vissza a főoldalra

 

 

 2013.06.21. 

A fejlődés lehetősége

Magyarországon az elmúlt három évtizedben nem fordult elő hasonló. Felteszem, hogy még legalább három korábbi évtizedben sem, de arról nincsenek közvetlen tapasztalataim.

A 2010-ben megválasztott 2/3-os többséget mindjárt kormányzása kezdetén kegyetlen árvíz fogadta Észak-Magyarországon. A kákán is csomót keresők hamar megállapították, hogy a hatalomra került társaság nem reagált megfelelően. Most azt ne firtassuk, hogy a 2010-es árvíz idején a kormány még éppen hogy átvette a hatalmat. Szorítkozzunk arra, hogy talán nem volt zökkenőmentes a védekezés.

Majd eltelik három év – közben egy vörösiszap-katasztrófa és egy hatalmas hóvihar – és a korábbi tapasztalatokból okulva, ugyanez a kormány és elsősorban annak első embere levezényel egy soha nem látott méretű árvíz elleni védekezést. Hiba nélkül.

Az embereket jó előre tájékoztatják, felkészítik az esetleges kitelepítésre, de nem keltenek pánikot, a védekezést jó időben és megfelelő erővel kezdik meg, a váratlan helyzetekre azonnal reagálnak. Képesek a fejlődésre. És ez a képessége a kormánynak érték, lehetőségeink valóra váltásának garanciája.

Erre Magyarországon, amióta az eszemet tudom nem volt példa. Eddig csak azt láttam, hogy ha valamit rosszul csináltak egyszer, akkor esetleg megtudhattuk, hogy miért nem lehetett jobban csinálni, majd a következő alakalommal ugyanazok, ugyanúgy rosszul csinálták. Lényegi következmények nélkül.

A teljesen értelmezhetetlen kulcsmondat a következő volt: Levontuk a megfelelő konzekvenciát. Miután az a bizonyos konzekvencia levonódott – értsd, mindenki maradt a helyén –, a következő nem várt eseménynél pontosan ugyanaz a fejetlenség uralkodott el, mint korábban.

Most nem kell levonni semmit, most egyszerűen csak megállapítjuk: ez a rendszer fejlődőképes. Ennél jobbat nem is kívánhatunk magunknak.

 

Csorja Gergely