vissza a főoldalra

 

 

 2013.01.25. 

A Puskás Akadémiának nagyon jó a híre a sportolók körében, és fontos, hogy a testnevelő tanárok is tudjanak róla

Dr. Lejkó Dezső, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia főorvosa 70. születésnapjának megünneplésére meglepetésvendégek érkeztek;  Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök úr, színészek, és a sportélet kiválóságai. Lejkó főorvos úr szerint a tömegsport a népegészségügy jelentős pillére, aminek felélesztése fontos feladat.

 Engedje meg, hogy szerkesztőségünk nevében felköszöntsem; Isten éltesse az emberi kor legvégső határáig! Főorvos úr több mint tizenöt éve jött a Felcsúthoz. Kétszer is volt a magyar válogatott orvosa, Csank János és Gellei Imre szövetségi kapitányi működése alatt. Felcsútra ki hívta?

 –Köszönöm szépen! 16-18 éve vagyok a Felcsútnál is, s akkor még ez a csapat a megyei harmadosztályban játszott. Baráti kapcsolaton keresztül jutottam oda, mert Felcsúton mindig jó társaság gyűlt össze a sporteseményeken.

 Így aztán teljesen természetes volt, hogy a Puskás Akadémiának ön legyen a főorvosa?

 –A Puskás Akadémia 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy megint legyenek hazánknak olyan sportolói és emberi nagyságai, mint az aranycsapat tagjai, mint Puskás volt. Mivel jól ismertek engem, felkértek, hogy vállaljam el ezt a feladatot, s én örömmel beleegyeztem.

 Amikor felvetődött az akadémia létrehozásának ötlete, mennyire bízott a megvalósulásban?

 –Hittem a megvalósulásban. Akkor már működött futballakadémia az országban, így volt már precedens erre. S akik az ötletet felvetették mind szavahihető emberek, olyanok, akik a jó ügyeket véghez is viszik. Annak idején a mostani akadémia épületei közül csak a kollégiumé volt meg. Az sem így nézett ki, hanem egy U-alakú udvarház része volt, amiben annak idején varroda működött. Ez lett kialakítva kollégiummá, és ez 2009-ben bővült Makovecz Imre tervei alapján két új épülettel. Itt kapott helyet az orvosi központ, és az edzőterem. Azóta is fejlődik az intézmény: füves, műfüves pályák jöttek létre; a folyamat nem áll meg, most éppen új stadion épül.

 Nagyon sokan támadják a jelenlegi kormányt a stadionépítések miatt. Mi erről a véleménye?

 –Engedje meg, hogy kis kitérővel válaszoljak. Rendelőmben két kép látható, az egyik a régi Sportkórházat ábrázolja. Akkor megvolt a pavilonrendszer, és a Testnevelési Főiskola pavilonjai is ide tartoztak. A másik kép az új, félig kész kórházépületet mutatja az Alkotás utcáról nézve. Az új épületet 2001-ben kezdték építeni, mert egész Európában különleges, hogy egymás szomszédságában működik a Testnevelési Egyetem és az Országos Sportegészségügyi Intézet. 2002-ben az MSZP-SZDSZ-kormány ezt az építkezést leállította, s azóta nem történt változás. Biztos vagyok benne, ha stadionépítést a politikai túloldalon kezdték volna el, akkor a jelenlegi ellenzék nem győzné dicsőíteni, milyen nagyszerű dolog.

 Nem csak politikai, hanem bizonyára egészségügyi kérdés is, hogy legyen helye a sportolási alkalmaknak, hiszen nincsenek szabad grundok, az összes foghíjtelken parkoló működik. Mennyire tartja lényegesnek a tömegsporthoz való visszatérést?

 –Ez nagyon fontos dolog, mert a tömegsport a népegészségügy egyik pillére. Ahogy az iskolai testnevelés óra. Ezek nélkül nem is lehetne népegészségügyről beszélni. A gyerekekkel már iskolás korukban a testnevelési órákon és egyéb sportlehetőségeken meg kell szerettetni a sportot. Ha a fiatal generáció rendszeresen sportol, és itt nem versenyszerű sportolásról beszélek, az később pozitíven hat a népegészségügyre. Akik fiatal korukban rendszeresen mozognak, egészségesebbek maradnak.

 Orvosként életvezetési, prevenciós tanácsokat is ad az Akadémia sportolóinak?

 –Adok, és adunk, mert nem csak én vagyok ott az egyedüli orvos. Rendszeresen végzünk vizsgálatokat, terheléses teszteket. Ezen kívül a táplálkozással, és egyéb prevenciós dolgokkal összefüggő tájékoztatásokat is tartunk.

 Ha az újságokat, a tévéket figyelem, azt látom, hogy a Puskás Akadémia nincs kellőképpen reklámozva.

 –Több labdarúgó akadémia működik az országban, és nem tudom, mennyire kéne ezeket reklámozni. Engem sokkal jobban zavar az, hogy arról kevesebbet hallunk, hogy 10%-kal csökkent a gáz és az elektromos áram díja. Gondolom, ha mindez 2002 és 2010 között történt volna, akkor óriásplakátokon is hírül adták volna, az árcsökkenés tényét. Jó lenne, ha a kommunikáció hatékonyabb lenne ezen az oldalon. A témához visszatérve: a Puskás Futballakadémiának nagyon jó a híre a sportolók körében és országosan is, azt tartom fontosnak, hogy a testnevelő tanárok tudatosítsák a gyerekekben a sportolás pótolhatatlan jelentőségét.

 Mennyire példakép ma egy sportoló? Hiszen, ha példaképként megjelenik a közmédiában, akkor annak hatása lehet.

 –Ez így van, de úgy látom, hogy az utóbbi években nem divatos annyira sportolni, mint régebben. A sportnak sokkal nagyobb húzóereje volt. Azt szokták mondani, hogy a futballban nincsenek nagy eredményeink, azért a visszaesés. Más sportágakban viszont nagyon jó eredményeket értünk el az olimpiákon, és mégsem lettek nagy példaképeink a bajnokok.

 Az élsportolók mennyire vigyáznak az egészségükre? Egyre többször lehet látni a tévében, hogy a játékos szívrohamot kap a pályán. Ilyen régebben is volt, csak most a tévés közvetítések miatt kapott nagyobb publicitást?

 –Ahogy mondja. Sokkal nagyobb a hírértéke annak, ha valakinek élő egyenes adásban áll le a szíve. Amikor még nem volt ilyen médiafelülete a sporteseményeknek, akkor is előfordultak – pl. a Vasas –pályán, a Fradi-pályán – hasonló tragikus esetek. Tehát nem arról van szó, hogy a futballisták ma egészségtelenebbül élnének, mert akkor is előfordultak a hirtelen szívhalálok, melyekre nem volt figyelmeztető jel.

 Ilyen esetben szokták azt mondani, hogy minek sportolni, ha szívrohamot kapunk?

 –Ugyanígy meghal például a buszon utazva az a 20 éves fiatal, aki életében nem sportolt, csak annak nincs hírértéke.

 Főorvos úr annak idején milyen példát követett, mikor elkezdett a Spartacusban vízilabdázni?

 –Semmilyen példát nem követtem, ez azt is mutatja, hogy ma másként gondolkodnak a gyerekek. Az egyik osztálytársam 1957-ben rábeszélt, hogy jöjjek le úszni a Császárba, s végül „ottragadtam” és a Spartacusba kerültem, majd a Vasas kötelékében vízilabdáztam. Most már nem biztos, hogy olyan egyszerű a klubokhoz felvételt nyerni.

 Hogyan válik valaki sportorvossá a hatvanas években Magyarországon?

 –A negyedévet követő kötelező sebészeti gyakorlatra kényelmi okokból a Sportkórházba kértem magamat, mert nem messze laktam. Sportolóként is többször jártam oda, így ismertem az intézményt. A kötelező gyakorlat alatt nagyon megtetszett a sebészeti osztályon folyó munka, jó volt a kollektíva, annyira, hogy a gyakorlat végeztével is visszajártam, műtéteknél asszisztáltam, és a hatodév végén felajánlották, ha van kedvem, dolgozhatok ott. Így 1969 őszén ott álltam munkába.

 Elég ritkaságszámba megy, ha egy orvos több mint 40 évig egy helyen dolgozik.

 –Nem gyakori eset, az biztos, hiszen elég sok egészségügyi intézmény szűnt meg 1990 óta. A sportéletbe később 1973-ban kerültem be, mint a Vasas orvosa. Aki előttem volt a Vasasnál, Árky főorvos úr, ’73-ban lett a rendelőintézet vezetője. Jó viszonyban voltunk, s elmondta, hogy időhiány miatt nem tudja összeegyeztetni teendőit, ezért, ha van kedvem hozzá, beajánlana maga helyett a Vasas futballcsapatához. Így kerültem a Vasashoz. Ott kellett lenni az edzőmérkőzéseken, mérkőzéseken, s ha ráértem, az edzéseken is. Úgy látom, hogy akkoriban a csapatorvosok sokkal többet voltak a csapat mellett. Ha jó kollektíva alakul ki egy klubnál, az sokkal jobban vonzza nem csak a sportolókat, hanem a csapatorvost is.

 Nagy kihívást jelentett, mikor a válogatott orvosa lett?

 –Jobban reflektorfénybe került a tevékenységem, és ezért felelősségteljesebb volt ez az elfoglaltságom – a közvélemény sokkal jobban figyeli a válogatottban játékosának a karrierjét – , de a Vasast akkor sem hagytam ott. A sérültet ugyanúgy rendbe kell tenni, s nem szabad azt nézni, hogy a válogatottban, vagy a megyeiben focizik.

 Külföldön milyen színvonalú a sportellátás?

 –Mind a Vasas, mind az Újpest, mind a válogatott orvosaként rálátásom volt arra, hogy milyenek Nyugaton a sport illetve az élsport körüli egészségügyi rendszerek. Nincs okunk szégyenkezni.

 

Medveczky Attila