vissza a főoldalra

 

 

 2013.06.14. 

Medveczky Ádám Zeneterem Farkasréten

Feladatunk, hogy valódi példaképeket állítsunk a tanulók elé

A Farkasréti Általános Iskola Büszkeségeink c. rendezvénye keretén belül avatták fel június 7-én a Medveczky Ádám Zenetermet és a Vári Attila Tanuszodát.

A Büszkeségeink rendezvénynek immár hagyománya van a farkasréti iskolában; a tanév végén megünneplik azokat a diákokat, akik a tantárgyi versenyeken dobogós helyezést értek el. Fazekas László, az iskola igazgatója elmondta: Bár ezek az eredmények egy olimpiai bajnoki címhez képest kicsinek tűnnek, de a diákok szemszögéből nézve óriásiak. A mi feladatunk, hogy valódi példaképeket állítsunk a tanulók elé. Olyan etalonokat, akik mindig is azok maradnak, mert valódi tudáson és szorgalmon alapszik teljesítményük. Kis büszkeségeink tehetségek lehetnek, s reméljük, hogy minél több sikert érnek el az életben. Mi pedig igyekszünk bátorítani és segíteni a tanulókat ezen a nehéz úton. Az iskola büszkeségei ezután verseket szavaltak, zenéltek, énekeltek, és a vezetőségtől egy kis ajándékot kaptak. A rendezvény második felében történt a zeneterem és a tanuszoda felavatása.

Fazekas László megköszönte Medveczky Ádámnak, hogy elvállalta a mentorságot, majd felidézte azt az estet, mikor az iskola diákjai számára tartott a karmester a Himnuszról előadást. A Kossuth-díjas művész elmondta, hogy amennyiben ideje van, szívesen tart előadásokat a magyar zenéről és a nemzeti romantikáról. A mi himnuszunk az egyedüli a világon, amelyik nemzeti imádság, és nem öndicsőítő induló. A pártállamban nem szerették a himnuszt a hatalmon lévők, a szövege miatt: „Isten áldd meg a magyart”. Ezért csak úttörők énekelhették, piros nyakkendőben. Díszletként pedig a Parlament látszott a vörös csillaggal. Az iskolához való kötödéséről kifejtette, hogy négy gyereke ide járt megalapozni tudását, és jelenleg legidősebb unokája tanul itt. Ezután Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok vízlabdázó szólítatott meg. Ő hat éven át a Farkasréti Általános Iskola diákja volt, és még néhányan jelenleg is oktatnak hajdani tanárai közül. Vári Attila 1993-ban ifjúsági, 1994-ben junior Európa-bajnokságot nyert. 1994-ben a Vasashoz igazolt. 1995-ben junior világbajnok lett. Klubjával megnyerte a KEK-et. 1997-ben tagja volt a világkupán harmadik helyen végzett válogatottnak. Ugyanebben az évben első volt az Európa-bajnokságon. 1998-ban a világbajnokságon második volt. A következő évben ismét Európa-bajnok és világkupa-győztes lett. 2000-ben olimpiai bajnokságot nyert. A döntő első negyedének utolsó másodperceiben, kb. 10 méterről, a kapunak háttal, csavarva szerzett gólt. 2002-ben a világligában bronz-, a világkupában ezüstérmes lett. A KEK-et megnyerte a Vasassal. Az új szezont a Bp. Honvédnál kezdte meg. 2003-ban megnyerte első magyar bajnoki címét. A Bajnokok Ligájában második lett. A válogatottal bronzérmet szerzett az Eb-én, aranyérmet a világbajnokságon és a világligában. 2004-ben megnyerte a Honvéddal az Euroligát és az európai szuper kupát. Az olimpián és a világligában egyaránt első helyen végzett. Vári Attila úgy gondolja, hogy jó nevelők, pedagógusok, mentorok nélkül nem létezhet sikeres sportélet. Kerestem a régi emlékeket, amik ide kötnek. Ilyen emlék az első tanítási nap, mikor minden hatalmasnak tűnt. Gondolkoztam azon: lehetek-e én ennek a tanuszodának a névadója? Azért lehetek, mert az itteni tanároktól olyan többletet kaptam, mely kihatott egész eddigi pályafutásomra. Az elért eredményeket nem csupán önmagamnak, hanem tanáraimnak és edzőimnek és csapattársaimnak köszönhetem. Ez is világosan mutatja, hogy jó közösségi munka és szellemiség nélkül nem lehet sikereket elérni.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Simicskó István az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkára, Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere, Horváth Gábor kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, és Sass Szilárd önkormányzati képviselő. Simicskó államtitkár úr rövid beszédében először is gratulált a tantestületnek és a versenyeken érmet szerzett kis büszkeségeknek. Az a tény, hogy egy Kossuth-díjas karmesterről és egy kétszeres olimpiai bajnokról neveznek el fontos objektumokat, azt jelenti, hogy a fiatal versenyeket nyert diákok elé olyan példaképeket állítanak, akik kitartó szorgalommal, akaraterővel, tehetséggel sikereket értek el pályájukon. Az iskola tehát jól választotta ki példaképeit. A zene és a sport az, ami a lelkünkre is hat. Hiszen ahogy a zene, úgy a sport is képes emóciókat kiváltani. Hoffmann Tamás polgármester szerint szükségesek olyan példaképek, akik a szó nemes értelmében híresek, és nem a pillanat felkapott celebjei, és ténylegesen alkotnak. Az ünnepség záróakkordjaként a résztvevők megtekintették az iskolai új tanuszodáját és tornatermét.

 

emma