vissza a főoldalra

 

 

 2013.06.26. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 26. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Guberálók (2.oldal)

A Népszabadság egyik guberálója azt írja a Fidesz és a kormány eddigi teljesítményének jellemzésére, hogy négy biztos ponttal lehet rögzíteni az Orbán-kormány eddigi tevékenységét. A négy pont szerinte a következő: hatalomkoncentráció, bosszú, pénzszerzés és érzéketlenség. Tekintettel arra, hogy nem vitacikket írok, hanem egy jelenséget, a politikai guberálást akarom bemutatni, csak annyit állapítok meg, hogy a négy tétel használt, kissé romlott, beteges, mint minden, ami a szemétdombon található. Ezen a szeméttelepen a guberánsok viszont szorgalmasan dolgoznak. A cikk szerzője az egyik legkitartóbb, legszemfülesebb guberáns.

 Alekszandr Szolzsenyicin, Együtt (3.oldal)

Bolsevikok között

Zsidók a bolsevikok között, meglehetősen elcsépelt téma. Erről aztán sokat írtak! Akinek a forradalom nem orosz vagy „idegenszívű” eredetét kellett bizonyítania a zsidó nevekre és mozgalmi nevekre mutat rá, igyekezvén ezzel lemosni az oroszokról a tizenhetes forradalom bűnét. A zsidó szerzők pedig – azok, akik korábban tagadták a zsidók tömeges részvételét a bolsevik hatalomban, meg azok is, akik soha sem tagadták – mindnyájan egy szívvel és egy lélekkel azon vannak, hogy nevezettek szellemük szerint nem voltak zsidók. Ők inkább szakadárok voltak. Mi elfogadjuk ezt. Az emberekről szellemük szerint ítélhetünk. Igen, azok a zsidók szakadárok voltak.

 Sikeres az egyszerűsítési program

A program megalkotásakor a kormány egyik elsődleges feladata a lakosságot érintő hivatali bürokrácia csökkentése, célja pedig egy hatékonyan működő közigazgatás kialakítása volt (4.oldal)

Dr. Rétvári Bence a KIM parlamenti államtitkára: A Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési program részeként megvalósuló egyszerűsítési projekt fő célja az volt, hogy csökkenjen a lakosságot érintő hivatali bürokrácia, kevesebb legyen a papírmunka, a kitöltendő nyomtatvány, a sorban állás, ugyanakkor kiterjedtebb és pontosabb legyen az ügyekkel kapcsolatos tájékoztatás. Eddig 245 eljárásnál történt egyszerűsítés és két év alatt 25 százalékkal csökkentek az adminisztrációs terhek.

 Kiss Dénes (1936–2013)

Az első emlékkép, amit képzeletem felidéz Kiss Dénesről, az a tekintete, amelyben szinte örökké derű és fiatalság tükröződött. Mély érzésű költőként ez nála nem hangulat kérdése volt, hanem a lelki hovatartozás kivételes jele. Szellemi gyökerei a múlandó anyaföldnél sokkal mélyebbre hatoltak, olyan forrásig, melynek kimeríthetetlen vize nemcsak szomját oltotta, hanem ihlettel is megajándékozta, és versírásra sarkallta. Úgy jött világra Pacsán, mint egy garabonciás költő: 1935 Szilveszter estéjén a nagyapja kiszólt a téli éjszakába az ablak alatt köszöntést zendítő, falusi rezesbandának, hogy „csöndesebben emberek, mert itt gyerek születik.”

 Láng Zsolt lett az év polgármestere

Úgy fejlesztettük a kerületet, hogy nem vettünk fel hitelt, és egyenesben tartjuk a költségvetést (5.oldal)

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere: Nagyon meglepődtem, amikor értesítettek, hogy idén én vehetem át a megtisztelő díjat. Jól esik, hogy különböző kerületi közösségek, civil egyesületek is méltónak találtak az elismerésre, így először lehetett fővárosi polgármester a cím birtokosa. Bár Budapest majd kétmilliós metropolisz, ez a jelölés is mutatja: városrészeinkben is erősödik a lakóhelyhez való kötődés, a környezet iránti felelősségtudat, a lokálpatriotizmus. El kell még mondanom: munkám csak azok tevékenységével együtt értékelhető, akik 2006 óta társaim a feladatok megoldásában.

 Megjegyzés az új földtörvényhez (5.oldal)

Először is rögzítsük: Ángyán József, a Jobbik és most az LMP egész egyszerűen nem mond igazat. Felvonulhatnak még hússzor a karzatra, darálhatnak, plakátolhatnak, csinálhatnak bármit a tény attól tény marad. Az új földtörvény hatálybalépése után a spekulánsok lényegesen nehezebben szerezhetnek földet, mint korábban bármikor.

 Gyors hitel és alacsony kamat a kisvállalkozóknak

Szabad vállalkozási zónákat alakít ki a kormány (7.oldal)

Horváth László Heves megyei kormánymegbízott, országgyűlési képviselő: Heves megyének vannak olyan régiói, amelyekben meghatározóak az idegenforgalommal foglalkozó a kis- és középvállalkozások. Emellett folytatódnak a jelentős idegenforgalmi fejlesztések, így Eger környékén és Szilvásváradon. Utóbbi helyen kormányzati beruházás keretében újul meg a teljes lovas stadion. A fejlesztés a település, a kistérség, a régió turisztikai vonzerejének növelését célozza, szervesen illeszkedik Szilvásvárad fejlődésének eddigi folyamatához. A beruházásnak köszönhetően egyrészt valamennyi lovassport szakág felveheti az eseménynaptárába Szilvásváradot, amely megfelelő helyszínt nyújt hazai és nemzetközi lovasversenyeknek, másrészt a lovas központ egyéb kulturális jellegű rendezvényeket is ki tud szolgálni.

 A kormányzati vagyonpolitika a köz javát szolgálja

Teljes körű és korlátlan rendelkezést az állami vagyonelem fölött vagy állami, vagy önkormányzati, vagy ezek 100%-os tulajdonában lévő társaság gyakorolhat (9.oldal)

Az elmúlt 20 év alatt az állami vagyon az ésszerűtlen és felelőtlen gazdálkodás következtében a tizedére csökkent, a kormányváltás óta azonban gyökeres szemléletváltás történt a vagyongazdálkodás területén. Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára szerkesztőségünknek elmondta: a hosszú távú stratégiai tervezésben mindenképpen az a cél, hogy a nemzeti vagyon korábbi időszakra jellemző felélését annak gyarapítása váltsa fel, és hatékony, cselekvőképes gazdálkodást folytassunk.

 Az autonóm szobrászat mestere

Azt nem szeretem, amikor egy adott megközelítést megpróbálnak kizárólagossá tenni (10.oldal)

Szabó Tamás szobrászművész: Bizonyára meglepi, amit mondok, de jelen pillanatban mind a szobrászatot, mind a festészetet passzióból, kedvtelésből művelem, pedig 30 évig profi művészként tevékenykedtem. Idáig sikerült fel- vagy éppen leküzdenem magamat… A szobrászatnak Magyarországon különböző ágazatai vannak. Vannak szobrászok, akik megpróbálnak minden politikai rendszerből hasznot húzni, ők kapják a nagy megrendeléseket, ezenkívül létezik az úgynevezett autonóm szobrászat, amit elég régóta művelek. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag azt csinálok, amit szeretnék, s amit tudok.

 A piramis teteje nem a celebeké, hanem a csillagoké

Egyesek szerint az a szabadság, ha betörhetnek egy szervezet közgyűlésére (12.oldal)

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke az objektivitást tartja lényegesnek és nem a középutasságot. A Műcsarnokkal kapcsolatban kifejti: az ország első kiállítási intézményének állami pénzből fizetett vezetője nem engedheti meg magának, hogy ne legyen benne együttműködésre való hajlandóság. Arra, hogy miért nem mondott le eddig, az elnök azt felelte: a minden áron való békességre törekvés ma nálunk azt jelenti; adjuk meg magunkat.

 Tart, támaszt, tornásztat

A felnőttkori lábbetegségek 80%-a és a gerincbetegségek jelentős hányada a gyermekkorban viselt rossz lábbelik miatt alakul ki (13.oldal)

Bokor István budakeszi cipészmester régi orvosi problémát oldott meg hosszas szakmai pályafutása során felhalmozott tapasztalataival, kreativitásával. A Bokor István által kifejlesztett „A lábcsontozat egészséges fejlődését biztosító gyermekcipő” 2006. szeptember 11-én a nemzetközi Géniusz kiállításon Budapesten Géniusz díjat, ezüstérmet, a zágrábi kiállításon oklevelet és ezüstérmet, Újvidéken pedig aranyérmet kapott.

 Baktériumháború (18.oldal)

Fájdalom, de az abszolute megbízható Méray Tibor a szintén abszolute megbízható Farkasházi félék összejövetelének fő szónoka megbélyegzett bennünket. Magyarország a megbízhatatlanság országa lett. Nehezen értelmezhető beszéde közben rosszallóan ingatta a fejét. Azt hittem, hogy bűneit bevallani állt fel a színpadra, bocsánatot kérni a sok hazugságért, például a Rákosi rendszerről, annak csodálatos kórházairól etc. Azt hittem a népirtó rezsimek kiszolgálójaként betöltött saját tapasztalataira utal avval, hogy nem érdemes közép-európai és közel-keleti diktatúrákhoz dörgölőzni, ám az öregember hozta bolsevik fajtája formáját: minket vádolt meg azzal, amit éppenhogy ő követett el, amikor a XX. század legsötétebb diktátoraihoz dörgölődzött. Kötetének bármely novellájával bizonyítható, hogy a minap még Amerika ellen harcolt, hóhéroknak gyilkosoknak az emberek söpredékének nevezve a generalisszimusz és Mao Ce-tung háborúbéli ellenfeleit. Akkor a koreai háborúról hazudozott. Az író lényege művein keresztül mutatkozik. Mérayt oknyomozó novellistaként jegyzik. Példátlanul sok kitüntetéssel halmozták el. Igazán a „Sztalin generalisszimusz és Rákosi elvtárs novellistája” címre lenne méltó. A vén köpönyegforgató Tanúságtétel c. kötetéből egy részletet adunk közre, tudniillik Méray Tibor, kizárólag, mint az ötvenhatos emigráció jeles alakja van beültetve a köztudatba.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. Vagy fizessen rá elő! Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017