vissza a főoldalra

 

 

 2013.01.25. 

Ágoston András: Külön utakon

A kezdeményezés mögött (autonómiát ellenző) nemzetközi liberális összefogás áll

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleménye szerint (olvasd alább), Kelemen Hunor elnök úgy véli, hogy a háromoldalú kisebbségi európai polgári kezdeményezés „az elmúlt ötven esztendő legfontosabb kisebbségi törekvése Európában”.

Mint ismeretes, Kelemen Hunor hétfőn Dél-Tirolban együttműködési megállapodást írt alá Richard Theinerrel, a Dél-tiroli Néppárt (SVP) elnökével és Hans Heinrich Hansennel, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnökével. Eszerint az európai polgári kezdeményezésük nem autonómia-vonatkozású követelést indítana útjára, hanem egy szelíd „keretszabályozási csomagot”. Persze „az európai nemzetiségek védelméért”.

Aki közelebbről megismerkedett, az RMDSZ tárgyra vonatkozó szövegeivel, annak négy pontba foglalható véleménye alakulhat ki.

1.

A kezdeményezés ideológiai alapja nem új. De most, nemzetközi összefogással újra rajtolhat. A kezdeményezés mögött (autonómiát ellenző) nemzetközi liberális összefogás áll. Emlékezetes, hogy a kisebbségi érdekérvényesítésért kezdett küzdelmek hajnalán, a történelmi VMDK autonómiára vonatkozó követelését Várady Tibor, a kisebbségi jogok minimumára vonatkozó tanulmányával számította semlegesíteni.

Az együttműködő liberálisok most még csapdát is állítanak. Nyitott kezdeményezésben állapodtunk meg – így az RMDSZ közlemény – amelynek partnere lehet bármelyik európai kisebbségi szervezet.

Persze, a már előkészített projektum szekértolója szerepében.

2.

Különösen veszélyes, hogy az RMDSZ a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) határozatainak fittyet hányva, a kisebbségi követelések szempontjából nem túl megbízható Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójával (FUEN) szövetkezve vág elébe minden autonómiakövetelésnek.

Ha a magyarok aláírásával is ellátott liberális kezdeményezés sikerrel jár, melyik magyarországi magyar vezető követelhet a nemzetközi politikai színtéren többet, autonómiát? Vagy éppenséggel ez a cél? Hogy magyar autonómiaköveteléssel senki se állhasson elő?

A történelmi VMDK-ban a FUEN német liberális befolyás alatt álló nemzetközi szervezettel már bajlódtunk. E szervezet vezetői a 90-es évek legelején sem vállalták a nemzetközi küzdelmet az autonómiáért. Miután ez világossá vált számunkra, a kezdeti barátkozás után, a kapcsolatot velük tétovázás nélkül megszakítottuk. Mert számunkra elfogadhatatlanul, az autonómiaköveteléseink nemzetközi megjelenítése helyett a szárnyuk alá gyűjtött kisebbségek érthetően eltérő követeléseinek manipulálásáért tőlünk még 400 DM tagsági (siker)díjat is be akartak hajtani.

3.

Mondjuk ki: az RMDSZ különutas lépése, siker esetén, nemzetstratégiai kockázatot jelent.

A helyi többségi elitek a jövőben simán mellőzhetik az autonómiakövetelőket. Másrészt, Budapestet is dilemma elé kívánják állítani. Támogatja-e az autonómiaköveteléseket, és ha igen, akkor azt az RMDSZ nemzetközi együttműködésben megnyilvánuló kezdeményezését tekintve, milyen formában, s mikor teszi azt meg?

Szerintem e nemzetközi liberális színezetű autonómiaellenes lépésnek egyetlen ellenszere az lehet, ha a Kárpát-medencében élő magyarok megtagadják a kezdeményezés aláírását.

4.

Most az autonómiakövetelő szervezeteknek a Kárpát-medencében gyorsan kell gondolkodniuk. El kell dönteniük, milyen további lehetőségekkel kívánnak halogatás nélkül élni az autonómiakövetelések politikai színtéren való megtartásáért.

A sok politikai téblábolás után most gyors hatékony lépéseket kell tenni. Az RMDSZ politikai akciójának a bojkottálásán kívül, egyik ilyen lehet az autonómia jellemzőinek népszerűsítése. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) régen szorgalmazza, hogy az autonómiakövetelések megjelenítésének leghatékonyabb kezdő lépése az autonómia ismérveinek a nemzetközi megjelenítése lehet.

Miután az RMDSZ korábban nyíltan bejelentett szándéka nyomán egy fontos nemzeti ügy ellenében nemzetközi együttműködésre kerül sor, de az autonómiakövetelők oldalán nem történt felkészülés, most a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) keretében mielőbb dönteni kell. A kérdés az, rá lehet-e bízni a kisebbségi közösségek sorsát a helyi hatalmi elitekkel paktáló egypártokra? Ha nem, a politizálás immár alkalmatlannak bizonyuló formái helyett új, ténylegesen hatékony módszereket kell haladék nélkül kimunkálni és mihamarabb alkalmazni is.

 

(Forrás: vmdp.org.rs)