vissza a főoldalra

 

 

 2013.01.30. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 5. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Az uralkodó réteg, a törpe kisebbség hatalomban hagyása magyar tragédiát fog okozni

Soros György bejövetele (2.oldal)

Meg voltam győződve egyébként, hogy Antall József, mivel mindazt tudja, amit én tudok, ugyanazt gondolja a magyar élettérről, a magyar sors Bilderberg-alávetettségéről, mint én. Debreczeniről nem gondoltam ezt és több közeli emberéről sem. Ebből az következik, hogy ha látja, hogy nem tud megfelelni annak a küldetésnek, amit az MDF és a magyarság rábízott, távozik. Feláll az országgyűlésben és feltárja, milyen és mekkora nyomás alatt van, lemond és a köztársasági elnök kénytelen új választásokat kiírni, amit nyilvánvalóan nem nyer meg az MDF, de megnyerhet az ország, mert rádöbben a valóságra. Szomorú sejtésem, Antall (a tanácsadókra hallgatva) az MDF érdekei mögé bújt, hogy a magyarság érdekét ne kelljen képviselnie. A magyar sors túllépett azon az MDF-en, amelyért dolgoztam, amelynek addig, egész életemet szenteltem. Ez elviselhető volt. A magyarság került vert helyzetbe. Ami elviselhetetlen volt. S Antall ebben a helyzetben kezdett el pamfletezni és ebben a helyzetben hagyta, hogy Debreczeni náci alapvetésezzen. Akkor már iszonyú gyűlölet viharzott az MDF ellen országszerte.

 A gyerekek érdekében, a magas színvonalért

Az ellenőrzésnek nem az a célja, hogy szankciókat, határozatokat hozzanak az adott pedagógus, vagy intézmény sorsáról, hanem a pedagógiai segítség (4.oldal)

A tanfelügyelet célja, hogy biztosítsa a köznevelési rendszer egységesen magas színvonalát és minőségét. Európa 16 országában működik tanfelügyeleti rendszer, ami azt is mutatja, hogy a magyar közoktatás eddig pazarlóan bánt az erőforrásokkal. Szerkesztőségünk vendége dr. Gloviczki Zoltán, közoktatásért felelős államtitkár.

Álláspontunk szerint a szó igazi értelmében akkor lesz tekintélye a tanfelügyelőknek, ha a pedagógusok tudják, hogy a vizsgálatot végzők nem hivatalnokok, hanem kollégák, akik otthonosan mozognak abban a környezetben, amiről véleményt alkotnak. Az ellenőrzés alapvető célja a szakmai fejlődés elősegítése. Természetes, hogy leginkább attól fogadunk el szívesen tanácsot, akiről tudjuk, hogy kellő tudással, szakmai tapasztalattal rendelkezik.

 448 milliós sétaúton, római stílusban

Bővítik Hévíz turisztikai kínálatát (4.oldal)

Történelmi sétautat alakítanak ki Hévízen. Erre csaknem félmilliárd forint támogatást kap a település. Papp Gábor, Hévíz polgármestere elmondta, hogy olyan – többek között – kulturális helyszíneket kell a városnak biztosítania, melyek plusz programokat generálhatnak az idelátogatók részére.

 Igaztalan MSZP-s vádak

Olyan problémák megoldását kérik rajtunk számon, melyeknek ők az okozói (5.oldal)

Seresné Horváth Zsuzsanna a miskolci közgyűlés fideszes önkormányzati képviselője: a szocialista városvezetés alatt történt, hogy főleg az Avasra, de Miskolc más részeibe is közel 200 olyan család költözhetett be, akiknek tagjai az együttélési szabályokat a legminimálisabb szinten sem tudják betartani. Ők úgy jutottak lakáshoz, hogy jövedelmi viszonyaik egyáltalán nem voltak megfelelőek. Ezt tudták Káli Sándorék is, mégsem állították le a Fészekrakó- programot, hanem tétlenül nézték, ahogy újabb és újabb családok teszik tönkre mások életét. Amikor minket beválasztottak a testületbe, és a Fidesz– KDNP többséget szerzett, már a következő héten felelősségre vontak minket a Fészekrakó-program ügyében, mert tűrhetetlen állapotok vannak az Avason.

 Arab tulajdonba kerül a vajdasági termőföldek egy része

Szinte minden titokban zajlott, a nyilvánosság kizárásával (7.oldal)

A szerb kormány igyekezett minél kevesebb felhajtással közölni a hírt, hogy Mladan Dinkic pénzügyi és gazdasági miniszter Abu-Dzabiban előszerződést írt alá az Al Dahrával, az Egyesült Arab Emírségek vezető agrárvállalatával. Sajtóhírek szerint előszerződés tárgya egyebek mellett nyolc szerbiai mezőgazdasági szövetkezet, valamint háromezer hektár állami termőföld bérbeadása.

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja: A mezőgazdasági miniszter arról tájékoztatott minket, hogy az előzetes szerződés, és a szóbeli megállapodás értelmében sokkal több állami földet adtak volna bérbe. A nyolc megvásárlásra kínált állami birtokból hét Vajdaság területén van. Ezek, mindamellett, hogy összesen 7 ezer hektár földdel rendelkeznek, ami állami tulajdonban van, 16,5 ezer hektár állami földet dolgoztak és béreltek. Félő, hogy ezt a 16,5 ezer hektárt is eladják, illetve bérbe adják.

 Bátorítok mindenkit a szeretetre!

Böjte Csaba ferences szerzetes (9.oldal)

Az emberekben végtelen jóság, segítőkészség lakozik. Ám a legmerészebb álmainkat is felülmúlta az a segítségözön, amely ezt a jótékonysági akciót övezte. Gondolom, a szervezők is meglepődtek, milyen sokan jelezték, hogy velünk vannak, és segíteni akarnak. Most is megragadom az alkalmat, hogy a Magyar Fórum jóvoltából is kifejezzem hálámat és köszönetemet ezért a segítségért, és az ennek eredményeként befolyt hatalmas összegért.

 A Térszínház új művészei – akikkel bemutatják az Írószövetségek harcát I.

Beszélgetés Kovács Éva Rebeccával és Turi Bálinttal (10-11.oldal)

Turi Bálint: 10-12 éve szinkronizálok, és ez idő alatt nagyon komoly rutinra tettem szert. Látom, hogy milyen gyengék a szövegek, s azokat első olvasásra mondanom kell. Spanyol vagy angol szórendeket kell egy másodperc alatt helyre tennem…Közben azt tapasztalom, hogy a helyes magyar beszéd iránti igényesség nagyon sok színészképzőből veszett ki.

Kovács Éva Rebecca: Amikor először beszélgettünk Bucz Hunorral, nem került szóba konkrét darabcím vagy szerep, arról volt szó, hogy a Térszínháznak színészekre van szüksége, és én izgalmasnak találtam egy esetleges együttműködés lehetőségét. December végén tájékoztatott a színház vezetősége, hogy Csurka István darabját mutatják be, és nekem szánják az egyik női főszerepet. Elkértem a darabot olvasásra, s mivel tetszett a szerep, közöltem, hogy próbáljuk meg az Írószövetségek harcával az együttes munkát.

 Erdély egységes magyar kultúrájáért

A közművelődés fogalma a román kulturális életben nem ismeretes (12.oldal)

Dáné Tibor Kálmán, az EMKE elnöke: A gondunk, hogy maga a közművelődés fogalma, az alulról építkezés, a román kulturális életben nem ismeretes. Ennek oka szerintem, hogy a magyar kultúrkör és kultúraszervezés a nyugati, keresztény egyházhoz, míg a román kulturális élet a keleti egyházhoz kötődik. Vizsgálataim szerint minden kultúra alapja a hit, az embereknek a Teremtőhöz való viszonyulása. Ettől függetlenül van energiánk a képzésekre, s ebben sokat segítenek a magyarországi kollégák. 2009-ben létrehoztuk – főleg a Sárospataki Kultúrház és Könyvtár igazgatónője, Komáromi Katalin és Bordás István művelődésszervező segítségével – az EMKE észak-magyarországi képviseletét. Rajtuk kívül Pécsett is létezik képviseletünk. Ők segítették a romániai magyar házak hálózatba szervezését, és a Kallós Alapítványnál hoztuk létre a tanfolyamot.

 Svájci cég épít Orosházán

Orosháza mint a megye legiparosodottabb városa felkészült a szakképzés területén (13.oldal)

dr. Dancsó József,Orosháza polgármestere: Már kiválasztották azokat a dolgozókat, akik a svájci cégnél szereznek gyakorlati tapasztalatokat. A munkahelyi kirendeltséggel folynak a tárgyalások, s igyekszünk a megfelelően képzett munkaerőt a cég rendelkezésére bocsátani. Az a kulcsa a hosszútávú együttműködésnek, hogy megfelelő szakember gárda álljon rendelkezésre. Orosháza mint a megye legiparosodottabb városa felkészült a szakképzés területén.

 Csorja Gergely: Hová tűnt a kitalált ellenség

A nem létező al-Kaida (19.oldal)

Az Amerikai Egyesült Államok hírszerzése szerint Oszama bin Laden, egy gazdag szaudi család sarja 1988-ban létrehozott egy, az egész világot behálózó, sejtekből álló terrorszervezetet. Hogy a történetnek legyen valami valóságalapja, a jól értesült mesélők hozzáteszik, hogy eredetileg éppen a CIA pénzelte bin Ladent az oroszok ellen. 2001. szeptember 11-én utasszállító repülőgépek repültek a World Trade Center ikertornyaiba. A hivatalos verzió szerint az Afganisztánban bujkáló Oszama bin Laden által működtetett terrorszervezet, az al-Kaida hajtotta végre az akciót. Az ügy odáig fajult, hogy az elfogultsággal semmiképpen sem vádolható nagy múltú brit közszolgálati műsorszolgáltató, a BBC dokumentumfilmben foglalta össze az amerikai neo-konzervatívok által indított harc, a terrorellenes háború történetét. A Rémálmok Ereje című dokumentumfilm nem állít mást, minthogy az al-Kaida mint a világot behálózó terrorszervezet sohasem létezett. A szervezet felkutatására és megsemmisítésére irányuló háborúsor, melynek keretében elfoglalták Afganisztánt és feldúlták Irakot nem létező, kitalált ellenséget vett célkeresztbe.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. Vagy fizessen rá elő!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány.

 

Kedves támogatóink és olvasóink!

A Csurka István-emlékkönyv kapható a kiadóhivatalban, Püskiéknél és az Anima boltjaiban.

Tájékoztatásul közöljük, hogy a könyvet mindössze 500 számozott példányban adtuk ki.

Ára: 4500 Ft . Megrendelhető a 06-30/754-5017 telefonszámon is.

 

Tisztelt Adózó!

A Magyar Fórum csak Önökkel, Önökben létezik, az Önök figyelme, segítsége tarthatja életben. Ha tehetik, támogassák az újságot! Kérjük, hogy éves adója 1%-át ajánlja fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak, mert ezzel támogatja sajtókiadványunk megjelenését.

TEENDŐK a felajánlással kapcsolatban: éves adóbevallásának elkészítésekor töltse ki vagy kérje cégét, hogy készítse el az ún. 1%-os adóval kapcsolatos rendelkező nyilatkozatot. Ezen nyilatkozaton két adatot kell feltüntetni, melyek a következők:

A kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány.

A kedvezményezett adószáma: 18670275–1–13. Támogatását előre is köszönjük!

A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány