vissza a főoldalra

 

 

 2013.06.14. 

Emília elvtársnő csatába indul

Ismét hallatott magáról Rytkó Emília (1950), aki a rendszerváltozás után állandóan a különböző választások körül sürgölődött-forgolódott, legutoljára – nyugállományba vonulása előtt – az Országos Választási Iroda vezetője volt. A múltja alapján soha senki nem vonta kétségbe  baloldali érzelmeit és elkötelezettségeit, még ha igyekezett is  politikailag teljesen semleges színben feltüntetni magát. A nyugdíjas éveit töltő volt OVI vezető most ismét csatába indul, feladva a semlegességet, helyesebben kimutatva az eddigi beágyazódását, és a meglehetősen zavaros összetételű baloldali ellenzék által létrehívott Választási Monitoring Bizottságban vállalt részvételt. Feladata lesz, hogy a közelgő 2014-es választásokon védje a demokratizmust és felügyelje a törvényességet.

Néhány mondatban érdemes tehát felfrissíteni ismereteinket ennek a választási frontharcosnak, Rytkó Emíliának életútja legfontosabb és legjellemzőbb állomásait illetően.

A rendelkezésre álló levéltári adatok szerint (forrás: Magyar Országos Levéltár 288.f . 7. csop. 718. ö.e.) 1968-as érettségije után egy élelmiszeripari szakközépiskolában dolgozott technikus tanárként. 1971 és 1976 között volt a KISZ Budapest VI. kerületi bizottságán politikai munkatárs, egy időben úttörő elnök, majd iskolatitkár. Közben 1974-ben elvégezte a Komszomol főiskoláját. Ugyanebben az időben – 1971-ben – lett az MSZMP tagja. 1976 és 1982 között a KISZ budapesti bizottságán volt előbb osztályvezető-helyettes, utóbb már osztályvezető. Ez idő alatt elvégezte, a Marxista– Leninista Esti Egyetem filozófia szakosítóját és 1979-ben diplomát kapott. Utána, 1982-ig az ELTE Bölcsész Karán tanult, tudományos szocializmus szakon. Mint ideológiailag és politikailag megfelelően képzett elvtársnő az MSZMP Budapest XII. kerületi bizottságának politikai munkatársa lett. 1986-ban javasolták a szovjetunióbeli továbbtanulásra, az SZKP Társadalomtudományi Akadémiájára ösztöndíjas aspiránsnak, hogy amennyiben azt elvégezte, tanár legyen az MSZMP budapesti bizottságának oktatási igazgatóságán. Kutatási témaköre ekkor a következő volt: A közép-kelet-európai népi demokratikus forradalmak sajátosságai, azonos és eltérő vonások építésének kezdeti szakaszában. Az nem derül ki az eddig fellelt dokumentumokból, hogy Rytkó Emília elvtársnő ezt a szovjetunióbeli aspirantúrát megkezdte-e, illetve befejezte-e. Az úgynevezett népi demokratikus forradalmaknak már előző tanulmányai alapján is kiváló ismerője lehet elméleti síkon. Amit pedig a rendszerváltozás előtti időkben népi demokratikusnak hazudtak, arról nagyon jól tudjuk, hogy nem volt más, mint a kommunisták diktatúrája. Csak nehogy ezért induljon harcba ismét Emília elvtársnő!

 

Bálint László