vissza a főoldalra

 

 

 2013.06.07. 

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN
Csurka István
Fejér Lajos: egy új, egy másik „kiválasztott nép” jelent meg a színen

Azt a szempontot elfogadtatni egy társadalommal, hogy a kegyetlen, KZ-lágeres antiszemitizmusról ma azért kell megállás nélkül beszélni, és egyes embereket azért kell üldözni, az iskolákban azért nem szabad történelmet tanítani, vagy csonka történelmet előadni, az irodalomból a nép íróit kiszorítani, hogy az a KZ-lágeres világ vissza ne jöjjön, hogy ami elmúlt, leverték, meghalt, megölték, fel ne támadjon, az csak felejtéses és csak olyan társadalomban lehetséges, amelyik az okság törvényeit is elvesztette.

Mert hát mi történt a múlt század húszas, harmincas, negyvenes éveiben? Hogyan alakult ki a hitlerizmus? Nem úgy-e, hogy a vesztes Németországot megalázták Versailles-ban, és az Osztrák–Magyar Monarchia tagjaként a magyarságot még inkább? Lehet-e ezt tagadni? És hogy kik tették? A franciák – mondják, és ez igaz. Amennyiben a franciákat nem vezette az orránál fogva egy csoport, amelyik a versailles-i és a Trianon palotai termeket elözönlötte és mindenbe beleszólt.

A magyarországi zsidótörvények, például a méltán kárhoztatott „numerus clausus” bevezetése – már amennyire bevezették és nem játszották ki – a Károlyi-féle fullasztó, aljas zűrzavar és élősködés, majd a Kun Béla-féle értelmetlen és kegyetlen terror, az országos gyilkolás visszahatásaként lett bevezetve. Ezt egy berendezkedő rendszer veleszületett antiszemitizmusaként előadni, csak a teljes összefüggés elhallgatásával lehet. S ugyanígy Németországban a német nemzet súlyos megalázása, gyarmatainak elvétele, a belső kulturális, gazdasági és politikai élet kommunisztikus megszállása, egyes országrészek éhínsége nélkül szintén csak a dolog egyik oldala. Ez ugyanaz az egyoldalúság és okmellőzés, mint az oroszországi pogromok esetében történt.

Hitlerrel, a harmincas évek tagadhatatlan német felívelésében, építkezésében és fegyverkezésében, terrorjában és sodró belső lendületében – ezt Fejér Lajos tisztán vezeti le – egy új, egy másik „kiválasztott nép” jelent meg a színen. A germán, a német. Ezt nem az Isten választotta ki, hanem a Führer. Mire a Nyugat rádöbbent a helyzet valóságára, ez az új kiválasztott nép ott állt talpig fegyverben. Elkezdődött a második világháború, amely a szenvedések özönét borította Európa népeire. De amikor mindezt számba vesszük, benne az ugyanúgy fájdalmas, tragikus, elfogadhatatlan zsidó áldozatokat, nem felejtkezhetünk meg arról, amit az egész történettudomány, de különösen a mi Padányi Viktorunk leírt és megírt, hogy a második világháborút Versailles-ban és Trianonban alapozták meg. Az úgynevezett „békeműben” közreműködők önzése, szerzési vágya, Németország gúzsbakötésének szándéka, s a magyarokkal szembeni igazságtalanság, egyáltalán a Versailles-ban teremtett európai állapot vezetett a második világháborúhoz.

Ma nincs numerus clausus, ne is legyen. De a XXI. század első tizedében, szocialista és szabaddemokrata kormányzás idején van tandíj, és a szegény vagy a csak jelenleg és tartósan nehezen élő magyar családok számára elviselhetetlen, elérhetetlen a méltó oktatás. El sem érik, a gyermek is eleve lemond róla. Ma súlyosabb, rejtett numerus clausus sújtja a nem gazdag keresztény magyar gyermeket.

Hitler, Fejér Lajos nagyon találó megállapítása szerint, egy tőrőlmetszett marxista és a német népet kahal-szerűen összetartó programot talált fel. Diktatúrával, vaskézzel. Ezzel, az egyetlen „zsidó-nép-megtartó” szabadalom lemásolásával, németbe átültetésével vívta ki a legtitkosabb és leghatalmasabb zsidó körök haragját. Ezt akkor persze nagyon kevesen ismerték fel, Fejér felismerte. A világ összes németjének összefogása faji, kiválasztottsági alapon – népi német, Volksdeutsch, az Uraltól a Skagerrakig – marxi gondolat, kahal-módszer.

Végül is a náci Németországot térdre kényszerítették. Az ország romokban hevert, városai lebombázva, népe megalázva, saját maga által is megtizedelve, töménytelen katona és civil halott, szögesdróttal körülfont fogolytáborok. A kérdés az volt – és erről a németek tudtak –, hogy életben hagyják-e a német nemzetet. A „Morgenthau-terv” szerint a németeket ki kell éheztetni, iparát nem szabad viszszaállítani, és a megmaradt németekből csak egy mezőgazdasági termelésre korlátozódó, másodrendű szolganépet kell meghagyni. Morgenthau Roosevelt elnök egyik legbefolyásosabb zsidó tanácsadója volt. A fenyegetést a németeknek azért is komolyan kellett venniük, mert a szövetségesek casablancai értekezletén, 1943-ban, amelyen Sztalin ugyan nem vett részt, de az ott hozott határozatokat maradéktalanul helyeselte, azt határozta el a Három Nagy, Anglia, az USA és mint exilkormány és hadsereg, De Gaulle tábornok, hogy a frontokon – Sztalingrád után – már döntő fölényben lévő nagyhatalmak a háborút a végső megsemmisítésig, különalku, békekötés, fegyverszünet nélkül, Németország és a nácizmus végső,  a teljes megsemmisítéséig folytatják. Itt határozták el a normandiai partraszállást is. A háború ez előtt is kegyetlen és kíméletlen volt, és a koncentrációs táborok már léteztek, a német náci vezetés mindenre elszánt kegyetlensége azonban ez után a casablancai határozat után fejlődött fel az eszelősségig. A casablancai csúcstalálkozóval állt a német vezérkar elé, de a német nép elé is a maga teljességében a ”vagy-vagy”, az élet vagy halál. A józan mérlegelés maradéka is ekkortól veszett ki belőlük. Megkezdődtek a nagyarányú bombázások, a Luftwaffe egyre kevésbé tudta megvédeni őket. Elvesztették olaj és nyersanyag lelőhelyeik nagy részét. Ekkor sejlett fel előttük Nürnberg, a dicstelen vég, s ekkor ültettek némelyek a fogukba ciánkapszulát, amelynek felnyitása azonnal végzett velük. Mindezt Padányi Viktor írja meg végtelen keserűséggel, korántsem a nácik mentegetése céljából, hanem a magyarság sorsa iránti feltétlen azonosulással az A nagy tragédia című művében.

A Morgenthau-terv a háború utáni általános kegyetlenkedéseket, a foglyokkal való végtelenül kegyetlen bánásmódot, a bosszúállásokat leszámítva végül is nem valósult meg. Roosevelt elnök, aki már Jaltában is beteg volt, meghalt, utóda Truman más emberekkel vette körül magát, és az előrelátó brit politika, az amerikaihoz képest mindig tanári minőségű birodalmi szemlélet, valószínűleg Winston Churchill tekintélyének bevetésével lebeszélte az amerikai zsidóság gyűlölettel eltelt vezetőit Németország és a német nép megsemmisítéséről. Amíg Roosevelt mániákusan Sztalin-barát és németgyűlölő volt, addig Churchill látta és egy pillanatra sem felejtette el, kivel áll szemben. Ha nem akarják, hogy a szovjetek a Csatornáig terjeszkedjenek, Németországot fenn kell tartani.

Mindezek következtében az a fajta antiszemitizmus, illetve az antiszemitizmusnak az a politikai küzdelemben és a társadalom vezetésében és átalakításában, a nagyhatalmi célok megvalósításában alkalmazott formája, amit ma ismerünk, azaz a politikai harc egyik csodafegyverének a használata még majdnem ismeretlen volt.

A németek romeltakarítással foglalkoztak, az életükért küzdöttek, és komoly megbánás, magukba szállás is tapasztalható volt köreikben. Újjáépíteni és újrakezdeni minden európai nemzetnek keserves feladata volt. A nácik üldözése, felkutatása mindenütt folyt, megbüntettek, félretoltak, indexre tettek írókat, gondolkodókat kollaboráció miatt, de egyszerűen nevetséges lett volna téglahordás, élelmiszer beszerzés közben antiszemitizmus vádjával illetni kisembereket. Magyarországon persze megoldották ezt is, jóformán az egész keresztény középosztálynak igazoló bizottság elé kellett állnia, s ott eldőlhetett, hogy kap-e munkát, folytathatja-e iparát vagy internálják, sőt bekerül az üldözöttek, a csendőrök, katonatisztek, grófok, hercegek, bárók rendjébe.

 

(Elhangzott 2007)