vissza a főoldalra

 

 

 2013.06.07. 

Tipikus bolsevik

Javította a magyar befektetések súlyozására adott ajánlását kedden a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva az átértékelést, hogy a térségbeli gazdaságokhoz mérve is javultak a magyar gazdaság növekedési mutatói, és a magyar jegybank monetáris politikája kiszámítható maradt. A cég londoni elemzőinek megítélése szerint mindez várhatóan lehetővé teszi, hogy Magyarország már a jövő hónapban kikerüljön az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól. Eddig a hír.

Az oroszországi Szociáldemokrata Munkáspárt 1903-ban Brüsszelben és Londonban tartott kongresszusán Valgyimir Iljics Uljanov, ismertebben Lenin kitalálta, hogy az általa vezettet csoportot bolseviknek, azaz az orosz bolsinsztvo szóból többségnek nevezze. Velük szemben álltak a mensevikek, a mensinsztvo – kisebbség – szóból. Holott valójában a mensevikek voltak többen. A nevek egyetlen szavazás eredményéből származnak: amikor a kongresszuson arról szavaztak, ki kerüljön a párt lapja, a Szikra (Iszkra) szerkesztőségébe. A bolsevik szavazatok kerültek többségbe és aztán már az egész kongresszuson és később is az szavazáson győztes oldal többséginek neveztetett. Leninék a későbbiekben is így jártak el, ezért a mensevikeket 1921-ben betiltották.

Bajnai Gordonnak mint a lenini úton járó rendes politikusnak mi jut eszébe a fenti hírről? Vlagyimir Iljics Bajnai szerint tartani lehet attól, hogy Magyarország csak átmenetileg kerül ki a túlzottdeficit-eljárás alól, és el kell gondolkodni azon, erre miért csak most és miért ilyen nagy árat fizetve kerülhet sor.

Gordon elvtársat Szombathelyen is tüntetők fogadták, de ez őt természetesen nem zavarta. Az sem érdekli, hogy már az általuk unos-untalan hivatkozott híres-neves londoni elemzők sem tudják eltagadni a fejlődést. Így lehet a kisebbségből többség, azaz bolsevik. Ha hagyjuk.

 

csorja