vissza a főoldalra

 

 

 2013.06.12. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 24. száma!

A tartalomból:

A fejlődés lehetősége (címoldal)

Az embereket jó előre tájékoztatják, felkészítik az esetleges kitelepítésre, de nem keltenek pánikot, a védekezést jó időben és megfelelő erővel kezdik meg, a váratlan helyzetekre azonnal reagálnak. Képesek a fejlődésre. És ez a képessége a kormánynak érték, lehetőségeink valóra váltásának garanciája. Erre Magyarországon, amióta az eszemet tudom nem volt példa. Eddig csak azt láttam, hogy ha valamit rosszul csináltak egyszer, akkor esetleg megtudhattuk, hogy miért nem lehetett jobban csinálni, majd a következő alakalommal ugyanazok, ugyanúgy rosszul csinálták. Lényegi következmények nélkül. A teljesen értelmezhetetlen kulcsmondat a következő volt: Levontuk a megfelelő konzekvenciát. Miután az a bizonyos konzekvencia levonódott – értsd, mindenki maradt a helyén –, a következő nem várt eseménynél pontosan ugyanaz a fejetlenség uralkodott el, mint korábban. Most nem kell levonni semmit, most egyszerűen csak megállapítjuk: ez a rendszer fejlődőképes. Ennél jobbat nem is kívánhatunk magunknak.

 IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: „Coming out”, mint menekülési útvonal (2.oldal)

A ki nem tüntetési hajcihőben egészen képtelen dolgok estek meg. Horn televíziós nyilatkozatában a maga kétszázról száz alá csökkent magyar szókincsével, volt miniszterelnökként, rendszerváltóként azt állította pufajkás múltjáról, hogy ő akkor a többi karhatalmistával a rendet védte. A bűnözőktől, akiket kiengedtek a börtönökből. Ezért ma tulajdonképpen perbe lehetne fogni. Az új Országgyűlés első számú törvénye – magam is részt vettem Dénes János barátommal, az ő kérésére a létrehozásában – ötvenhatot forradalommá és szabadságharccá nyilvánítja. Október 23-a ma nemzeti ünnep. És most egy volt miniszterelnök, aki rendszerváltónak mondja magát, bűnözők és randalírozók elleni fellépésnek, rendteremtésnek nyilvánítja – hazudja – azt, ami véres leszámolás volt a szovjet tankok árnyékában, a szovjet érdek szolgálatában, a magyar nép ellen. És ezt most százezreknek és millióknak közvetítik a tévék, a kis izzadó áldozat szavaiként, akit roggyantsága miatt is sajnálhatunk. Még egy éve sincs, hogy ugyanezen rendcsináló erő nevében a karhatalmistaként fellépő rendőrség – teletűzdelve külföldi rendőrökkel vagy katonákkal –, ugyancsak a bűnözők elleni fellépés jegyében, verte össze, börtönözte be a magyar társadalom színe-javát, békés polgárait, akárkit, mindenkit, aki az útjába került.

 Bajnai egy egész országot kezelt részvénytársaságként, amit tönkre is tett (4.oldal)

Wittner Mária, országgyűlési képviselő: A Hajdú-Bét Rt. Igazgatóságában foglalt még helyet Veres Tibor, aki ma is a Wallis Csoport tulajdonosa. Ő most a 100 leggazdagabb magyar listáján a hatodik. Ezenkívül a Novofarm Rt. és a Pannon Liver Kft. is benne volt az ügyben, és még lehetne sorolni azokat a cégeket, melyeken keresztül mozogtak vagy mozoghattak azok a pénzek, melyeket kivittek az országból. Felvetődik a kérdés, hogy egy olyan ember, aki miniszterelnök volt, és most is arra a székre pályázik, hogy meri mindezt elvállalni, amikor ilyen szörnyűségek vannak a múltjában. Ha azt mondja, nem értett a Hajdú-Béthez, az igen nagy baj, mert tönkretette. Az a nagyobb gond, hogy ő akkor egy egész országot kezelt részvénytársaságként, és tönkre is tette. Hogyan merészel most így újra az ország vezetésére vállalkozni?

 A kormány újabb nagy lehetőséget biztosít Nógrád megye felzárkóztatására

Nógrád megye leghátrányosabb területei és települései a szabad vállalkozási zóna részei (4.oldal)

Becsó Zsolt, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke: Új EU-s fejlesztési források nyílnak meg, így a zónákba betelepült vállalkozások ezt a pályázati rendszert is igénybe tudják venni. Szeretnénk azt a földrajzi előnyünket kihasználni, hogy a Nógrád megyei szabad vállalkozási zónák helyezkednek el a legközelebb Budapesthez. Jó lenne, ha a 21-es fő közlekedési út négysávosítási folyamata felgyorsulna, s így a fővárosból bármelyik zónát kétszer két sávon lehetne megközelíteni. Célunk, hogy a 2014–2020-as periódusban olyan fejlesztéseket valósítsunk meg, melyek ténylegesen hozzájárulnak a megye gazdasági felzárkóztatási folyamatának felgyorsításához. Így elérhetjük azt is, hogy Nógrád megyébe érdemes lesz visszatérni az elvándorolt fiataloknak.

 Új államtitkárság az állami földprogramért

Nemzetstratégiai cél az agrárium fejlesztése (5.oldal)

dr. Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős új államtitkára: A kormány kiemelt célja, a Földet a gazdáknak program végrehajtása. A kezdetben meghirdetett 62 ezer hektár állami termőföldterület most újabb 200 ezer hektárral bővült, ami ebben a ciklusban 20 éves haszonbérletben a helyben lakó, állattartást vállaló gazdákhoz fog kerülni. Ez a plusz 200 ezer hektáros növekmény tette indokolttá, hogy az eddigi miniszteri biztosi feladatokat államtitkári teendőkké erősítsük, és az új államtitkárság koordinálja az új birtokhasznosítási pályázati rendszer működését.

 Tovább csökkenhet a lakossági szemétszállítás díja

Január 1-je után nem végezhet közszolgáltatást olyan cég, amelyben nincs legalább 51%-os önkormányzati vagy állami tulajdonrész (7.oldal)

Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár: Németországban tiltják a kommunális hulladék lerakását, míg Ausztriában egy tonna szemét lerakása után 89 eurót kell fizetni. Magyarországon a szeméttelepek – az elmúlt évtizedekben, gyalázatos módon – főleg külföldiek tulajdonába kerültek, vagy pedig hazai magán és cégérdekeltségek birtokában vannak. A szeméttelep tulajdonosainak az jelenti a hasznot, hogy a lakossági szemétgyűjtő cégek oda viszik a kommunális hulladékot. Tehát, ha a magyar kormány azt akarja, hogy a szemetet ne vigyék szeméttetelepre, akkor azok tulajdonosai háborodnak fel, és érdekcsoportotokat mozgatnak.

 Már most eredményes az átfogó felzárkózási stratégia

Az elmúlt 20 évben olyan nézet alakult ki, amely kész tényként kezelte, hogy nem is kell dolgozni, mert segély úgyis jár (9.oldal)

Szerkesztőségünk vendége Dr. Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár: olyan embereket is megpróbálunk bevezetni a munka világába, akik még sosem dolgoztak. Csak akkor lehetnek sikeresek a felzárkózási programok, hogyha ezeket párhuzamosan, egyszerre, komplex módon kezeljük.

 Hagyományőrzés és modernitás a Kolozsvári Magyar Operában

1988-tól a magyar nemzeti opera megalapítójának, Erkel Ferencnek valamennyi operáját színre vittük (10.oldal)

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója: Tavaly a Kolozsvári Román Opera fesztivált szervezetett, így lehetőségem volt meghallgatni az öt romániai operatársulat produkcióit, és bátran állathatom, hogy hazai terepen szakmai szempontból a legjobb opera vagyunk, még akkor is ezt hangoztatom, ha ez egyesek szerint dicsekvésnek tűnik. Semmi okunk nincs szégyenkezni, hiszen előadásaink egészében, és tárakra – énekkar, zenekar, szólisták – bontva is magas színvonalúak.

 Csorja Gergely: Egy újabb társadalomátalakító kísérlet bukása (19.oldal)

Karl Popper legismertebb tanítványa Soros György, aki Popper elméletét meghaladva az eredetileg politikailag semleges gondolatot a politika és a gazdaság szintjére emelte. Soros elméletében a nyitott társadalom megteremtésére aktív szervezeteket kell létrehozni, melyek megakadályozzák, hogy az állam, hagyományos – szerintük mágikus, törzsi eredetű – korlátozó és védő tevékenységét folytathassa. Ha Bergson, Popper és Soros személyes motivációját nézzük, akkor a nyitott társadalom elmélete mögött meghúzódó pszichológiai tények nyilvánvalóak. Mindhárman közép- és kelet-európai zsidó családok leszármazottai. A Frankfurttól Kijevig terjedő jiddis közösség, melynek gazdasági jelentősége és szerveződése a XIX. század hatalmas fejlődésének eredményeként jelentősen megnőtt, már egészen korán szembetalálkozott egy komoly problémával.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. Vagy fizessen rá elő! Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017.