vissza a főoldalra

 

 

 2013.06.07. 

Bajban az amerikai demokraták?

Antiszemita árnyék az elnökök felett

Éppen két éve, hogy a Roosevelt tér Széchenyi István tér lett, ami ellen normális embernek kifogása nem lehet, hiszen ott található az Akadémia, a Lánchíd, mely köztudomásúlag Széchenyihez kötődik. Korábban Ferenc József nevét viselte a tér és Amerika 32-dik elnökéről való elnevezése az 1945 utáni ún. koalíciós időkből való, amelyet az 1952-es Rákosi -féle átnevezési hullám sem sodort el. Ennek az lehetett az oka, hogy Franklin Delano Roosevelt, Sztalin megítélésében – a leigázott országok szempontjából – megbocsájthatatlanul lojális volt. Hiába állította Churchill, hogy Sztalin egy aljas rendszer élén álló ördögi tirannus, az amerikai elnök nehezen magyarázható okból ragaszkodott ahhoz a rögeszméjéhez, hogy Sztalin „nem fog elfoglalni semmit, sőt együtt fog működni egy békés, demokratikus rendszer kiépítésében”(!) Persze nem lett igaza Rooseveltnek, a történelem, legalábbis ebben a kérdésben Churchillt igazolta.

Azt megállapíthatjuk, hogy a Roosevelt tér nevének megváltoztatására tett javaslat után a hazai hisztero-libero-geng őrjöngése bennünket meg nem lepett. Mégis, talán túlzónak tekinthető azon publicisztikák sora, melyekben az MTA elnökét is az újfasiszták uszályába látták keveredni. De hát mi egyéb lehet a valódi oka az átnevezésnek? Tették fel szokásos álkérdésüket, amelyet azonnal meg is válaszoltak, hiába mondta Pálinkás József az MTA elnöke, hogy a névváltásra azért került sor, mert Roosevelt amerikai elnök nem hozható történelmi összefüggésbe ezzel a térrel.

A mindenkiben nácit látó agitka, mely bizonyíthatóan a se nem élet, se nem irodalom, csak ÉS publicistája – Nyerges András – szerint azonban a  Hitlerrel szimpatizáló magyarok a második világháború óta gyűlölik Rooseveltet, és most is ezek nyomására történt meg az átnevezés. Lehetséges lenne, hogy Pálinkás akadémikus az újfasiszták irányvonalát követi a kérdésben?, verték tovább a tamtamot Bolgárékkal erősítve. ….a Roosevelt tér átnevezése Amerika-ellenes aktus a javából. Az Egyesült Államok ellenségeitől elvárható az ilyesmi, de Magyarország állítólag Amerika barátja, sőt NATO-szövetségese. (Persze mostanában ebben is kételkedünk, hiszen a Honvédelmi Minisztérium a fasizmus ellen küzdő második világháborús amerikai repülőgépeket terrorbombázóknak nevezte.) Szóval minden logikát nélkülöz az átkeresztelés. Pálinkás úr (az MTA elnöke javasolta a névváltoztatást) javaslata megfejthetetlen azért is, mert az amerikai akadémiai körökben , politikai beállítottságtól függetlenül, a mai napig Roosevelt a legnépszerűbb elnök. Nehéz lesz tudományos kapcsolatokat építenie a jövőben az MTA-nak. Az Orbán-kormány súlyos árat fog fizetni ezért a diplomáciai sértésért. Vegyék újra napirendre a Roosevelt tér átnevezésének ügyét, és semmisítsék meg a korábbi határozatot. Mert ezt a sértést Amerika nem fogja lenyelni!

Hangzott egyre több helyről és egyre sűrűbben a fenyegetés, a félénkebbek a fővárosnál már szabadkoztak: ők csak megszavazták, azután röpke két éves rugózás után ebben a témakörben egyszer csak kuss lett az SZDSZ kemény magja által uralt sajtótermékekben. Nem sokáig kellett találgatni, mert hamarosan kiderült, Rafael Medoff holokauszt kutató könyvet írt Franklin Delano Rooseveltről, amely 2013. első negyedében látott napvilágot. Ez a kötet is azt bizonyítja, hogy hiába a mértéktelen támogatás, a Medoff-féle gomba módra szaporodó holokauszt kutató társaságok nem túl hálásak az amerikai demokratáknak. Sőt.

Medoff úgy véli ideje kiábrándítani a sok idős zsidót aki még mindig hiszi, hogy Roosevelt a zsidók barátja volt. Medoff szerint nem túlzás azt állítani, hogy az elnök, a felesége sőt a barátai is mind mélyen antiszemiták voltak.

Rooseveltről állítólag az újonnan előkerült magánjellegű megjegyzéseit és egyéb akcióit gyűjtötte kötetbe a szerző. A kötet címe : FDR and the holocaust, alcíme A Breach of Faith, tartalma tükrözi Amerika 32. elnökének antiszemitizmusát.

 Íme az elnök könyvbe foglalt, tömörített bűnlajstroma:

1. 1923: Roosevelt úgy érezte, hogy túl sok a zsidó, a Harvardon ezért együttműködött egy ún. zsidó kvóta felállításában.

2. 1938: Roosevelt azt mondta, hogy az antiszemitizmust Lengyelországban a zsidók uralta gazdaság gerjesztette.

3. 1941: Roosevelt azt mondta egy kabinetülésen, hogy Oregonban túl sok a zsidó a szövetségi alkalmazottak között.

4. 1943: Roosevelt találkozott Winston Churchillel, és beszélgettek, hogy mi lehet a megoldás a jövőben a zsidókkal kapcsolatban. „Helyeselte azt a tervet”, mely szintén szóba került közöttük, amelyről úgy vélte egy lehetséges megoldás lenne, ha az egész világon elosztanák a zsidókat. Alelnöke, Henry Wallace szerint az elnök azt mondta, hogy kipróbálta ezt a tervet Meriwether megyében, Georgiában – ahol Roosevelt élt az 1920-as években –,  ennek alapján négy-öt zsidó családot helyezett el minden településen. A helyi lakosság ezt a létszámot méltányolná, nem lenne kifogása ellene sehol, ha ennél nem lennének többen.

5. Volt amikor állítólag Roosevelt a zsidó lobbi pénzügyi és egyéb segítséget sürgető leveleit és személyes kéréseit „zsidó siránkozás”-nak és a „giccs” kategóriájába valónak minősítette.

6. Egy másik alkalommal, Roosevelt egy kérdésre büszkén kijelentette, „nincs zsidó vér az ereinkben.

7. Ceterum censeo: A fentieken túl legalább 200 000 zsidó megmentésének elmulasztása is a néhai elnök lelkén szárad, mert hiába kérték, nem volt hajlandó enyhíteni a bevándorlási kvótán.

 Az Egyesült Államok 32. elnöke, négyszer lett megválasztva. Németország és Olaszország majd Japán ellen szállt hadba a II. világháború idején. Amerikában nagy tiszteletnek örvend. Franklin Delano Roosevelt elnök többnyire legfeljebb magánkörben elhangzott állítólagos megállapításait gyűjtötte össze Madoff, és furcsa, hogy nyilvánvalóan semmibe veszi az amerikaiak áldozatát, melyet Roosevelt elnöksége idején Hitler legyőzésének érdekében hoztak. Most már sokadszorra történik meg, hogy a legvadabb, éppen általuk nácinak mondott véleményekkel azonosulnak magukat holokauszt kutatóként jegyző zsidók. Ugyanazok, akik a háború után születettek közül is sokakat szeretnének lelkiismereti válságba sodorni a vészkorszakot illetően, noha, ugyan más vallású és etnikai hovatartozású, ám ugyanolyan állampolgároknak tekintik a zsidókat, mint a többieket, Izraelt pedig egy másik államnak, mely speciális helyzeténél fogva is számtalan, jogos bírálat tárgya. Éppen a demokrácia, az egyenlő bánásmód, a kisebbségek, a vallási fundamentalizmus, a békés egymás mellett élés, az ENSZ határozatainak be nem tartása stb., stb vonatkozásában meglévő hiányosságai okán. De miért lennének ezért antiszemiták?

Miért lenne antiszemita például Harry Truman attól, hogy egy naplóbejegyzésében leírta „a zsidó között sok az önző ”, vagy Richard Nixon, aki „agresszívnak és gyűlöletesnek” talált némely zsidót, fehérházi magánbeszélgetése alkalmával, amelyet egyébként törvénytelen módon rögzítettek.

Az Orbán-kormány súlyos árat fog fizetni a Roosevelt tér átnevezéséért, ugatják Sztalin orgonáinak magyarországi kezelői, de az amerikai elnökök sorát rágalmazók vádjait lenyelik?

 

czyla