vissza a főoldalra

 

 

 2013.06.07. 

Gyarapodó Zalaegerszeg

A megyeszékhelyek viszonylatában mi rendelkezünk a legjobb pénzügyi mutatókkal

Zalaegerszeg vagyona 2012-ben elérte a 105 milliárd forintot. Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere szerkesztőségünknek elmondta, fontos cél, hogy a város komplex szolgáltatási csomagot nyújtson vállalatainak.

 Hogyan sikerült elérni azt, hogy tavalyi év végére 105 milliárd forintra növekedjen Zalaegerszeg vagyona?

 –A korábban elkezdett beruházásokat aktiváltuk. A városban most is a munkahelyteremtés a legfontosabb törekvés. Két hete adtuk át az Északi Ipari Parkban épített Inkubátorház új szárnyát. Maga a létesítmény 2010-ben készült el, s 80 új munkahely jött itt létre. Már akkor látszott, hogy jó konstrukcióról van szó, mert az induló kisvállalkozásoknak, vagy az úgynevezett garázscégeknek érdemi előrelépési lehetőséget jelent. Ezért kezdtük el tervezni a második ütemet, melyhez 30%-os támogatást kaptunk az Új Széchenyi Terv forrásaiból. Már a tervezőasztalról bérbe adtunk minden rendelkezésre álló helyet. Az új szárnyban 120 munkahely jön létre, és igény van a program folytatására is. Az avatáson vendégünk volt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László úr, aki elmondta, hogy sok inkubátorházat látott, amelyek kapacitása nincs kihasználva, ám a zalaegerszegi üdítő kivétel. Mi jól átgondoltuk azt, hogy a kisvállalkozásoknak kedvező bérleti díjjal miként tudunk lehetőséget adni a megerősödéshez. A cél, hogy erős, stabil cégként folytassák munkájukat önálló tereppel, akár az ipari parkban.

 Külföldi beruházók is érkeznek a városba?

 –Bár az ország egyik legnagyobb ipari parkját építjük, hiszen mintegy 460 hektár fejlesztési területből 60 hektár teljesen közművesített és rendelkezésre áll, s a kétharmad részt értékesítettük, az a tapasztalatunk, hogy inkább a már eddig is a városban, vagy annak környékén letelepült cégek visznek végbe újabb beruházásokat. Természetesen dolgozunk jelentősebb befektetők megnyerésén, egy német tanácsadó céget is bevontunk a munkába, de egyelőre külső nagy beruházót nem sikerült a városba hozni. Sajnos általában a Nyugat-Dunántúlt egységes blokként kezelik, holott, nekünk, zalaiaknak eltérő lehetőségeink vannak, mint a Győr-Moson-Sopron megyeieknek. Humorosan azt szoktam mondani, hogy a győriek más kávéházba járnak, mint mi. Zalaegerszeg gazdasági tekintetben erősebb, mint a megye, de Zalában az országos átlaghoz közeli a munkanélküliség. Tehát a nyugati régió déli része hasonló problémákkal küszködik, mint az Alföld. Mindent megteszünk azért, hogy ebből a helyzetből saját erőre támaszkodva kitörjünk, de kormányzati segítségre is számítunk.

A számok azt mutatják, hogy az ország GDP-jének 3%-át városunk adja, úgy, hogy az ország lakosságának mindössze 0.6%-a él a megyeszékhelyen. Tehát a lakosságszámhoz viszonyítva ötször nagyobb a város gazdasági kibocsátása, amivel nem vagyunk elégedettek, hiszen a megyeszékhelynek kéne előrevinni a megye gazdaságát. Ezért a célunk a város cégeinek további erősítése. Éppen a közelmúltban tárgyaltam az egyik élelmiszeripari vállalat fejlesztéséről, és egyik nagy nyomdaüzemünk is beruházásra készül.

 A munkahelyekkel kapcsolatban felvetődik, hogy vannak-e olyan iskolák, ahol piacképes tudást adnak át a diákoknak?

 –A városban és a megyében a legtöbb embert foglalkoztató iparág a gépipar, az elektronika és a mechatronika. Ennek érdekében az elmúlt időszakban folyamatosan fejlesztettük a gépészeti képzéseket, aminek az eredménye már megjelent a beiskolázási adatokban. A szülők is felismerték azt, hogy ebben a gazdasági szektorban biztos jövője van a fiataloknak. Erre épül rá a Nyugat-Magyarországi Egyetem keretében a műszaki felsőoktatás, hiszen mechatronikai mérnököket képzünk. Célunk, hogy a városban vagy a megyében helyezkedjenek el azok, akik Zalaegerszegen végeztek. A bővülő létszám a fiatalok érdeklődése mellett a gazdasági igényt mutatja. Sajnos a nyugat-dunántúli régió elmaradt a kutatás-fejlesztésben, ami a gazdaság egyik mozgatórugója – ezt az űrt tölti be a 2011-ben létrejött, innovációs tevékenységet is végző, Technológiai Centrum. Örömteli, hogy ez a központ immár több száz milliós árbevételt ért el. Emellett a város tulajdonában van egy munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó cég, hogy a humán erőforrás is biztosítva legyen. Ezen túl a közeljövőben önkormányzati tulajdonú pénzügyi szolgáltató vállalat kezdi meg működését, ami kisebb hitelekkel segíti a mikro- és kisvállalkozásokat, és éppen most folynak a tárgyalások arról, hogy az eddig a zalaegerszegi kistérség tulajdonában lévő fejlesztési kft-t megvásároljuk, ami elsősorban pályázatírással, beruházási tanácsadással foglalkozik. Mi ezt folytatnánk, a helyi vállalkozások megsegítése érdekében. Tehát a város komplex szolgáltatási csomagot tud nyújtani vállalatainak.

 A vagyon növekedéséből arra is lehet következtetni, hogy nem vettek fel hitelt?

 –Mióta polgármester vagyok, azaz az elmúlt három évben, minimális hitelre volt szükségünk. A város teljes hitelállománya az adósságkonszolidációt megelőző időszakig 2,6 milliárd forint volt, de ezt mind fejlesztésre vettük fel. Igyekeztünk olyan konstrukciókat kitalálni, amelyek megtérülnek. Ha például egy ipari parkban közműveket építünk, akkor megtérülésről beszélünk. Az intézmények energiakorszerűsítése is egyértelműen megtérülő beruházás. Hitelállományunk 60%-át az állam konszolidálja, így a következő évektől még kisebb törlesztés jelentkezik. Azt viszont ki kell hangsúlyozni, hogy a megyeszékhelyek viszonylatában mi rendelkezünk a legjobb pénzügyi mutatókkal. Célunk, hogy a város érdekében megőrizzük ezt a stabilitást.

 Egy város életében a gazdasági fejlesztésen kívül szükségesek, a helyi identitástudatot erősítő események. Pünkösdkor rendezték meg a XIX. Egerszeg Fesztivált. Hogyan értékeli ezt a rendezvényt?

 –Az elmúlt évek legsikeresebb rendezvénysorozatán vagyunk túl. Közel 100 program zajlott le a fesztivál keretén belül. Ennek szlogenje, hogy „Mindenki Egerszegre!”, ám a fő cél az identitás erősítése volt. Mi, zalaiak nagyon ragaszkodunk a szülőföldünkhöz. Nemrég megkérdezték tőlem, hogy mi ennek a fesztiválnak a különös ismertetőjele? Azt válaszoltam: az, hogy megfordul a városban 90 ezer ember, de senki sem tapossa le a virágokat, mert vigyázunk arra, ami a közösség tulajdona. Erre lehet építkezni, és a jövőnket alapozni.

 

Medveczky Attila