vissza a főoldalra

 

 

 2013.01.25. 

Kétmillió euróba kerül a párthűtlenség Romániában

Kétmillió eurót kell fizetniük saját pártjuknak a Dan Diaconescu-féle Néppárt (PPDD) azon törvényhozóinak, akik ki akarnak lépni a politikai erőből – derült ki egy nyilvánosságra hozott szerződésből.

A dokumentumot az Evenimentul Zilei című napilap ismertette hétfőn internetes oldalán. E szerint a román parlamentbe a decemberi választások nyomán bekerült populista és szélsőséges alakulat vezetősége minden törvényhozóval aláíratta a hűségszerződést.

A PPDD-t Dan Diaconescu bulvártelevíziós médiasztár és üzletember hozta létre. A politikai erő a választásokon a voksok mintegy 15 százalékát szerezte meg, és 68 képviselőt és szenátort juttatott a bukaresti törvényhozói testületbe. A PPDD ellenzékben van, miután a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) kétharmados többséggel nyert.

Romániában gyakori jelenség, hogy az ellenzékben lévő pártokat elhagyják törvényhozóik, akik rendszerint kormányon lévő pártokba szivárognak át a négyéves mandátum ideje alatt.

A Dan Diaconescu által vezetett PPDD ezért tartotta szükségesnek aláíratni a párthűségről szóló szerződést, amely borsos hűségdíj kifizetésére kötelezi a pártjukat cserbenhagyókat.

A román lap szerint a szerződés szövege leszögezi, hogy kétmillió eurót kell fizetniük azoknak a PPDD-s képviselőknek és szenátoroknak, akik kilépnek pártjukból, illetve “ellenséges kezdeményezést” indítanak vagy “nem megfelelő magatartást” tanúsítanak a párt statútumával, illetve politikai stratégiájával szemben.

 

(Forrás: erdon.ro)