vissza a főoldalra

 

 

 2013.06.21. 

A nemzetközi gazdasági fórumok szerepe

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumhoz (SZNGF) hasonló rendezvények kihatnak a világgazdaság fejlődésére és a globális politikai folyamatokra. Ebben egyetértenek a Néva parti városban immár 17. alkalommal megrendezett fórum szakértői és vendégei.

A szentpétervári hagyományosan nagy gazdasági események számít. A múlt évben a fórum idején 84 szerződést és egyezményt írtak alá összesen 12 milliárd dollár értékben. De az esemény ugyancsak óriási érdeklődést vált ki a politikusok és a politológusok körében - jelentette ki Michael Harms, a német kereskedelmi és ipari kamara moszkvai képviseletének vezetője, aki több alkalommal jelen volt a fórumon.

 Először is várom az orosz politikai és gazdasági álláspont meghatározását, az elnök és más magas rangú orosz politikus és gazdasági szakember hagyományos beszédét. Ők határozhatják meg, milyen gazdasági és gazdaság-politikai prioritásokat jelölnek ki a közeljövőben az orosz kormány elé, milyen új intézkedéseket terveznek. Minden évben van valamilyen újdonság.

 A szakértők számára a fórum nagyszerű lehetőség az orosz politikával való ismerkedésre, a különböző vélemények meghallgatására – jelentette ki Gille Kepel francia politológus, aki először vesz részt a szentpétervári fórum munkájában.

 Oroszország nagyon fontos szerepet tölt be a Közel-Keleten. Mint egyetemi professzor és Közel-Kelet szakértő szeretném megtudni, milyenek a várakozások, megvitatni az orosz kollégákkal a válság, elsősorban a közel-keleti krízis témáját. Úgy gondolom, hogy nagyon fontos a kapcsolat az orosz vezetéssel, az orosz szakértőkkel, akiket jól ismerünk Franciaországban. De szerintem nincs közöttünk elegendő kapcsolat, márpedig szükség van a párbeszédre.  

Különösen eredményesen működnek a fórumon az üzletemberek. Számos nyugati cég számára kiemelten lényeges, hogy partnereket találjon a fejlődő piacokon – jelentette ki Michael Harms.

 Szó van az energetikai politikáról, a gépkocsi iparról. A WTO-ról, Kína szerepéről és más érdekes kérdésekről. Ezen kívül kialakíthatók a kapcsolatok. Egy korlátozott térben számos érdekes ember találkozik, és sok érdekes téma felmerül.

 Egyes cégek képviselői azt ígérik, hogy a fórumon kulcsfontosságú döntések születnek. Így az Oroszország Hangjának adott interjúban Paul Brody, az IBM globális konzultációs gyakorlatának vezetője kijelentette, hogy új megoldásokat ajánl a 3D-nyomtatás és a robottechnika alkalmazásával.

 

(Forrás: Oroszország hangja)