politikai mesterkedéssel eredményt érhet el, annak azt üzenem, hogy az nem lehetséges.” Rámutatott arra, hogy „nem először hallottuk Riza Halimi képviselőtől és másoktól, hogy azt akarják, Szerbiának ezt a részét csatolják Koszovóhoz”, és azt üzente a polgároknak, hogy őrizzék meg a nyugalmat, mert Szerbia hatóságai civilizáltan viselkednek. „Rögtön a megállapodás után azzal a követeléssel álltak elő, hogy ezt a részt Koszovóhoz csatolják, amire Albánia is reagált, és ez azt mutatja, hogy kezdettől fogva más terveik voltak” – mondta Vučić.

Más hír szerint Aleksandar Vučić védelmi miniszter ma bejelentette, a következő napokban egy nagy szerbiai társaság egymilliárd dollár értékű szerződést fog aláírni egy afrikai állammal katonai egészségügyi létesítmények kiépítéséről.

A szerb kormány első alelnöke, a biztonsági szolgálatok működését koordináló iroda vezetője ma közölte, hogy a végéhez közeledik a Galenika gyógyszeripai társaság ügyvitelével kapcsolatos vizsgálat, és hogy messzire jutott a Belgrádi Kikötő meg az Állategészségügyi Intézet ügyében folyó nyomozás. Elmondta, hogy e két utóbbi ügyben „tekintélyes számú embert” hallgattak ki. Arra a kérdésre, hogy köztük van-e Milan Beko üzletember is, Vučić nem adott konkrét választ, de elmondta, hogy több felelős személyt kihallgattak. „A Sartid mellett a Belgrádi Kikötő és az Állategészségügyi Intézet következik annak a 24 ügynek a sorában, amiről beszéltünk” – mondta Vučić.

 

(Beta)