vissza a főoldalra

 

 

 2013.01.25. 

Jelentős beruházás a Szatmárban

63 középkori református templom egy turisztikai csomagban

Közel 1,5 millió eurós, mintegy 420 millió forintos költségből középkori templomok turisztikai célú fejlesztése valósul meg a szatmári vidéken.

 A szatmári tájegységnek csak egy része tartozik Magyarországhoz. Ez azt jelenti, hogy közösen pályáztak a középkori templomok felújítására a partiumi Szatmár megyeiekkel? – kérdezem Hagymási Jánost, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. projektmenedzserét.

 –A projekt a magyarországi szatmári részt érintené, illetve a román Szatmár megyei középkori templomok felújítását. Tehát egy konzorciumi pályázatról van szó, ami a debreceni Tiszántúli Református Egyházkerület, a nagyváradi Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területfejlesztési Ügynökség közös projektje.

 Mindez a vallási, vagy a műemlék-turizmushoz tartozik?

 –Vallási és műemléki programról van szó. Jelen projekt a Középkori templomok útja tematikus turisztikai útvonal fejlesztésének harmadik üteme. Az első ütemben, 2009-ben 30 szatmári tájegységi templom került be egy tematikus turisztikai útvonalba, mint látogatóhely. A második ütem, amely még folyamatban van, a beregi részt karolta fel. 2012-ben Kárpátalja 15 középkori templomát is bevonták az idegenforgalmi célokat szolgáló, a turistáknak ajánlott egyházi nevezetességek közé. A mostani pedig infrastrukturális beruházásokat is tartalmaz. A jövő év szeptember végéig tartó harmadik ütemben a szatmári térség hazai részén helyreállítják Kölcse és Gacsály települések református templomát. Rekonstrukció lesz a művészettörténeti értékek kiemelésére Túrricse és Szamosújlak református templomaiban, míg Csenger, Csengersima, Gyügye, Sonkád, Túristvándi, Nagyszekeres és Kisszekeres templomában úgynevezett látogatóbarát fejlesztéseket valósítanak meg. Vámosoroszi templomában pedig átfogó restaurálási munkálatok kezdődnek a művészettörténeti alkotásokon. A partiumi oldalon Bere, Krasznacégény, Csomaköz, Egri, Vetés és Sárközújlak református temploma újul meg, míg Ákos település temploma mellett látogatócentrum épül.

 Mikor vetődött fel a projekt létrehozásának ötlete, ki volt az ötletgazda?

 – Az ötletgazda a Tiszántúli Református Egyházkerület illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési Ügynökség. Maga a projekt tavaly januárban került beadásra. A projektötlet pedig ezt megelőző évben került kidolgozásra. A Középkori templomok útjának létrehozását azonban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Szatmár Megyei Tanács kezdeményezte még 2009-ben, melynek fejlesztése és népszerűsítése azóta is folyamatosan zajlik.

 Van arra mód, hogy akik részt vesznek a beruházásban főleg helyi vállalkozók lehessenek?

Az építési beruházások a közbeszerzési értékhatár felett vannak, így a kivitelezési munkákra egyaránt jelentkezhetnek helyi illetve más régiók vállalkozásai, a szabad piaci verseny szellemében. 

 Hogyan osztoznak az önerő megosztásában? Tehát ki mennyit ad bele?

 – A projekt teljes költségvetése közel másfél millió euró. Ebből a Tiszántúli Református Egyházkerület mint vezető partner projektrésze közel 700 ezer euró, a román partner, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület költségvetése nagyságrendileg 550 ezer euró, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Ügynökség költségvetése közel 300 ezer euró. Így tevődik össze a 1,5 millió eurós költségvetés. A hazai partnereknek 5% önerő szükséges, a határon túli partnernek ez 2%-ot jelent.

 Régi középkori templomokról van szó. Műemlékvédelmi szakembereket is bevonnak a munkákba?

 – Természetesen. Maga a projekt régészeti kutatással, feltárásokkal kezdődik. Ezt követően készülnek el a különböző szakmai anyagok, amelyek alapján történik meg a felújítás.

 A templom felújítása bizonyára nem csak az adott egyházközösség, a hívők, hanem a település, a térség, a vállalkozók számára is jelentős, mert a turista például az adott falu éttermébe tér be.

 –Így van. A turisztikai útvonal mentén mi kiajánlást teszünk vendéglátó egységekre, szálláslehetőségekre. Létezik egy weboldal, amin megtalálható ez: www.temple-tour.eu. Ezen a honlapon a turisták megtalálhatják az éttermeket, szálláslehetőségeket illetve egyéb turisztikai szolgáltatásokat az útvonal mentén.

 Önök felelősek a marketingért is, vagy pedig egy külön szervezet?

 Az útvonal népszerűsítését az Ügynökség végzi. A projekt során a következő marketing eszközöket alkalmazzuk: sajtó nyilvános rendezvények lebonyolítása, kiadványok készítése, PR film készítése, óriásplakát kampány indítása, internetes hirdetések megjelenítése, reprezentatív kiadványok készítése, információs táblarendszer fejlesztése. 

 

Medveczky Attila