vissza a főoldalra

 

 

 2013.01.25. 

A kormány és a város megmenti a Pápai Húst

Több ezer család egzisztenciája függ a Pápai Hús eredményességétől

A pápai önkormányzat tőkét emel a helyi húsipari céget működtető, 600 millió forint jegyzett tőkéjű Pápai Hús 1913 Kft-ben. Az önkormányzat közvetve és közvetlenül összesen mintegy 20 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a társaságban, ezt szeretnék 50 százalék fölé emelni.

 December 28-ára egyeztetésre hívta a Pápai Hús 1913 Kft. beszállító üzleti partnereit Pápa Város Önkormányzata, a cég egyik tulajdonosa. 2009-ben már egyszer megmentették a pápai húsipari vállalatot. Mi volt akkor a gazdasági probléma, és az mennyiben függ össze a mostanival?kérdezem Áldozó Tamást, Pápa város polgármesterét.

 –2009-ben négy tulajdonossal, 600 millió jegyzett tőkével alakult meg a gazdasági társaság. A Nyugat-Agro Sertéstenyésztő és Hizlaló Kft, ami 31 gazdasági társaságot és magánszemélyt fog össze és a DEDEKO Kereskedelmi és Szolgáltató Kft 40-40 százalékot, a pápai vízmű és a város önkormányzata összesen 20 százalékot képvisel a portfolióból. Három évvel ezelőtt a társaság úgy tudta elkezdeni működését, hogy 5 milliárd forintnyi kormányzati kezességvállalású hitellel kivásárolja a felszámolási eljárásból az üzemet. Viszont arra pénze már nem volt a társaságnak, hogy forgóeszközt képezzen. Forgóeszköz hiányában pedig a társaság léte sokkal kiszolgáltatottabb a piac szeszélyeinek. 2012-ben az alapanyagárak és a benzinárak is nagyon megemelkedtek, ugyanakkor a feldolgozott termékek árába ezt az emelkedést nem tudta a cég érvényesíteni, ezért folyamatosan nőtt a mérleg szerinti vesztesége, ami az egész tavalyi évet nézve körülbelül 1,2 milliárd forintnyi. Mindez azt is jelenti, hogy veszélybe kerül a cég stabilitása, ha a tulajdonosok nem tudnak lépni. A négy tulajdonos közül egyedül a pápai önkormányzat képes arra, hogy tőkeemeléses konstrukcióval friss pénzt jutasson a társaságba, stabilizálva annak helyzetét. Mivel rendelkezésünkre áll a szükséges pénz, december 28-ára meghívtuk a beszállítókat, hogy megnyugtassuk őket afelől, a cég rendezi a tartozásait, és kérjük, szállítsák a jövőben is az alapanyagot. Január 7-én tartja a Nyugat-Agro és a DEDEKO a közgyűlését. Szeretnénk, ha elfogadnák azt, hogy 50 százalék fölé menjen a tulajdoni részesedésünk, és ezzel a cég megoldja a jelenlegi nehéz helyzetet.

 Maga a város kész tehát sokkal több pénzt bele fektetni a társaságba. Ezt a kormánytól kapott 1,5 millárd forintból tudják véghez vinni?

 –A pápai képviselőtestület felhatalmazott arra, hogy kezdeményezzek tárgyalásokat a magyar kormánnyal a társaság helyzetének rendezéséről. Ennek eredményeképpen olyan kormánydöntés született, mely 1,5 milliárd forinthoz jutatta az önkormányzatot. Mi pedig erre a forrásra támaszkodva tudjuk végrehajtani a tőkeemelést.

 Az egyik lap szerint nem államosításról, hanem önkormányosításról van szó.

 –Én is olvastam olyan cikket, minek a címe az volt, hogy államosítják a pápai húst, míg az első mondat arról szólt, hogy az önkormányzat növeli a tulajdonhányadát. Elismerem, hogy elég ritka az, hogy egy önkormányzatnak közüzemi cégeken kívül élelmiszer feldolgozó üzeme lenne, de nem példanélküli.

 Ezzel a segítséggel nem csak a húsiparnak, hanem a dolgozóknak, a beszállítóknak is segít?  

–Így van. Az üzemben évek óta kb. 1100 –an dolgoznak. Nagyon sokan élnek még abból, hogy ez a társaság megveszi az állatokat, és bizony ezeket a jószágokat fel kell nevelni, számukra takarmányt kell termelni. Tehát több ezer család egzisztenciája a Pápai Hús eredményességétől függ.

 A december végi megbeszélésen jelen volt Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára is. Ez azt jelenti, hogy nemzetstratégiai ügyről van szó?

 –Nem csak a városnak, hanem az egész nemzetgazdaságnak fontos mind pápai, mind országos szinten a húsipar megmaradása. Ez lehet az első olyan mezőgazdasági–ipari vertikum, ami magyar kézben talpon maradhat. A Pápai Húsnak biztos piacai vannak, ezért is kellett és lehet a helyzetét stabilizálni. Ezek a piacok részben keleten: Oroszországban, Japánban, Koreában, részben pedig az USA-ban vannak. És ezen túl lényegesek a hazai piacok is, hiszen a Pápai Húsnak a prémium minőségű termékektől az alacsonyabb feldolgozású termékekig nagyon széles a kínálata, és szerencsére nagy értékben tud forgalmazni. Reméljük, hogy 2013-ban a társaság piaci pozíciói tovább erősödnek.

 Polgármester úr legutóbb áprilisban nyilatkozott lapunkban, s azóta Pápa elnyerte a befektetőbarát település címet a Nemzeti Külgazdasági Hivataltól. Jelentkeztek azóta újabb befektetők?

 –2012-ben új gazdasági társaság nem telepedett le a városban, de a már itt működők közül a legnagyobbak – Johnson Controls Kft., Dunitalia Kft., Haas and Sohn Kft., Hirtenberger Bt. és maga a Pápai Hús 1913 Kft. is – több milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre, ami a pápaiaknak többszáz új munkahelyet jelent. 2012-ben egyébként már látszottak a kilábalás jelei a helyi gazdaságban, az iparűzési adóból származó bevételek a 2011. évhez képest 15 százalékkal emelkedtek.

 

Medveczky Attila