vissza a főoldalra

 

 

 2013.06.07. 

Horvát megyével szerződött Csongrád

Mindennek az alapja pedig az a rokonszenv, ami évszázadok óta létezik a horvát és a magyar nép között

A kulturális, tudományos és a gazdasági élet számos területére kiterjedő együttműködési megállapodást kötött Csongrád és a horvát Tengermellék-hegyvidék megye (Primorsko-goranska zupanija) önkormányzata; a dokumentumot május 14-én írták alá Szegeden.

 Milyen előzmények vezettek ahhoz, hogy a horvát Tengermellék-hegyvidék megye önkormányzatával együttműködési megállapodást kössenek? – kérdezem Magyar Annát, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökét.

 Viszonylag gyors volt a kapcsolatfelvétel, mert ősszel járt Szegeden Vidoje Vujic, a Tengermellék-hegyvidék megye elnöke, és a horvát kisebbségi önkormányzaton keresztül jelezte, hogy szívesen találkozna a megye képviselőivel. Így akkor módomban állt elnök úrral hosszabb megbeszélést folytatni. Ez volt a gyakorlati előkészítés. Az előzményekhez az is hozzájárul, hogy a megyék feladatköre megváltozott a legutóbbi átszervezések óta, így másfél éve fejlesztéssel, stratégiával foglalkozunk. Személyesen azt gondolom, hogy mikor a megye jövőképével kell foglalkozni – teljes erővel készülünk a 2014-2020 közötti EU-s pénzügyi időszak fejlesztéseire – , akkor az ilyen együttműködéseknek is megvan a helyük. Hiszen itt többről van szó, mint amik a korábbi testvérmegyei kapcsolatokat jellemeztük; amikor hivatalnokok, iskolák vettek részt tanulmányutakon. Most viszont közös fejlesztések, iránykitűzések kerülhetnek előtérbe. Ez ösztönöz bennünket arra, hogy keressük az együttműködéseket, hiszen Csongrád megye kicsi önmagában, és ha csak befelé nézünk, akkor nem vagyunk elég erősek. Ha együttműködünk a szomszéd megyékkel - ide értve a szomszédos Temes megyét és a Vajdaságot is -, és keressük a közös fejlesztési, kitörési lehetőségeket, az már erőt ad, de ezen túlmenően is keresni kell azokat a kapcsolatokat, amik a megye számára potenciális fejlődési lehetőségekkel járnak. A horvát kapcsolat pontosan ilyen. Horvátország hamarosan az EU-hoz csatlakozik, és így mi átadhatjuk uniós tagságunk tapasztalatait. Tudjuk, miként működik, ez a kétségtelenül bürokratikus rendszer. Ki kellett azt is tapasztaltunk, miként lehet az unió jogszabályainak és saját céljainknak is megfelelni. A projektírási módszereket is át tudjuk adni a horvát félnek. Ugyanakkor a későbbiekben közvetlen EU-s forrásokat is tudunk együtt igényelni. A Csongrád megyei önkormányzat részt vett több határon átnyúló program lebonyolításában, így ebben is komoly tapasztalataink vannak. Az együttműködésnek nem csak gazdasági jellege van, hanem oktatási és kulturális is. Adott esetben a kisebbségek is összeköthetnek. Tengermellék-hegyvidéknek Rijeka, tehát Fiueme a központja, ahol élnek magyarok, és nálunk működik a horvát kisebbségi önkormányzat. Mindennek az alapja pedig az a rokonszenv, ami évszázadok óta létezik a horvát és a magyar nép között.

 Mi mit tanulhatunk dél-nyugati szomszédunktól?

 –Horvátország például turisztikai sikereinek – nem meglepő, hogy a tengerpart mellett fejlett a turisztika – hátterét oszthatja meg partnereivel. A tengerparti kikötőt is ki tudnánk használni. Ezért érdekünk, hogy olyan vasúti fejlesztések valósuljanak meg, melyek által a horvátországi kikötőket el tudjuk érni; hogy össze legyen kötve Szeged Rijekával. Így tervbe vettük egy keresztirányú vasúti vonal kialakítását. Rijekától Gyékényesig EU-s forrásokból épülne meg a vasút, s onnan folytatnánk a kiépítést Szeged felé. Ezt a lényeges tervet tartalmazza is az együttműködési nyilatkozat. Megállapodásunk a társadalmi és gazdasági kapcsolatok terén is tartalmaz konkrétumokat. Így a kamarákat – különös tekintettel a kis és középvállalkozásokra – is bevonjuk a kapcsolatépítésbe. Találtunk olyan termékeket, melyeket a horvát, s melyeket a magyar piacon lehet eladni. Így kölcsönösen ki lehet egymás lehetőségeit használni.

 Legyen szíves az oktatási fejezetről szólni.

 – Rijekából sokan tanultak Budapesten, és magyarok is szép számmal végeztek a helyi tengerészeti akadémián. A magyar egyetemek számára kitörési lehetőség lehet, ha fejlesztik a külföldi diákok fogadásának a lehetőségét. A szegedi egyetemnek megvan a hagyománya az idegen nyelvű oktatásnak, főleg az orvosképzés területén. Ezt más karokra is ki lehetne terjeszteni, akár együttműködve a horvát egyetemekkel. Megyénk legendásan gazdag gyógyhatású termálvízben, s mindkét fél egyet ért abban, hogy a thalasso-terápiához - tengervíz általi gyógymód - kapcsolódóan az egészségügyi intézmények összefogására van szükség. Megyei elnök úr legutóbb hosszasan beszélgetett egyik kórházunk igazgatójával, és meglátogatott egy termálvizes fürdőt is. Úgy hiszem, hogy a megyei önkormányzatnak katalizátor szerepet kell betölteni, hogy megismerjék egymást a leendő partnerek.

 A Csongrád megyei vállalkozók, iparosok termékei megjelennek-e a Tengermellék-hegyvidék megye piacain?  

–Természetesen, de nem csak termékértékesítésben, hanem közös projektekben is kell gondolkodni.  

Lesznek közös EU-s pályázatok is?

 –Most vannak kifutóban azok a pályázatok, melyek 2013-ig elindíthatók. Az új költségvetési időszakra vonatkozóan viszont lehetnek közös projektek.

 Mikorra érezheti meg a megye lakossága az együttműködési megállapodás hasznát?

 –Mindez a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak ütemezésétől függ. Akkortól lehetnek közös gazdasági projektek, de a kulturális együttműködések függetlenek a brüsszeli ütemezésektől.

 

Medveczky Attila