vissza a főoldalra

 

 

 2013.06.07. 

Ki profitál a NATO és Oroszország együttműködéséből?

Ma minden állam biztonságát egyformán érintik fenyegetések, amelyek csupán a nemzetközi együttműködés útján győzhetőek le, - jelentették ki a NATO-ban. A Moszkvában megrendezésre került Európai Biztonsági Nemzetközi Konferencián a NATO helyettes vezetője, Dirk Brengelmann pozitívan fogadta a NATO és Oroszország közeledésének az ötletét. Mennyire komolyak ezek a kijelentések? Ugyanis Moszkva tapasztalata a Szövetséggel való együttműködés kapcsán meglehetősen negatívak, - jegyezték meg az elemzők.

Közvetlenül a Varsó Szerződés felbomlását követően aláírtak egy megállapodást arról, hogy a NATO nem fog kelet felé terjeszkedni. Ennek ellenére a 20. század végét és a 21. század elejét az új NATO-tagok igazi parádéja jellemezte, ahová szinte az összes kelet-európai ország belépett, a NATO-bázisok pedig az orosz határok mentére kerültek.

A közel 65 évvel ezelőtt létrejött NATO-nak csupán egyetlen világos célkitűzése volt, lehetséges háborúzás a Szovjetunióval és szocialista tábor szövetségeseivel. A Szovjetunió azonban eltűnt, vele együtt összeomlott a szocialista blokk is Európában, a szovjet Moszkva korábbi szövetségesei pedig csatlakoztak a Szövetséghez. A NATO keleti irányba történő bővítése a ’90-es évek eleje óta zajlik, amely érezhetően gyengítette a szervezetet, elsősorban gazdasági okok miatt.

 Vlagyimir Jevszejev politikai elemző szerint azonban nem várható a közelgő összeomlása:

 Ez a szervezet fentmarad, méghozzá hosszú időre. Ugyanakkor helytelen lenne valamilyen komoly egységről beszélni a NATO-n belül. Az új tagok – a kelet-európai országok – gyakran a Nyugat álláspontjával ellentétes pozíciót foglalnak el. A NATO fentmarad, de az egységessége tovább fog gyengülni.

 A Nyugat minden erőfeszítést meg fog tenni a NATO további fejlesztéséhez, - vélekedik Konsztantyin Szivkov geopolitikai elemző:

 A NATO a nyugati civilizáció katonai szervezete, amely gyakorlatilag a nyugati elit megmentésének az eszköze. Feltételezem, hogy a NATO továbbra is növekedni és erősödni fog, és a Nyugat geopolitikai érdekeinek egyre hatékonyabb végrehajtói eszközévé válik.

 Mindazonáltal, Moszkva nem utasítja el az együttműködés lehetőségét. Ma Oroszország tranzit folyosót biztosít a Nemzetközi Biztonsági Erők katonai csapatai számára, az amerikai hadsereg pedig harci repülőgépeket vásárol tőlünk, amelyek Afganisztáni használatra ideálisak. Akkor viszont mit ad cserébe a NATO az új európai rakétavédelmi bázisok újabb fenyegetésein kívül Oroszország számára?

 

(Forrás: Oroszország hangja)