vissza a főoldalra

 

 

 2013.01.25. 

Budai Gyula horvátországi magyar gazdákkal találkozott

Nemzetpolitikai irányultságú vidékfejlesztési együttműködés

Január 11-én a HMDK meghívására Horvátországba látogatott Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (Budapest) parlamenti államtitkára. A sepsei vidékfejlesztési alközpontban és a bellyei székházban tett látogatás után a HMDK eszéki rendezvénytermében a minisztérium szakértői a Közös Agrárpolitika célkitűzéseiről és azok megvalósulási lehetőségeiről tájékoztatták a horvátországi magyar gazdákat.

A budapesti parlamentben tavaly februárban írták alá a felek a „Vidékfejlesztési Együttműködések a Kárpát-medencei Határon Túli Magyarsággal" címet viselő megállapodást. Ennek a dokumentumnak az egyik eleme egy nemzetpolitikai irányultságú vidékfejlesztési együttműködés elindítása a külhoni magyar szakmai-társadalmi szervezetek és Magyarország között. A Kárpát-medencei együttműködés erősítése, valamint szakmai tapasztalatcsere céljából látogatt el Horvátországba is a Vidékfejlesztési Minisztérium küldöttsége, élén Budai Gyula parlamenti államtitkárral.

Az államtitkár elmondta, azok a tapasztalatok, amelyekkel 2004 óta, vagyis Magyarország EU-s csatlakozása óta a magyar gazdák rendelkeznek, segítségül, illetve iránymutatásként szolgálhatnak a horvátországi termelőknek is.

– Az Európai Unió teljesen más rendszerben működik, egészen mások a viszonyok, egy dolog viszont közös: a Közös Agrárpolitika. Ez mindegyik tagország életében meghatározó, így lesz ezzel Horvátország is, és erre föl kell készülni. Ez a rendezvénysorozat, amelynek a mai is fontos része, pontosan erről szól: tájékoztatást, információt adni, az együtműködést még szorosabbra fűzni, mert úgy gondoljuk, hogy a nemzetben gondolkodók számára nincsenek határok – mondta az államtitkár.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szakértői az előadás során a gyakorlati szempontú megközelítésekre is nagy hangsúlyt helyeztek, így a gazdák az uniós támogatások kérelmezéséről, a támogatási pénzekkel kapcsolatos ellenőrzésekről is hallhattak. Jakab Sándor, a HMDK elnöke elmondta, hogy az államtitkár nagyon meg volt elégedve azzal, amit a sepsei alközpontban látott; megígérte, hogy a minisztérium a lehetőségeihez mérten további segítséget nyújt a felújításban, ami pedig a tartalommal való megtöltését illeti, támogatják különböző szakmai programok megvalósítását. A rendezvényen jelen volt Tuska Enikő zágrábi magyar konzul is. Jakab Sándornak a HMDK elnökének kezdeményezésére a gazdák megalapították a szervezet gazdakörét, elfogadták az alapszabályát, megválasztották a gazdakör elnökségét és tisztségviselőit. A gazdakör elnöke Szabó Attila, karancsi nagygazda, alelnök pedig Varga Attila lett.

 

(Forrás: hmdk.hr)